Thursday, January 30, 2014

Cikgu di tangkap cuba lakukan zina...


KOTA BHARU - Seorang guru wanita di sebuah sekolah  rendah di Pengkalan Chepa dan pasangannya didenda  RM2,500 seorang oleh Mahkamah Tinggi Syariah di sini  semalam kerana telah cuba melakukan zina di dalam sebuah  kereta November tahun lepas.

Hakim, Nik Najib Che Hassan menjatuhkan hukuman  tersebut kepada Faridah Hanun Mohd Arifin, 35, dan pa sangannya Muhammad Zulaizal Azrul Roshdi, 23 selepas  mempertimbangkan pengakuan bersalah tertuduh, fakta kes  dan rayuan daripada kedua tertuduh.

Mengikut pertuduhan kedua-dua tertuduh secara ber sama pada 1 November 2013 pada pukul lebih kurang 10  malam di dalam sebuah kereta yang diletakkan di tepi  padang bola Jalan Pantai Mek Mas, Kuala Besar telah  melakukan perbuatan Mukaddimah Zina.

Mereka didakwa melakukan perbuatan tersebut dengan  berada berdua-dua di dalam kereta jeni Proton Saga dalam  keadaan lelaki berbogel duduk di bahagian pemandu ma nakala perempuan berada di sebelah kerusi pemandu hanya  berbaju t-shirt dan bogel bahagian bawah.

Faridah dan Muhammad Zulaizal yang bekerja di sebuah  bengkel cat kereta bukanlah pasangan suami isteri yang sah  ketika kejadian.

Oleh yang demikian, kedua-dua tertuduh telah melakukan  kesalahan di bawah Seksyen 12 Kanun Jenayah Syariah No.  2/85 Negeri Kelantan - Mukaddimah Zina yang membawa  hukuman denda RM3,000 atau penjara dua tahun atau tiga kali sebatan.

Mengikut fakta kes, ketika Pegawai Penguatkuasa Agama  Kota Bharu membuat serbuan hasil aduan orang ramai,  tertuduh bertindak agresif dengan cuba melarikan diri dan  hampir melanggar anggota bertugas.

Bagaimanapun, kereta tersebut tersekat selepas melang gar sebuah pokok yang berada berdekatan kawasan ter sebut.

Tertuduh enggan membuka pintu kereta bagaimanapun  selepas pintu berjaya dibuka, pegawai bertugas mendapati  seorang lelaki dalam keadaan berbogel di bahagian pemandu  manakala wanita di sebelahnya memakai t-shirt dan bogel  bahagian bawah.

Terdapat juga beberapa helai tisu yang sudah digunakan di  bahagian letak kaki dan juga luar kereta.

Timbalan Pendakwa Syarie (Kanan), Norhasney Ridhwan  Hassan memohon mahkamah memberi hukuman yang se timpal memandangkan ini bukan kali pertama mereka  melakukannya.

“Menurut laporan orang kampung, kelibat kereta ini sering  dilihat berada di kawasan tersebut dan mengikut fakta kes,  mereka cuba melarikan diri dan apabila ditangkap mereka  berada dalam keadaan yang mengaibkan.

“Tambahan pula, kejadian dilakukan pada hari Jumaat  yang seperti mana kita tahu ia adalah penghulu segala hari  yang patut dipenuhi dengan ibadah tambahan pula profesion  salah seorang tertuduh adalah guru yang sepatutnya men jadi contoh,” katanya.

Tertuduh bagaimanapun merayu hukuman diringankan  dan menyatakan mereka telah menyesal dan berjanji tidak  akan mengulangi perbuatan yang sama.

“Selepas kejadian, saya dan Faridah telah bernikah pada 4  Januari lepas dan kami menyesal dengan apa yang berlaku,”  kata Muhamad Zulaizal.

Mahkamah menetapkan penjara tiga bulan sekiranya  gagal membayar denda yang dikenakan dan kedua-dua  tertuduh membayar denda.

Wednesday, January 29, 2014

I know everything mommy...

Genap dua tahun aku tak jaga anak-anak aku dan bermula tahun 2014, episod aku sebagai ibu bermula..setiap hari aku berasa teruja dnegan kerenah anak yang semakin cerdik..semua perkembangan mereka dalam dua tahun aku lalui hanya dalam satu bulan ni..Addam Arash dan Addam Rizqy dah pasti tak sama macam dulu..Both of the dah petah bercakap cuma yang membezakan mereka si abang cakap bahasa inggeris n si adik bercakap bahasa melayu..mengapa ada perbezaan antara mereka, nanti aku ceritakan mengapa..

Few days ago..aku tengah galak main game emoji..Addam duduk sebelah aku and answer allquestion in english..spider man, fire truck, angry bird n so on..aku terkejut..bertapa aku tertinggal segala perkembangan dia dan sebagai ibu aku sendiri tak tau kemampuan anak yang aku kandung..tak tau nak sedih atau nak suka..

Bila aku kata..wow..gudboy..you can answer all..Addam Arash pun jawab..Mommy..i know everthing..

Tetiba aku rasa anak aku poyo..hahahaa

He's a special kid in many way..mmy will try my best to give u all the attention n care u needed

Tuesday, January 28, 2014

Jawapan bocor Emoji

Skang ni semua tengah gila main emoji.. ada satu mamat ni dah katam dah game ni..so ni adalah rujukan yang dia bagi kepada siapa2 yang tak jumpa jawapan..kira macam masa kita buat latihan exam dulu2 la..curi2 tengok jawapan kat belakang..hahahaha...


jawapan bocor emoji:

 Level 1 
matahari + cermin mata = SUNGLASSES hati + nota = LOVE LETTER bendera + bibir = FRENCH KISS jagung + anjing = CORN DOG jam + anjing = WATCH DOG jagung + roti = CORNBREAD cawan + hati = COFFEE BREAK burger + tiara = BURGER KING epal + televisyen = APPLE TV bintang + ikan = STARFISH

 Level 2
cengkerang + ikan = SHELLFISH buku + ulat = BOOKWORM bulan + orang = MOONWALK api + lori = FIRE TRUCK api + jam = FIRE ALARM papan tanda + rokok = NO SMOKING perempuan + kumbang = LADY BUG tandas + kertas = TOILET PAPER pizza + kotak = PIZZA BOX marah + kepala burung = ANGRY BIRDS 

Level 3 
roket + minyak = ROCKET FUEL serangga + orang, kutu + orang, labah-labah + orang = SPIDERMAN keluarga + pokok = FAMILY TREE kereta + berenang = CARPOOL bola tenis + kasut = TENNIS SHOES kapal terbang + nota = AIR MAIL bola ajaib + biskut = FORTUNE COOKIE udang + gelas = SHRIMP COCKTAIL bola lisut + berlian = BASEBALL DIAMOND rumah + orang = HOME RUN bendera + roket = NASA

 Level 4
 arnab + telur = EASTER EGG rokok + jam = SMOKE ALARM mentol + rumah = LIGHT HOUSE tangan + bibir = GOODBYE KISS menangis + bayi = CRY BABY duit + lembu = CASH COW letupan + jagung = POPCORN orang + buku = FACEBOOK bintang + duit = STARBUCKS

Level 5
mata + telefon = IPHONE lembu + orang = COWBOY pistol + bintang = SHOOTING STAR labu + kek = PUMPKIN PIE berlian + berlian = DIAMONDS kucing + tidur = CAT NAP mata + muzik = ITUNES kucing + ikan = CATFISH bendera + kapal = FLAG SHIP bumi + ular/ulat = EARTH WORM Level 6 limau + ceri + strawberry + tangan = FRUIT PUNCH senyum/gembira + kasut = HAPPY FEET bendera + kentang = FRENCH FRIES topi graduasi = GRADUATE tiang berwarna + rumah = BARBER SHOP roket + microskop = ROCKET SCIENCE bunga + bintang = LUCKY STAR hati + muzik = LOVE SONG marah + orang = DENTIST cokelat/coklat + botol susu = CHOCOLATE MILK

 Level 7
matahari + mentol = SUNLIGHT nenek + datuk = GRAND PARENTS speaker + malam = SILENT NIGHT makhluk asing + basikal + bulan = ET siang + malaikat + malaikat = CITY OF ANGELS televisyen + sauh = TV ANCHOR payung/hujan + matahari = RAIN OR SHINE speaker = MUTE bendera british + ikan + kentang goreng = FISH AND CHIPS 1 + 2 + monyet + monyet = TWELVE MONKEYS 

Level 8 
marah + topi = MAD HATTER orang + cermin mata + kilat = HARRY POTTER daun + khinzir/babi = CANADIAN BACON anjing + daging = DOG FOOD jarum suntikan + berlian = BLOOD DIAMOND takut/terkejut + filem/drama = SCARY MOVIE jam tangan + jam dinding = TIME OUT harimau + golf = TIGER WOODS kilat + payung/hujan = THUNDER STORM kuda/keldai + tangan = HORSEPOWER

Level 9
 bendera jepun + bom + bendera amerika + kapal = PEARL HARBOR bendera korea + kuda + menari + muzik = GANGNAM STYLE mandi + tandas = BATHROOM gula batu + tukul + letupan = CANDY CRUSH hati + pistol = HEART ATTACK awan/kapas + gula batu = COTTON CANDY botol susu + cokelat = MILK CHOCOLATE aiskrim + lori = ICE CREAM TRUCK percuma + ikan paus = FREE WILLY bayi + botol susu = BABY BOTTLE

 Level 10
 tebuan/lebah + tolak = BEE LINE santa claus + pokok krismas = CHRISTMAS parti + anak burung/ayam = PARTY ANIMAL mikroskop + tikus = LAB RAT kucing + perempuan = CAT WOMAN bulatan biru + bulan = BLUE MOON mandi + topi graduasi = SHOWER CAP jam + kapal terbang = TIME FLIES basikal + tangan = LANCE ARMSTRONG keluarga + kamera = FAMILY PHOTO

 Level 11
 patung liberty + surat khabar = NEW YORK TIMES matahari + burung = EARLY BIRD bola keranjang + 2 + 3 = MICHAEL JORDAN pisau + mandi = PSYCHO pizza + khemah = PIZZA HUT anjing + hati = PUPPY LOVE bendera itali + kereta + duit = ITALIAN JOB malaikat + malaikat + syaitan + syaitan/hantu = ANGELS AND DEMONS bayi + mandi = BABY SHOWER tukul + jam = HAMMER TIME

 Level 12 
kanta pembesar + ikan = FINDING NEMO pin + pin + jarum suntikan = PINS AND NEEDLES mata + gula batu = EYE CANDY hidung + jarum suntikan = NOSE BLEED pisang + kapal layar = BANANA BOAT hantu + hantu + pistol = GHOST BUSTERS orang + piano = THE PIANIST orang + tengkorak = WALKING DEAD kapal terbang + letupan = PLANE CRASH 7 + anak panah ke atas = 7 UP

Level 13
 hati + bot = LOVE BOAT pengantin perempuan + mandi = BRIDAL SHOWER filem + puteri = DRAMA QUEEN kek + muzik = BIRTHDAY SONG puteri + bendera england = QUEEN ELIZABETH puteri + hati = QUEEN OF HEARTS kertas + pisau = PAPER CUT rokok + pistol = SMOKING GUN pintu + loceng = DOORBELL biskut + syaitan/hantu = COOKIE MONSTER

 Level 14
 ombak + 11 = OCEANS ELEVEN rumah + belon = UP berpeluh + seluar = SWEAT PANTS bendera england + kapal terbang = BRITISH AIRWAY pen + budak lelaki = PEN PALS bendera penamat + tolak = FINISH LINE orang salji + orang lelaki = SNOW MAN kura-kura + burung = TURTLE DOVE panas + anjing = HOTDOG lelaki + sampan + harimau = LIFE OF PI

 Level 15
 kuku + puteri = BEAUTY QUEEN 10 + payung/hujan = PERFECT STORM rumah + pengantin = HOUSEWIFE gelas + parti = COCKTAIL PARTY gula batu + epal = CANDDY APPLE panas + sejuk + belon = HOT AIR BALLOON salji + matahari + daun hijau + daun kering = FOUR SEASONS menari + serigala = DANCES WITH WOLVES kucing + lembu + kuda + bumi = ANIMAL PLANET khinzir/babi + duit = PIGGY BANK

 Level 16 
jarum suntikan + tomato + minuman = BLOODY MARY mata + garisan turun naik = EYELINER patung liberty + polis = NYPD jarum suntikan + nenek + anak panah ke kanan + perempuan = BOTOX tangan + ayam = HANCOCK beruang + panas = BEAR GRYLLS tidur + semut + kumbang + semut = BED BUGS jam tangan + orang = WATCHMEN pin + budak lelaki/orang = PIN HEAD hati + arak + malam = POKER NIGHT

 Level 17 
kopi + anjing = TEACUP POODLE baik + buku = BIBLE kereta + letupan + kereta = CAR ACCIDENT budak lelaki + pisai + babi + lembu = BUTCHER matahari + mentol + tangan/jari = BRIGHT IDEA lidah + pusaran = TOUNGUE TWIST kota + buku = FAIRY TALE budak lelaki + pancing/joran + ikan = FISHERMAN air + kereta + air = CAR WASH cincin + ulat bulu = RINGWORM

Level 18
 anak panah ke bawah + 2 + bumi = DOWN TO EARTH rumah + gelas = HOUSE WINE perempuan + babi/khinzir = MISS PIGGY daun + salji + beruang + bumi = CANADA kambing + teh hijau = GOATEE aiskrim + awan = VANILLA SKY ATM + pin = ATM PIN orang + dialog = GROUP CHAT daging + daging + kayu ria/joystick = HUNGER GAMES kuda + kasut = HORSESHOES

 Level 19
 tengkorak + pistol + pisau = LEATHAL WEAPON gunting rambut + gincu + baju = MAKEOVER buku + beg = BOOK BAG pokok + api = FOREST FIRE lelaki + pengantin perempuan = RUNAWAY BRIDE kereta + kolam + drama = DRIVE IN THEATER pembaris + buku = RULEBOOK speaker + muzik = SOUND OF MUSIC kura-kura + tangan + letupan + pizza = NINJA TURTLES kapal terbang + bendera amerika + 1 = AIR FORCE ONE

 Level 20
 tanda soal + tanda soal = anak panah ke bawah = WHAT LIES BENEATH pisang + hati = BANANA SPLIT bibir + gincu + kasut tumit tinggi + patung liberty = SEX IN THE CITY makhluk asing + roket = UFO cendawan + bintang + lelaki + lelaki = MARIO BROTHERS lelaki + VS + perempuan + pistol = MR AND MRS SMITH jagung + kacang + kacang = CORN NUTS kunci + 2 + hati = KEY TO MY HEART $ + 100 = BENJAMIN FRANKLIN telur + kopi + kuih gelang = BREAKFAST CLUB

 Level 21 
datuk + jam = FATHER TIME masuk + keluar + burger = IN AND OUT BURGER lelaki + keluar + minyak = RUN OUT OF GAS gula-gula + sedih + limau + babi/khinzir = SWEET AND SOUR PORK senyum + end = HAPPY ENDING perempuan + lelaki + burger + kentang goreng = HAPPY MEAL seterika + lelaki = IRON MAN pengantin perempuan + cincin = WEDDING RING kitar semula + nota = RECYCLE PAPER bom + cengkerang = BOMBSHELL 

Level 22 
telefon = CELLULAR matahari + bunga = SUNFLOWER lemon + air + air = LEMONADE tangan + 777 = GOOD LUCK X + anak panah ke kanan + duit = RAGS TO RICHES penumbuk + club = FIGHT CLUB pengantin perempuan + lelaki + letupan + letupan = WEDDING CRASHERS muzik + anak panak ke kanan + telinga = MUSIC TO MY EARS kereta + letupan + kereta = CRASH arak + senyum = FULL MOON

Level 23
terkejut + ombak = SHOCKWAVE takut + pisau = SCREAM bintang + pistol + bom = STAR WARS roda + duit + duit = WHEEL OF FORTUNE bendera itali + kopi + gelas + kek = TIRAMISU bintang + mata = STAR GAZE nota + orang = LETTER HEAD hantu + buku = GHOST STORY tikus + arnab + tikus = RODENTS mulut + dialog + telinga = SECRET 

Level 24
 ular + kasut = SNAKESKIN BOOTS angin + ikan = BLOW FISH pembaris + jam + monyet = LONG TIME NO SEE pelangi + gula batu = SKITTLES kawan + kawan + malam + anak panah ke kanan = GIRLS NIGHT OUT club + pil = CLUB MED petak + anak panah + X + O = PLAYSTATION pokok + buku = THE JUNGLE BOOK panda + kereta api = PANDA EXPRESS bulan + 17 Jul = MONDAY

 Level 25
 (last level) jam + roket + jam = TIME TRAVEL kereta + nenek + bunga = DRIVING MISS DAISY 777 + arak + arak + pengsan = HANGOVER datuk + hati + nenek = AMOUR malam + syaitan + jarum suntikan = VAMPIRE disket + jam = SAVED BY THE BELL buaya + lelaki = CROCODILE DUNDEE penumbuk + letupan + panda = KUNG FU PANDA kereta + kereta + P + rumah = GARAGE tanda larangan + sedih + tanda larangan + tangan = NO PAIN NO GAIN

Saturday, January 25, 2014

Minat Baru..

Selepas hampir lama aku mendiamkan diri dari duni blogging ni..aku dah develop satu minat baru iaitu minat kepada reptilia..Sebenarnya aku dah lama minat haiwan2 reptilia ni dan dulu aku pernah membela beberapa haiwan seperti iguana, kura-kura dan sebagainya..(kura2 reptila ke? hehehe)

Dah setahun lebih sebenarnya cuma aku xberapa nak expose sangat ketaksuban aku terhadap haiwan-haiwan ini sebab ia akan membuat ramai yang kurang selesa..tp aku rasa, ada patutnya aku kongsikan perkara ini supaya ramai yang memahami mengenainya.

Kalau ramai yang nak tahu, aku sangat minat dengan ular..dan kini aku ada enam ekor ular dalam jagaan aku termasuk seekor milik rakan yang meminta aku tolong jagakan. Dekat FB, aku jarang share cerita mengenai ular-ular yang aku bela sebab takut mengganggu sensitiviti sesetengah pihak..tak apa la..Di sini aku hanya mahu berkongsi..Sekiranya mengganggu anda jangan teruskan pembacaan..

Ular pertama yang aku beli ada jeni sawa iaitu Ball Python jantan..beberapa bulan kemudian aku membeli seekor lagi Ball Python betina..pernah satu ketika..aku memiliki 4 ekor ball python gara2 kawan inta belikan kemudia last minute cancle..Aku jaga sampaila ada yang sudi menjaganya.

Bulan Ogos tahun lepas, aku beli dua ekor corn snake betina (Snow corn and amel motley corn snake). Aku ingat ketaksuban aku berhenti di situ tapi rupanya tidak..hahaha..aku membeli dua ekor lagi melalui biding dari pembiak yang berasal dari Malaysia..Aku beli Extream oketee jantan dan juga Albino Nelson milk snake..Tapi Nelson tu tahan cuma sebulan saja. Mati sebab penyakit yang aku gagal kesan puncanya.

Terbaru, seorang rakan dari FB meminta aku menjagakan Shockhead Milksnake..menjadikan kesemunya 6 ekor kesemuanya..
Ini adalah antaranya

empat ekor ular ini masih baby..this is what me called colourbrit..
3 of these is the same species and one of it is diffrence

Tuesday, January 21, 2014

Tak ada keje anak beranak..

Duk di Kelantan ni tak banyak aktiviti yang boleh dibuat..so hari-hari hanya duduk di rumah menunggu waktu tido..dan ini la hasil nya..



Saya redha dengan penangkapan ini..saya mengaku bersalah
dan bertanggung jawab kepada semua kes pecah rumah di Kelantan..hahahaha

Saturday, January 18, 2014

Hidup berubah..life is not easy..

Setelah lama aku menghilangkan diri dari dunia blog ni..aku kembali mencoretkan apa yang aku rasa mahu coretkan..hmm..mana nak mula..

Dari segi kerjaya..aku masih di kelantan sebagai wartawan Kosmo..dan tahun ini adalah tahun ketiga aku di sini..Kehidupan di sini amat mudah..jauh dari hiruk pikuk kota yang tak pernah aku rasa sebelum ini..Tahun ini adalah permulaan baru bagi aku..setelah dua tahun aku melupakan tanggungjawab itu, yang hanya aku lakukan sebulan sekali.

Kedua-dua permata aku telah aku bawa ke sini dan bersekolah di Kota Bharu..begitu juga suami aku yang yang membuat keputusan untuk menetap bersama sebagai satu keluarga semula.

Tapi, sebab dah lama sangat aku terlupa banyak perkara dalam menjadi seorang ibu sehinggalah perkara mudah seperti membeli puting susu anak yang salah..thats is funny..

Kalau nak dikira, dah setengah bulan la kami hidup seperti keluarga lain, makan bersama, tidur bersama, sarapan bersama, bahagianya rasa. Sebelum ini aku je ada kat kelatan tapi yang lain semua kat KL..

Hari ini tak ada bezanya dengan 15 hari sebelumla..Bangun pagi-pagi, aku dah terpekik terlolong menejerit suh semua orang bangun termasuklah bapaknya untuk ke sekolah..bila dh nak keluar rumah baru perasan yang hari ini hari sabtu..aduh..haruslah aku masuk balik dalam rumah gelak sorang2..

Lepas tu aku masak nasi lemak..sedap..bungkus untuk bawak opis boleh plak lupa tertinggal kat umah...dah tak ada makanan untuk lunch..

Perkara paling best hari ni adalah sampai opis je aku tengok kasuh sebelah lain2..aduh..itu perkara yang aling kronik!!! I need a vacation guys!!