Sunday, August 26, 2012

Great picture of mammal in their mother's womb


Sleepy?: A dog foetus could be mistaken for a rat in these ground breaking images. The animals - as diverse as they are - strike remarkably similar poses in the womb



Say cheese: A baby dolphin seems to be smiling for the camera as he prepares for his big splash


An Asian elephant foetus after 12 months in the womb, catching some shut eye before she takes her first heavy steps in the world in just under a year's time. The gestation period for an elephant is 22 months


Paw-sing for thought: With tiny paws poised an unborn puppy looks already set to pounce as he reaches his full gestation period of around nine weeks


Snug as a bug: A penguin curls up in it's mothers womb. The gestation period lasts about 63 days. The females then lay the egg and pass it on to the male penguin while they go off to feed






Read more: http://www.dailymail.co.uk/news/article-2193508/Wombs-view-Revolutionary-dimensional-imaging-reveals-spectacular-photos-mammal-embryos-look-just-like-mum.html#ixzz24eFyMK2v

Friday, August 24, 2012

Pentingnya berpantang selepas bersalin..

Zaman dah semakin moden..semua benda orang buat nak cepat je..macam tu dengan pantang lepas bersalin..Walaupun mak aku selalu kata aku tak pantang, tapi bagi aku, aku cukup mengamalkan pantang dan mengamalkan segala aspek untuk menjaga kesihatan wanita. Walaupun aku bekerjaya dan hidup dalam kesibukan dan pemodenan, amalan nenek moyang dan tradisional tetap aku amalkan. Cuma aku improvise mengikut logik akal aku. Gabungan antara moden dan juga tradisional.

Kebelakangan ni aku tengok, ramai kawan2 aku langsung tak pedulikan hal berpantang ni..Baru 20 hari bersalin, sibuk nak keluar p shopping la apa la..bila kita tegur kata bosan, and kata badan dah cukup sihat dan kuat untuk berjalan. Angkut anak yang masih dalam hari (kata org2 tua bg baby yang tak hbs pantang lg). Memang aku tak nafikan seronok sebenarnya nak tayang anak..tapi apa salahnya tunggu sehingga habis pantang. Bukan lama pun..

Melalui info yang aku dapat dari internet dan juga pengalaman diri sendiri, kesan daripada kurang penjagaan ketika berpantang menyebabkan kita kelihatan tua dengan cepatnya berbanding usia kita. Bila kita bersalin tak kiralah melalui pembedahan atau normal, banyak urat yang menegang dan juga terdapat luka bersalin. Rahim kita juga memerlukan masa untuk mengecut semula dan ia tidak berlaku dalam masa yang singkat walaupun anda rasa perut anda kelihatan kempis dari luaran. Kerana itu penjagaan ketika berpantang amat penting.

Antara perkara yang aku rasa amat penting adalah
 (1) menjaga pemakanan,
 (2) kurangkan pergerakan (inilah masa kita perlu berehat. Jangan tunjuk sangat yang awak tu super mom ok).
 (3) bertungku boleh mengecutkan urat2 dan juga peranakan
 (4) berbengkung supaya perut boleh mengecut dan tidak mengelebeh
 (5) memakai pilis bagi mengeluarkan angin mereyan dalam kepala dan badan
 (6) memakan jamu untuk mengembalikan tenaga.
 (7) berurut

Selain itu, sekiranya tidak tidak menjaga badan kita, ia mampu mengurangkan nafsu seksual kita. Sebab tu bila kita dah ada anak, kita selalu merasakan kurang bernafsu apabila bersama suami. Semua ini bukan nya disebabkan usia atau pun kononnya dah lama kawin, tapi adalah sebab badan kita kurang tenaga dan daya ketahanan. Dan melalui blog Kak Engku Bidan waktu yang sesuai untuk berjimak selepas berpantang adalah 100 hari. Kerana ia memberi kesan jangka panjang kepada kita. Kalau nak bacalebih lanjut boleh singgah blog dia.

Ramai orang kata aku gifted sebab nampak muda tapi bagi aku semua tu datang daripada usaha kita sendiri. Setiap petua yang aku bagi kepada kawan2 adalah apa yang aku amalkan. Jamu yang aku bagi juga adalah jamu yang aku sendiri makan. Begitu juga dengan senaman yang aku lakukan and diet yang aku amalkan. Semuanya try and error pada diri sendiri. Tak semestinya kita berhabis ribuan ringgit untuk lihat muda, cantik dan langsing. Petua-petua org2 tua boleh diamalkan. Bila kita bersalin dan lebih kerap kita melahirkan lagi cepat proses penuaan tu.

My latest picture..credit to my bos sebab rajin melayan tangkap gambar ai..hehehe

Thursday, August 23, 2012

My simple raya..

Hari ni dah raya kelima dah..dah ada masa nak update blog..raya ketiga aku dah balik KB dah sebab dah keje..my raya was simple..pagi raya di rumah my parent di Selayang..lepas tu g umah tok di rawang and then straight balik rembau, kampung asben aku. Malas nak tuli panjang2 aku letak gambar je la ek..kiranya picture story la..hehehehe

Aku balik 4 hari sebelum raya, so aku sempat buat biskut raya for my mom and mil

Sempat juga melayan kerenah anak2 bermain bunga api

Selepas sembahyah raya kami pergi rawang umah tok..so this is my simple family..
Family Tok Zarah..Keluarga Mak Long je tak ada n Izera n Husband yg berada di US

Family photo
Adik dan kenakalannya..penat aku dibuatnya..

Me with adik

Raya di Rembau

Sempena hari Raya yang mulia ni, aku menyusun sepuluh jari memohon kemaafan kepada rakan taulan dan juga sanak saudara sekiranya ada kesalahan yang telah aku lakukan. And kepada yang terasa hati dengan mulut 'longkang' aku ni, aku harap korang maafkan aku..xku pinta lahir begini..hhahahaha..sehingga kita berjumpa lagi di Syawal yang akan datang..

Tuesday, August 14, 2012

Last day working..KL!!!! Here i come!!! And its my 4th wedding anniversary!!

Ari ni last keje and aku akan balik malam ni bersama 35kg serunding daging, ikan dan ayam..hahahaha..terlalu seronok tak boleh nak digambarkan..Nak g shopping..nak iftar ngan hubby and yang penting....nak celebrate my 4th wedding aniversary..

Dapat cuti enam hari dan aku akan penuhkan cuti2 tu dengan aktiviti yang bermanfaat...

Saturday, August 11, 2012

Happy birthday to me!!!!

Today is my 29th birthday and i had a suprised party (sort of) pagi tadi..agak touching jugak sebab dah lama tak dapat 'parti kejutan' macam ni..selalunya aku organize sendiri bday party aku..hhahahahaha.. And thnks to Ajib for the cake, najwah and kak ni for late nite colek,,and malam ni..another gathering for my bday!!! cant wait..

Here are some of the picture..






Wednesday, August 8, 2012

Tak makan nasi belum tentu boleh kurus...

Bila bercakap mengenai diet..ramai yang mengesyorkan bahawa cara paling mudah untuk kurus adalah dengan tidak mengambil nasi sebagai makanan harian kita. Aku sangat setuju dengan cadangan itu dan telah terbukti ramai yang berjaya menurunkan berat badan dengan banyak apabila mengurangkan atau tidak mengambil lansung nasi.

Tapi, ramai juga yang tidak berjaya menurunkan berat dengan mendadak walaupun telah menyekat pengambilan nasi..Kenapa?

Aku ada buat pemerhatian kepada rakan-rakan aku yang mengamalkan diet..Aku tengok juga kenapa sebahagian daripada mereka berjaya dan kenapa sebahagian lagi tidak. Ramai sebenarnya yang tidak benarr-benar memahami erti diet atau pemakanan sihat. Ramai juga yang tidak mengambil tahu mengenai setiap makanan yang mereka ambil.

Nasihat aku, jika kita ingin berdiet atau menurunkan berat badan, buat sedikit kajian. Internet kan dah mempermudahkan cara..Mula-mula faham apa itu erti diet..diet bukanlah regim untuk kita menahan lapar or starving. Diet adalah amalan pemakanan yang sihat. Apabila sudah memahami apa itu amalan pemakanan sihat, kita perlu faham pula mengenai makanan dan fungsinya. Tak salah jika kita menjadi sedikit cerewet dalam pemilihan makanan dan apa yang penting adalah mengira kalori makanan anda. Apa yang penting untuk menurunkan berat badan adalah create kalori defisit..

Berbalik kepada kenapa anda sudah menolak nasi tetapi berat masih tidak turun dengan mendadak..jawabnya senang. Kerana mungkin anda telah salah memilih makanan penganti bagi nasi. Nasi adalah karbohidrat. Kita selalu mengesyorkan ramai mengurangkan nasi kerana nasi adalah sumber karbohidrat utama rakyat Malaysia. Kadang2 orang tak faham bila kita kata kurangkan karbohidrat..lebih senang bila kita sebut kurangkan nasi.

Ramai yang menolak nasi tetap cenderung memilih makanan karbohidrat lain sebagai pengganti tanpa mereka sedari makanan itu memberi tambahan jumlah kalori dalam badan menyamai nasi sebagai contoh roti. Mengambil 4 keping roti menyamai hampir sepinggan nasi. Selain itu, mee kuning..sepinggan mee kuning goreng jumlahnya adalah lebih kurang 600 kalori menyamai sepinggan nasi goreng dengan telur mata. Begitu juga dengan bee hoon..Kita kena bijak dalam berdiet. Untuk menurunkan berat biarla denagn cara yang betul. Jika tidak, usaha anda adalah sia-sia

Friday, August 3, 2012

Mengandung..menyusu..xperlu puasa?

Tahun lepas aku ada tulis pasal perkara ni. Mengenai ibu2 yang mengandung dan juga ibu2 yang menyusu tak nak puasa dan tak mahu mencuba langsung untuk berpuasa. Tadi aku ada baca entri seorang blogger mengenai puasa ketika menyusu menyebabkan kita penat, mengantuk dan production susu sikit. Memang tak di nafikan tapi bukankah penat dan mengantuk itu perkara biasa ketika kita berpuasa?

Memang ada kelonggaran dalam agama kita bagi golongan menyusu dan juga yang mengandung tetapi bagi aku, ia tidak sepatutnya dijadikan alasan untuk tidak berpuasa malah ada yang langsung tidak mahu mencuba. Aku bukan cerita kosong..aku dah mengandung dua kali masa bulan ramadan dan tidak ada sehari pun aku pon aku tinggal..kiranya dua tahun puasa penuh.. Yang penting niat kita untuk menjalankan ibadah puasa maka tuhan akan berikan jalan..tetapi sekiranya ia telah terlalu memudaratkan maka harusla berbuka.

*ni aku copy skit entri aku tahun lepas
Tidak dinafikan ibu mengandung dibolehkan untuk berbuka puasa tetapi janganlah jadikan ia alasan untuk berbuka. Jika seorang ibu memberi alasan tidak mahu berpuasa kerana gusar bayi dalam kandungannya tidak menerima zat yang secukupnya alasan itu tidak boleh diterima. Ini kerana Pakar Perbidanan dan Sakit Puan, Pusat Perubatan Kelana Jaya, Dr Fatimah Najla Mohd Jaafar memberitahu dalam satu artikel yang aku baca bahawa janin mendapat nutrisi daripada zat yang tersimpan di dalam lemak dan hati.

Masalah biasa yang para ibu adalah gastrik, kembung dan refluxdan. Keadaan ini menyukarkan para ibu untuk berpuasa. Aku pun hairan, masa kehamilan pertama dulu aku ada masalah cam tu. Sebelum puasa pun aku ada kembung n perlu makan. Jika tak aku akan menggigil. Kebiasaannya kalau gigil ni org kaitkan dengan kencing manis tapi aku tak ada kencing manis. Tp kuasa tuhan..bila waktu puasa aku gagah saja.

Yang penting adalah kemahuan kita..betul tak?

Ni aku amik plak sedikit info daripada Blog Susu Ibu

  • Jangan bimbang kerana sebenarnya anda boleh terus menyusukan biarpun sedang berpuasa. Yang penting anda menjaga keperluan nutrien.
  • Keperluan ibu yang menyusukan terutama protein sebagai nutrien utama pengeluaran susu ibu akan meningkat daripada 45gm kepada 75gm.
  • Kebanyakan pengambilan vitamin dan mineral turut meningkat antara 25 hingga 50% sementara sesetengah vitamin seperti asid folik dan zat besi meningkat sehingga 100 hingga 300 peratus.
  • Diet masyarakat Malaysia yang tinggi pengambilan lemak tepu dan karbohidrat (terutama gula) dan terlalu sedikit pengambilan sayur-sayuran dan buah-buahan akan membuatkan anda kekurangan nutrien sebagai ibu yang menyusukan bayi terutama sepanjang Ramadhan.
  • la membantu membekalkan tenaga agar mama boleh berpuasa dengan tenang tanpa rasa lapar atau dahaga kerana menyusukan bayi. Selain itu susu yang dihasilkan juga tetap mencukupi untuk anak anda.
  • Kelonggaran meninggalkan puasa bagi wanita menyusukan anak
    • Daripada Anas bin Malik Al-Ka’bi, bahawa Rasulullah s.a.w bersabda: “Sesungguhnya Allah SWT telah meringankan bagi musafir dalam ibadat puasa dan separuh dari solat dan bagi wanita hamil dan menyusui (ia meringankan) puasa”.
    • Sekiranya ibu berbuka puasa kerana takut berlaku kemudaratan pada dirinya disebabkan puasanya itu, maka wajib bagi ibu untuk qadha’ puasanya sahaja.
    • Sekiranya ibu berbuka puasa kerana takut susunya akan berkurangan dan membahayakan anaknya, maka wajib bagi ibu untuk qadha’ puasanya dan dikenakan fidyah iaitu bersedekah satu cupak dari makanan asasi bagi hari yang dia berbuka.
    • Firman Allah: “(Puasa yang diwajibkan itu ialah) beberapa hari yang tertentu; maka sesiapa di antara kamu yang sakit atau dalam musafir, (bolehlah dia berbuka), kemudian wajiblah dia berpuasa sebanyak (hari yang dibuka) itu pada hari-hari yang lain; dan wajib atas orang-orang yang tidak terdaya berpuasa (kerana tua dan sebagainya) membayar fidyah iaitu memberi makan orang miskin. Maka sesiapa yang dengan sukarela memberikan (bayaran fidyah) lebih dari yang ditentukan itu, maka itu adalah suatu kebaikan baginya dan (walaupun demikian) berpuasa itu lebih baik bagi kamu (daripada memberi fidyah), kalau kamu mengetahui.” [Al-Baqarah : 184]

    Serunding!!! Serunding!!!

    Aku baru sampai KL semalam. aku bawak balik 20 kg serunding dalam paket sekilo and 500 gram..Wah..meniaga i di bulan ramadan ni..hehehehe..saja je seronok2..ini kali ketiga aku bawak balik serunding..Sekali masa sebelum puasa..yang tu aku try je..aku amik dua kilo je yang dipaket 100g..so total semua 20 paket je..yang tu aku jual habis. So aku hantar plak balik 10 kg serunding ke KL yang dipaket dalam sekilo, 250 g dan 100 g..Yang tu pun habis..so kali ketiga ni aku amik lagi 20 kg..sebenarnya orang oder baru 11kg tapi saja amik lebih..hahaha..maju bisnes serunding aku..

    Tapi kali ni suplier tu nak bagi aku paket 1kg ngan 500g je..so aku kena paket sendiri yang kecik2 tu..tapi tak pe la..seronok gak bila meniaga gini pastu dapat sambutan..tahun depan aku nak amik banyak terus .. kalau ada la sesiapa berminat leh email juliaismail83@gmail.com

    250 g = RM16


    500g = RM30


    1kg = RM55
    

    Wednesday, August 1, 2012

    Serba tak kena..

    Hari ni aku buat kerja semua tak kena..Pagi tadi aku ikut operasi majlis perbandaran untuk tangkap orang tak puasa..pusing punya pusing tak jumpa pun orang tak puasa. Dapat la sorang tak puasa depan 7E tapi orang tu macam tak cerdik..

    Sampai kul 12 tengah hari satu tangkapan pun tak der lagi..dorang p plak serbu satu kawasan taman..dapat la 5 orang budak sekolah pompuan..budak2 tu sekolah petang..datang sekolah awal so lepak dulu situ sementara masuk sekolah kul 12.30 tgh. Tapi yang aku tak paham kenapa nak angkut dorang jugak..sekolah tepi tu je kot..hantar je la dorang masuk sekolah. Ni nak angkut dorang plak..aku tak paham tul..kot ye pun nak tunjuk sangat keje tu, budak2 tu tak der salah pun. Tapi sebab operasi ari tu gagal, ko nak gak tunjuk kat media yang ko buat keje, ko angkut budak2 tu..aish..kesian dorang..mesti bdk2 pompuan tu takut..Kena marah lagi ngan mak dorang. Dah elok2 budak tu leh masuk sekolah..bila dah kena angkut trus la ponteng namanya..

    Aku bengang nye pasal aku pun blah sebab aku rasa tindakan dorang tu nonsense..bila aku sampai opis dapat plak info ada eksiden kat tumpat. Katanya tiga keta. Dah la jauh. Bila sampai memang la tiga keta..tapi kecik gila eksiden tu..tak berbaloi and tak ada new value...

    Aku pun balik opis siapkan claim aku and baki2 story yang belum siap..Aku nak balik..kemas baju aku sebab malam ni aku nak balik KL..yahuu!!! Balik KL!!! Jumpa di sana ya!!!!