Saturday, November 8, 2008

Three month pregnancy..


Semalam aku g scan baby kat Pusrawi and its realy touch my heart when i saw my three month old fetus in i womb moving his leg and hand. I dropped my tears of happiness. Tak tau nak cakap macam mana ye la kan. Kita ada benda hidup dalam perut kita yang akan membesar to be my son or daughter. The best part is i can hear the heart beat..Sweet huh?..Cant Wait for the next check up..

Monday, August 11, 2008

Hari terakhir bekerja..

Hari ni adalah hari terakhir aku bekerja. Aku akan bercuti sampai 27 august and lepas tu aku akan kembali menghambakan diri pada Kosmo!. Apa perasaan aku? Sejujurnya aku tak ada rasa apa2 pun. Nak kata teruja nak kawin tak juga. Aku rasa kalau la aku diberi masa lebih lama, mahu aku waktu untuk berfikir. Tapi tak guna pun. Lagi tiga hari jer aku nak jadi bini orang.

The best part is, bukan saja hari ni my last day working tapi juga its my birthday!!! Bestkan..kawin dalam bulan hari jadi sendiri..

Neway, i tried to call Hatta to confirm back bila boleh amik dress tu sebab nak kena cari kot plak tuk shazwan. Tapi i cant get him. takut plak last minute tak der plak dress tuk potong kek. Tak ke naya..mak ngah shida dahwillingly to sponsor kek dua tingkat lagi kalau tak der dress nak pakai rugi wo....

Sunday, August 3, 2008

Baju dah siap!!




I've waited so long for this dress to be done...I love it so much..Baru amik dari Hatta khamis lepas. Rasa macam nak menjerit je bila masuk umah dia yang cantik itu and than dia bawak keluar baju ni. Mana tak nya masa dia aku beli kain kat jakel rasa macam simple sangat tapi dia dah buat baju ni jadi sweet sangat...Rasa tak sabar nak kawin..Yahoo!! hehehehe. Cuma sekarang ni nak cari tudung jer..

Thursday, July 10, 2008

Dah bulan July!!

Today dah masuk bulan July and tinggal lagi 35 days before my wedding. Siang tadi Hatta Dolmat baru mesej kata my baju nikah is almost done and now dia tengah buat alteration for the soft pink dress yang aku cadangnya nak pakai masa potong kek. Tak sabar rasanya nak kawin..hhehehehe.. Eventhough aku tak kenal Hatta personaly tapi aku rasa he is a very nice men plus designer. He's making my baju nikah with a very low price (for designer yang namanya semakin melonjak tapi harganya dirahsiakan di sini. hehehehe) and i believed in him. I fell glad sebab aku boleh sarung busana yang direka oleh designer like him. Aku mula tahu kewujudan designer bernama Hatta Dolmat masa PC Anugerah Era 2006 kalau tak silap aku. Masa tu temanya Jeans dan Kulit. When i told all my friends that im getting married Faizal cadangkan aku tuk suruh Hatta buat kan baju. Bila aku get to know him baru aku tau dia sebenarnya tak hidung tinggi walaupun so many people kenal dia. Tapi aku buat baju nikah jer. Baju sanding aku sewa je.

Nanti Honey Moon nak fly g Phuket. Yeay!! Aku memang dari dulu lagi idam nak g Phuket. Tak sabar rasanya. Skang ni aku dah tak tau nak buat apa dah. Bila makin dekat makin buntu dibuatnya. Macam2 plak hal yang datang. Sapa nak buat itu..sapa nak buat ini... Shazwan plak asyik sibuk sampai nak jumpa aku pun tak der masa. Menyampah betul..Bila nak ajak fitting baju pun tak der masa.Itu yang buat nya aku selalu je cari kawan nak lepak yer la..Sometimes staying at home doin nothing just make us want to hang our self at a very big tree kan..hahahaha...

Banyak benda mama ngan ayah dah setle kan. So aku just risaukan bagaimana nak mencantikkan diri aku jer. hahahaha. Bunga telur, gift, hantaran semua mama yang uruskan. Katil pun mama ngan ayah dah tempah tapi awal sangat la plak nak sampai. Orang kedai tu nak hantar 15 HB plak. Ada lagi sebulan tu. habis tu aku nak tido mana nanti!!.

Friday, June 13, 2008

Gambar tunang..











lambat sangat kan aku masukkan gambar tunang aku dalam ni.. Ok la..bagi mereka yang selalu melayari blog ni instead of Frendster, Facebook or Myspace..here some pic for you guys..






Tuesday, May 13, 2008

3 hari lagi...

Hanya tinggal tiga hari jer lagi sebelum aku menjadi tunangan orang. Rasa bedebar pun ada gak. Maklumlah bukan mudah untuk kita merancang sesuatu dan menjadi seperti apa yang kita impikan. Kebahagiaan bukan sesuatu yang kita boleh beli dengan wang ringgit. Tempoh aku bertunang pula sangat la singkat memandangkan aku akan melangsungkan perkahwinan pada 16 August. How do i feel? Semuanya bercampur sebab kita masih belum boleh tentukan sama ada pilihan kita itu adalah pilihan yang akan membahagiakan kehidupan kita sampai tua kelak walapun hari untuk disatukan semakin hampir. Tapi aku yakin dengan segala usaha dan keyakinan, semua orang boleh mengecap kebahagiaan.

Sunday, April 20, 2008

Dah hampir siap!!!

Inilah hasilnyer setelah hampir tiga bulan aku menjahit benda ni. Its seems like forever mungkin sebab im not focus enough doing it. But overall im satisfied








..

Sunday, March 23, 2008

Aku sakit pinggang!!!


Aku baru jahit manik kat baju tu tak sampai 30% pun kat baju tu. Tapi sakit pinggang dia ya ampun..nak mampus. Sampai hari tu aku terpaksa MC sebab dah tak leh tegak dah badan aku. Ni sakit balik..tak kan aku nak mc lagi. Lagi pun esok aku nak g tengok F1. Pak long bagi tiket grand stand so aku nak g tengok ngan Shazwan. Sakit pinggang pun sakit pinggang la. tak tak larat dah nak suh bebudak ofis ni tolong urut...

Thursday, March 20, 2008

Sakit kepala!!!

Today i had a really terrible head ache..Tak tau kenapa..Maybe with all the stress dari office dan personal make me all stressed out. Rasa cam nak meletup ke kepala ni. Nak kira tarikh, makin hari makin dekat tapi cam banyak jer yang tak settle lagi. And to talk about money..ish..tok sah citer. Everyday im thinking about money. Duit makin kurang, tapi cam banyak jer lagi belum beli. Honeymoon pakej dah beli dah masa Matta fair. I'll be going to Phuket. Tapi benda lain banyak lagi yang tak settle. People keep asking why do i look so dull, the fact is makin dekat masa nak kawin makin banyak masalah. Time ni la kita pikir..are we making the right decision to get married? Are we making the right choice? Are we going to be happy ever after? or this is just what every couple dealing with. But i think, there is no such thing as happy ever after. People will change as we know them to much. Wht we had past few years ago will not be the same as wht we gonna have the next few years. Thts the fact that we need to face. Susahkan.. Dont ever think wht is infront us is the one that will make u happy for the rest of your life. Bila kita dah buat keptusan bukan mudah untuk kita tarik balik. Tak mungkin kita boleh patah balik masa and forget about everything. Just one thing to say..its not easy to get married.

Wednesday, March 19, 2008

Manik..Manik..Manik..


Aku dah jahit sikit dah manik kat baju tunang aku. Tak tau la hasilnya macam mana. This will be my second baju that i sew the sequeen and labuci my self.. Hehehe..Mak Long Syikin offer aku dia nak jahit kan manik kat baju aku tapi Mama kata buat apa hantar kat orang kalau dah tahu jahit sendiri. I really love the art of beads dan sequeen. I hope it will turn up beautiful.

Wednesday, March 12, 2008

Baju tunang


Semalam baru amik baju tunang warna hijau ni dari Mass Kasim Galllery tapi manik belum jahit lagi. Rasa cam tak puas hati jer ngan baju ni ye la, orang suruh letak lace jugak kat kain dia tak letak pastu bila mintak lebih lace dia kata tak de. Hello..aku saiz xs tak kan lebih skit pun tak der. Now i need to start my hard work to sew all the beads dan sequeen to that dress. Kain pun terpaksa hantar balik kat kedai lain sebab nak tambah lace. I spend to much at this particular dress. Tapi jadinyer tak seberapa. Frust betul. Memang lepas ni jangan la sesapa tempah kat situ lagi. Mahal je lebih. Konon standard sangat la. Buat baju orang pun tak ikut saiz. Kena kecikkan sampai dua kali.

Sunday, February 17, 2008

Valentine's Day

Valentine. Apa makna hari kekasih pada kita sebagai rakyat Malaysia. Valentine merupakan hari meraikan kekasih dan kebanyakan orang menanti tarikh ini dengan pelbagai persediaan dan hadiah, tidak kurang juga yang membenci sambutan ini kerana menganggap ia adalah amalan buday barat. For me, tiada salahnya kita menyambut Hari Kekasih walaupun ramai yang menganggap itu adalah budaya barat. Namun, cuba kita selidiki, adakah menjadi perkara yang terhalang sekiranya kita meraikan kekasih kita dengan sedikit penghargaan pada hari yang mungkin akan mencipta memori indah untuk tahun tersebut selain tarikh hari jadi dan ulang tahun.

Sudah tentu sambutan ini dapat mengeratkan lagi pehubungan pasangan tersebut tetapi kita juga perlu lihat bagaimana ia disambut untuk memastikan kesucian perhubungan itu berterusan. For me, I love Valentine's Day coz that day will add the honey into the pot of relationship. Adakah satu pembaziran kalau kita menghadiahkan sesuatu walaupun sekecil mana hadiah untuk pasangan kita sebagai tanda penghargaan kesetiaan dan kebahagiaan yang telah dikecapi.

So, to people out there, there is nothing wrong about celebrating Valentine's Day, as long as u know how the celebration will be.

Wednesday, January 30, 2008

Fish Spa!!

Me and Sharon The Edge. Cool!!

Lihat lah ikan ikan mengerumuni kaki ku!!!



Today i had a special treat from Celcom. They launching a new product tapi before the event, they gave us the best pampering ever. First, i had my leg been eaten by dozens of small fish. The fish spa of coz!!Geli ok!! But after ten minutes, everything went so nice. After that i had a foot massage. That part, SAKIT!!. Yang tak best nyer, reporter The Edge kat sebelah kena urut ngan mamat hensem. i dapat Cina tua!! Benci tau. Lepas tu plak, make over sesion!!. Buat lucky draw, and i got a scalp treatment from La' Mode. They wash and blow my hair. The best part is, we had fine dining at exclusive Carat Club. Hmm..nyum, nyum!! Thank U Celcom!!

CAPYBARA



Scientific name : ‘Hydrochoerus hydrochaeris’

Distribution : South America (including Panama, Colombia, Venezuela, Brazil, Argentina, French Guyana, Uruguay, Peru, and Paraguay

Habitat : Capybaras are semi-aquatic mammals that live in densely forested areas near bodies of water, such as lakes, rivers, swamps, ponds and marshes, such as flooded savannah and along rivers in tropical forest.

Description and Natural History

· Capybaras have heavy, barrel shaped bodies and short heads with reddish-brown fur on the part of their body that turns yellowish-brown underneath.
· Adult capybaras may grow to 130 centimeters (4.3 ft) and 50 centimeters (1.6 ft) tall, weighing up to 65 kg (140 lbs).
· Capybaras have slightly webbed feet and no tail; their back legs are slightly longer than their front legs and their muzzles are blunt with eyes, nostrils, and ears on top of their head.
· Capybaras have 20 teeth.
· Females are slightly heavier than males.
· Capybaras are social animals, usually found in groups between 10 and 30.
· They communicate through a combination of scent and sound, being very vocal animals with purrs and alarm barks, whistles and clicks, squeals and grunts.

Status and Threats

· The population of Capybaras is stable through most of South American ranges, though in same areas hunting has reduced their numbers.
· Capybaras are hunted for their meat and pelts in some areas, and otherwise killed by humans who see grazing as competition for livestock.
· The skins are particularly prized for making fine gloves because of its odd characteristics – it stretches in one direction.

Semalam, zoo negara bawak me and all media melawat zoo to know better about rats sempena Tahun Tikus and this adorable creature (Capybara) is the biggest rats family on earth.

Sunday, January 27, 2008

I need some idea..


Ini la kain yang dah i beli for my wedding but still dun know what to do with it. Still searching for the right fashion and designer to do it for me. Dari hari ke hari planning nak hantar kain ni tapi entahlah..takut pun ada. Ye la mana la tahu kalau nanti salah langkah..terhantar kat salah orang ke. Kawin sekali jer..

Takut menyesal macam baju that i made for my engagement day. Mana taknya, tak sabar la katakan. I was planning nak hantar the green colour lace to tukang jahit biasa jer tapi my mistake. The plan nak upah dalam maksimum pun RM300 sekali corset. Sebab tergedik sangat, salah masuk butik. Planningnyer hari tu nak beli chiffon jer kat Jln TAR untuk lining baju tu, alih-alih parking plak kat Medan Mara, terus masuk one boutique tak tanya tak apa terus cakap nak buat baju.

Nak jadi kan cerita bila dah ambil ukuran and everything, dia bagi resit, terkejut i ala ala diva terpijak paku, RM468!!. Nak buat macam mana tak kan nak amik balik. Yang menyebabkan i terkejut tu sebab i suruh dia jahit jer bukan tambah corset pun. Manik pun tak ada. Dah la buat kurung moden jer. Muka pun bukan terkenal pun.

Nasib baik la, bila dia bagi kad baru la perasan sebenarnya tukang jahit ni bukanlah sebarangan orang. Dia dah banyak jahit baju artis-artis tapi satu masa dulu la. maklumla..kita orang muda tak berapa kenal dia. Tapi sekarang dia telah ditenggelamkan oleh pereka muda yang lagi top. Nak buat macam mana, nanti siap bayar jer la..Sampai sekarang tak berani bagi tau mama. nanti bising orang tua tu sebab dia suruh hantar kat one disigner ni and price dia pun mungkin lebih skit dalam seratus dua jer dari harga tadi and i kan get a designer punya hasil tangan. Nak buat macam mana, balasan tuhan sebab tak sabar. Hehehe..

Wednesday, January 23, 2008

Abg E Baru Tunang


Abang E baru bertunang bulan lepas. After this would be my turn plak. I want everything to be perfect on my wedding day tapi bila pikir-pikir balik its all about money. Ada duit jalan.. Tapi i still want to make it, not just my dream but will come true. Abg E plak so sudden tiba-tiba ada pasangan plak. Terkejut gak bila dapat tau dia nak bertunang but still congrats them. Ida is such a wonderfull girl. Welcome to the chaotic family!..Hahaha..Nanti kita kawin dekat-dekat ye.. :D

Wednesday, January 2, 2008

Kembar Siam Malaysia


Pasti ramai yang akan tersentuh apabila mendengar kisah hidup seseorang yang dirasakan terlalu sukar bagi kita untuk lalui sebagai manusia.


Namun bagi Norhisyam Mohammad, bapa kepada bayi kembar siam yang melekat dibahagian perut dan pinggang, Nur Badrishah dan Nur Bahiyah, dugaan yang diterima sentiasa dianggap sebagai satu rahmat dari tuhan.


Kembar siam tersebut itu dilahirkan melalui pembedahan pada 10.15 pagi 22 September lalu di Hospital Sultanah Bahiyah (HSB), dan mempunyai berat 4.2 kilogram, beberapa bulan lebih awal daripada tarikh jangkaan pada November tahun lalu.


Bagaimanapun, bayi kembar itu sebelum ini telah selamat menjalani pembedahan membetulkan saluran najis dan pundi kencing di HKL pada 25 September lalu dan bakal menjalani pembedahan pemisahan apabila keadaan kedua-dua mereka stabil dan tumbesaran mereka normal.


Bayi tersebut melekat di bahagian bawah pinggang dan berkongsing usus besar, dan pembedahan yang bakal dilakukan tidaklah terlalu berisiko dan ia akan dilakukan oleh pakar tempatan di HKL.


Mereka yang berasal dari Perlis ini telah ditempatkan di Unit Rawatan Rapi (ICU) sejak dilahirkan dan ini memaksa kedua ibu bapa mereka memendam rasa meninggalkan anak jauh dari jagaan.


Lebih memilukan, ibu mereka Sopiah Daud hanya berpeluang melihat mereka beberapa bulan selepas tamat tempoh berpantang ekoran masalah kewangan yang menimpa keluarga ini.


Nurhisyam memberitahu, dengan gaji pokok RM600 sebulan, beliau tidak mampu untuk berulang dari Perlis ke Kuala Lumpur kerana kos perjalanan yang terlalu tinggi. Tambahan pula, majikan beliau sukar untuk meluluskan cuti bergaji yang dipohon.


Oleh itu, setiap kali beliau meminta cuti untuk ke Kuala Lumpur, gajinya akan dipotong.


"Saya berterima kasih kepada mereka yang sudi membantu saya, walaupun tidaklah banyak ia tetap membantu saya dan isteri untuk menampung perbelanjaan perjalanan ke Kuala Lumpur.


"Bukan masalah wang sahaja yang saya alami, setiap kali saya ke Kuala Lumpur bersama keluarga, tempat tinggal juga menjadi masalah. Memanglah saudara sudi menumpangkan saya tapi saya faham, mereka juga berkeluarga," katanya kepada penulis.


Nurhisyam juga memberitahu, beliau agak kecewa kerana pihak hospital tidak terlalu telus dalam memberikan maklumat mengenai pembedahan anaknya kerana dia sebagai bapa juga merasakan berhak mengetahui segalanya.


"Pihak hospital memarahi saya dan mempersoalkan mengapa saya tampil ke media dan menceritakan perihal anak dan keluarga tetapi ia bukan kehendak saya.


"Jika benar saya mahu menghebohkan, dari dalam kandungan lagi saya sudah hebohkan kerana kami sekeluarga mengetahui mengenai kandungan kembar siam ini seawal usia lima bulan lagi," katanya.


Beliau menceritakan, di saat kedua anaknya itu dilahirkan, pihak hospital HSB lah yang telah memberitahu mengenai kelahiran ini kepada pihak media dan meminta menyuruh pihak media meminta kebenaran beliau untuk membuat liputan.


Baginya, sebagaimana dia dan keluarga begitu teruja untuk melihat kembar tersebut begitu jugalah seluruh rakyat Malaysia kerana kelahiran kembar siam sangat jarang di sini.


Walaupun doktor memberitahu pembedahan pemisahan yang akan dilakukan tidaklah terlalu berosiko, dia sebagai bapa tetap merasa bimbang.


Perkara yang paling merungsingkan adalah masa depan anaknya itu kerana kemungkinan kedua-duanya boleh berjalan masih lagi 50-50.


Buat masa ini juga kedua-duanya terpaksa menggunakan kantung khas untuk membuang air namun Nurhisyam sentiasa mendoakan yang terbaik untuk anak-anaknya itu.


Nur Badrishah dan Nur Bahiyah bakal menjalani pembedahan pemisahan tidak lama lagi setelah pemeriksaan rapi mengenai keadaan usus mereka selesai. Bagi orang ramai yang ingin menghulurkan bantuan boleh menghubungi Norhisyam Mohammad di talian 012-5311026 atau isterinya, Sopiah Daud di 017-5075539.

Tuesday, January 1, 2008

The New Begining...


This blog has been created on 1st January 2008 and this mark the new begining of me, my life and my career...The purpose of creating this blog is to expend my passion in writing and having my own blog helps me a lot in putting my self in the lead to achieve my goal.