Sunday, December 4, 2011

Politik merubah semua...Do we have a choice?

Perhimpunan Umno baru je lepas. Sejujurnya aku tak suka sangat bila time pilihan raya dah nak dekat ni.

-Satunya sebab cuti kompom akan dibekukan and extra working hour needed.
- Bahang and permainan politik ni buat aku muak
-Terpaksa berhadapan dengan permainan politik yang pelbagai

Bukan apa bila kita berada di satu posisi yang dapat melihat semua pihak dan mengetahui a bit more than others kita akan rasa its better for us to be nutral about evrythng. Orang kata mengundi tu adalah tanggungjawab kepada negara. Dulu aku selalu tertanya2 apa penting nya undi ni? Nak bagi Umno menang? Ke nak bagi BN menang? Tapi bila aku semakin dewasa aku makin faham apa makna tanggungjawab.

Untuk kita tentukan who rule the country. And no doubt im a government surporter. Tapi tolong jangan kata sebab aku kerja di bawah naungan Utusan Melayu bermakna aku orang kerajaan. I get that alot. Sampai orang tak nak kawan ngan aku sebab majikan aku Utusan Melayu Berhad!.. What is that about? Anti ngan aku sebab aku keje Utusan? Sebab aku against Bersih? Aku ada hak untuk pilih mana aku nak. Kalau korang nak sokong PKR tu sokong la. Nak sokong Gay n Lesbian si Ambiga tu sokong la. We have a choice. But is it realy we have a choice? I dont think so.

PRU yang lepas BN banyak kalah sebab people lost faith on the party sebab masalah dalaman. But now with all the lesbian, gay and murtad issue, adakah PKR is the right choice? I actually look high on PAS sebab dia parti Islam and i have the biggest recpect to Nik Aziz more than other pemimpin. But now aku rasa PAS macam ikut telunjuk PKR and DAP. Jika perikatan mereka menang, kita akan hilang banyak hak sebagai orang Islam dan MELAYU terutamanya.


gambar google


Walaupun kita uar-uarkan slogan 1Malaysia but my heart still stood up for Melayu. For me Melayu is Islam and Islam is Melayu. Kenapa kita Melayu tak nak bersatu? UMNO still ada kelemahan same goes to others. Siapa saja yang rule the country will do the same thing what UMNO did and maybe worst. But kita perlukan kouta kemenangan UMNO (Melayu) untuk memastikan pemerintah kita dari golongan kita. Melayu dan Islam. Kita kena kekalkan kouta 60-40. Tapi korang rasa dengan pecahan dari PKR, UMNO dan PAS, berapa je kouta yang tinggal? Jangan terkejut kalau satu hari nanti kaum lain boleh jadi Perdana Menteri dan waktu itu memang susahlah untuk kita dapat balik tahta tu. itu tak mustahil.

Soalan aku skang..Do we have a choice??..

3 comments:

Fatin Mraz said...

~no kots~

juliaismail said...

Skang ni scary kan tengok politik negara ni. Konon nak tarik orang muda minat politik tapi...

khadijah aminah md yusoff said...

LOVE UR THOUGHTS