Saturday, December 31, 2011

New Year...New Me..? Perlu ke ada azam?

Selalu bila tiba tahun baru semua orang set kan azam.
Azam tahun baru nak itu..nak ini..nak berubah la..nak jadi kaya la..
Percaya atau tidak aku tak pernah ada azam..Mungkin sebab tu aku sentiasa jadi AKU and never change.hahahaha
Entah la..orang berpusu-pusu nak cari azam tahun baru..aku tak pernah terfikir pun nak cari azam.
May be bagi aku azam tu tak penting.
Tp bagi sesetengah orang, azam tu penentu kepada perjalanan hidup bagi tahun berikutnya.
Im organized in some matter, tapi bab azam-azam ni i dont really put my self in it.
Sebabnya, dalam banyak2 azam korang, berapa kali je azam korang menjadi kenyataan.
Aku rasa orang letakkan azam tahun baru sebab dah jadi trend.
Semua orang ada azam jadi kita pun perlu ada azam.

Perlu ke?

Aku ni boleh dikatakan jenis orang yang main redah je.
Tak payah berazam2 bagai cuma set kan goal saja.
Apa nak jadi..jadi la..
Sebab bila kita kata Azam Tahun Baru, perkara tu bunyi seperti sesuatu yang besar.
Bila tak tercapai kita akan frust.
Thats for me la. No offend to all yang really believe in azam tahun baru.

As for me, tahun depan (thats means tomorow..hahahaha) i want it to be a better life for me and family.
Cliché kan? hahahaha
Tapi benda tu tiap2 hari aku pk tak payah tunggu tahun baru pun.

Kenapa aku tak suka perkataan Azam Tahun Baru?
Sebabnya, selalu orang kata je berazam untuk tahun baru.
Usaha ke arah azam tak ada pun.
Baik tak payah buat azam.
Macam kata

"Ish aku dah gemuk la..azam aku tahun depan nak turunkan berat"

Tapi esok end up makan nasi dua pinggan.

Kalau nak sesuatu usaha ke arah itu. Diam2 pun boleh buat. Tak perlu kita bagi tau satu dunia..

Azam tahun baru aku .....

Sekian.


Tk ada persiapan langsungg..

Ill be going to Kelantan on 13 Januari tapi apa pun aku tak buat.
Malas nak pk sebenarnya.
Rumah pun cari gitu2 je.. Hari ni hari last aku keje..
Rasa cam malas je nak p keje .
Aku mintak bos jangan bagi assignment. Aku kata ari ni aku nak post cantik je. Ingat petang jap g aku nak p jalan TAR beli barang skit. Pastu aku nak g jalan Kenangan nak tengok baju. Need to buy more baju SOPAN so that aku tak jadi alien kat sana..
Now pukul 11.30 but still aku masih di depan computer umah mak aku. Baju keje pun tak tukar lagi.
Hati ni membuak2 kata nak p shopping!! Hahahaha..mentang2 baru dapat duit backdated..Yang penting aku nak p beli HP dulu..

Thursday, December 29, 2011

Aku berjaya!!!

Setelah berbulan2 berat badan aku statik tanpa ada penurunan, tadi aku timbang berat aku turun 2kg!! Semua ni gara2 susah ati sebab nak kena  Kelantan..hahahaha..Sebenarnya gabungan dengan diet tak makan malam dengan sit up yang aku buat setiap pagi dan sebelum tido. Baru sebulan dua ni aku aku berani buat sit up sebab sebelum ni risau bekas czer dulu. And of coz..deretan jamu2 yang aku bedal..Yeah!!

Serbu bangunan tak siap..

Semalam sepatutnya aku tak ada assignment.
Aku pun baik la tido ingat nak masuk opis lambat tak pun rasa cam nak EL je.
Ye la aku pun dah nak blah dah dari opis kosmo KL ni.
Tup2 opis call plak
Suh aku buat tinjauan kat tapak Pangsapuri Ukay Bistari yang terbengkalai.
Katanya pasal story front page pasal pemilik pecah zink n rampas kunci.
Nak baca klik sini
Suh plak aku cari management.
Ni yang letih skit sebab kena g membabi buta yang kita tak tau orang nak layan kita ke tak.
So aku pun gerak la dengan foto g sana.
Sampai2 aku nampak bangla je ada. Cuak gak aku nak tangkap gambar pastu nak cari opis management.
Dengan berani nye aku masuk je celah2 zink tu tanya kat bangla2 yang semua pandang aku macam nak makan.
Ish kalau aku kena qeqah kat sini naya je. Kelantan ke mana apa ke mana.
Sib baik ada kontraktor Melayu tu datang tanya aku.
Ye la terkejut la tengok pompuan tetiba ada dalam construction site kan.
Sib baik dia ok pastu tunjuk aku pintu ke bilik management.
Sumpah pintu dia cam play wood kat umah2 kongsi.
Tapi entah la aku tak fikir apa pun. Sebabnya time tu mendung cam nak ujan so aku nak bagi cepat je habis.
Masuk dalam pintu tu ada dua orang bangla, sorang india n sorang cina.
India n Cina tu layan aku ok. Bagi aku semua information yang aku nak.
Dalam 15 minit je aku kat sana aku pun balik..
Hahahaha..itu je cerita keje aku ari ni.

Malam plak aku p party Horey Horey Kosmo buat kat Restoran Tajine, KL. Makan nasi arab. Dalam banyak2 hadiah cabutan bertuah aku dapat vaucher Jusco je RM100..Itu je aktiviti aku..Skang ni dah pukul 2 pagi aku kat umah mak aku..Sekian.

Wednesday, December 28, 2011

Tips mengorat Wartawan..

Walaupun aku dah kawin tapi aku nak gak masukkan tips ni dalam blog aku. Ari ni ramai sangat kengkawan aku share article ni dari blog asal berbahasa Inggeris kat FB dorang..Seronok plak aku baca tips2 tu..hahahaha.. Memang susah sebenarnya nak dating ngan wartawan ni..perlu cekal jiwa dan raga sebab wartawan ni bukan species biasa..hahahaha..rare skit kami ni.. Gamaknya macam mana la laki aku tu berbinikan wartawan yang selalu perasa diri muda lagi..hahaha

ni adalah article dia
urnalists are a completely different breed than the rest of the population, so you should know exactly what you’re getting into before making a move on one. Here’s some tips to help you decide if you can handle being with these females:

1. Female journalists are ballsy. We’re not afraid to tell it like it is because it’s our job. Honesty is the number one characteristic of a talented and successful writer, therefore, that straightforwardness will be projected to you every day. If we don’t like what you’re doing or how you’re treating us, we will immediately notify you…and probably without a filter. If you prefer a woman who tap dances around situations then don’t date a journalist.
We take risks and aren’t afraid of anything-especially you. We are not naive, we are free-spirited, tough individuals who seek challenges. We enjoy going into situations we are not “supposed” to be in or situations that would require other people to ingest four Xanax prior.We can wing it and you will never have to prepare us. We prefer excitement and delving  into new experiences without much thought. Mastering uncharted territory? Sign us up. This is our blessing and our curse.
2. Stay out of our way. Never try to hold us back from doing anything because we will leave you in our dust with no regrets. We believe we can change the world with what we’re doing, so don’t waste your energy trying to convince us otherwise. Our ambition is far stronger than your gym rat arms yanking us back. What you tell us to do, we will do the opposite. If you tell us not to go somewhere, we will absolutely go there. You might as well have a seat because you will lose this argument. We meet lots of people every day, every where we go- you are not special and can be replaced. Confused? 
3. We are social creatures. We are colorful, cheerful, confident butterflies that will land wherever we please. We will chat up any individual that comes our way because every person is important-no matter how bizarre. They were put here for a reason and our curiosity is immediately peaked by their strange behavior. Any person could be a possible interview or a networking connection somewhere in the future…or it could just  be an interesting chat with a unique individual. 
That being said, we are entertaining. Don’t hire a comedian at your next party, bring a journalist. We have a zest for life that others do not. We recognize the value of life and how short it can be because we read the headlines. We live every day like it is our last. If you don’t, we suggest you check out the local crime section of your daily paper. Better yet, try the obituaries for a killer reality check-no pun intended.
4. Business is ongoing. Our day never ends and our networking is continuous. Don’t be surprised if our dinner plans get shut down because journalism never sleeps. Food will always be around, but the news changes every second. That particular interview we finagled could be a once in a lifetime opportunity and you will take a beackseat. We take chances and have a mindset that some opportunities only come around once.
It’s not that we don’t think you’re important, it’s that we what we do is quite important. Let’s face it, without the news, nobody would know what the hell is going on.
5. We aren’t stupid. We’re used to being on edge and thinking on our feet, so we conversate well. If you want to banter, bring it-we are masters at this.  We have a deep opinion regarding every topic you bring up and there are probably lots of layers or examples to back up our answer. We are taught to provide proof in our work, so you will always have factual information. 
We are not typical women who know the basics of current events or are dumb broads you meet at your local watering hole. Most of us are witty because we have seen and read it all. Nothing surprises us about humanity anymore, therefore we have to be lighthearted about it. People are screwed up and we know it…why not crack some jokes about it? Life is short. If you don’t have a sense of a humor, you will not last with a journalist. We are skilled at interviews, so we can smell BS from a mile away…don’t bother.
6. We will photograph everything. We are social media experts and will inform our avid followers often on what’s happening around us. We love feedback because we enjoy conversation, so we will post photos, tweet, and ”check in” whenever we please. In layman’s terms, if it’s a noun (aka: person, place or thing),  it will be recorded or preserved.  A picture is worth a thousand words and our computers contain several thousand plus video footage. If you don’t enjoy having your picture taken, you will learn to enjoy it or choose to hit the pavement.
We are technology nerds, but are attractive and stylish. We have i-pads, i-phones, Droids, MACs, tablets, nooks and whatever else we can receive media on. We can also multi-task on several of these items at once.
7. We hate your spelling errors. Make sure you switch the Autocorrect setting to ”ON” for your text messages because we will rip you a new one if you have a grammar or punctuation error. It is a huge pet peeve considering you graduated high school. This is expected of you.
The majority of us are perfectionists which is why so many copy editors across the world are women. You think we’re hard on you? We’re ten times harder on ourselves. If we do something wrong, you can guarantee we will kick ourselves for it for days (even weeks or months), so please don’t harp on us. We do a good enough job on our own.
8.  We remember your words. Choose your words wisely because they will never be forgotten no matter how many times you apologize. We are programmed to retain events or large amounts of information to create a thorough, concise follow up story. Nobody is perfect (not even us), but we hold you to a higher standard then other women.
We learn fast, so if you have an issue with us, we hear you and will attempt to fix it ASAP. When things are in chaos or disarray, we can’t function properly. We are amazing listeners and marinate on every word you say. On the downside, we can handle your criticism-but we can also dish it.  Be prepared and fasten your seatbelt.
9.  We are trustworthy. We have a duty to report unbiased information, which is a task since we are very opinionated people. We are the most trustworthy, dependable, responsible, driven types of women you have ever seen. It will take a lot for us to trust you, but when we do, we would never do you harm. We want what’s best for everyone around us, including the bum on the street digging through the trash can. We will help anyone in need  if we can. If you’re not a humanitarian or you are only looking out for “numero uno,” go home.
10. We will write about you. This is not a threat, but we can’t guarantee it will always be positive. You could be a character or part of a non-fiction story. This means you are interesting-congratulations.  

Monday, December 26, 2011

Nenek india dan bantuannya..

Ari ni aku nak cerita pasal bantuan menjelang musim pilihan raya...Tak dinafikan time-time gini  banyak la calon2 politik menghulurkan bantuan sama ada untuk memenangi undi bagi pihak parti mahupun untuk pemerintahan tertinggi parti nampak usaha mereka dan dicalonkan bertanding untuk pilihanraya akan datang.

Peristiwa yang aku boleh anggap agak lucu ni dah lama dah sebenarnya berlaku. Dalam bulan lepas tapi la ni baru aku terfikir nak kongsi kat sini.

Satu hari aku menghadi PC di Biro Aduan Awam mengenai 30 orang warga tua, oku dan ibu tunggal kaum India tak dapat bantuan dari JKM. Sebenarnya dorang dapat bantuan tu tapi tak lebih RM150 je tapi tiba2 bulan 10 bantuan tu kena potong kepada RM30 hengget je. Jadi kuar la Kosmo satu hari. Nak jadi kan cerita banyak la pihak yang nak membantu lepas tu.

Masa dok interview tu, ada satu makcik ni..pangkat nenek mengeluarkan kata2 yang semua orang terkedu sebenarnya. YB tu tak terkeluar kata2. Aku serious nak gelak.


Nenek India:    Kasihan la sama kami. Apa mau makan. RM30 ringgit wang teksi pun tarak cukup. Dulu, 2008 pilihanraya itu jam..rumah saya tiap hari datang. Undi sudah kasi..semua hilang..

Hahahaha..Yb cakap ngan kami..terus kami cakap..betul apa..

Itu la permainan politik. Tak kira Pembangkang ke Kerajaan ke sama je..so senang..tak yah amik port pasal politik ni. Game memang kotor. Yang penting kita undi yang mana kita rasa mampu memimpin negara. Permainan politik kita pejam je mata buat tak tau..

P/S: So kepada mereka yang memerlukan bantuan yang selama ni orang tak buat peduli je..skang ni lah waktunya korang nak mintak bantuan. Kompom kalau benar2 layak korang terus dapat. Klu ada family susah ke sakit ke, nak bantuan perubatan ke, g la mana2 surat khabar kat Malaysia ni. Mesti suara korang akan di dengari. Tapi jangalah tak der duit nak beli handbag pun korang nak mintak bantuan. Kalau macam tu mintak terus kat YB mana2 jadi bini dorang//hahahahaha....bukan je handbag, banglo pun leh dapat..

Saturday, December 24, 2011

Pelacur Remaja..



Kelmarin ada serbuan dibuat oleh polis di kelab malam di Damansara Perdana. Dalam serbuan tu dorang dapat tangkap remaja bawah umur jadi GRO. Baru je habis SPM dah jadi GRO. Mungkin sebab nak duit banyak dengan jalan pintas. Ramai  je budak2 baru lepas SPM ni bekerja selalunya di kedai-kedai kecil atau fast food. Tapi yang depa ni canggih skit p keje jadi GRO. Memang kita tak boleh agak sebenarnya budak lepas sekolah nak jadi GRO.

kalau nak baca klik sini

Tapi dalam pengalaman aku, pelacur remaja ni dah lama sebenarnya wujud dalam masyarakat kita. Masa dulu time rempit-rempit ni popular pun dah ramai dah golongan2 gini. Mulanya sebagai Bohsia. Habuan dorang, abang2 motor ni bawak dorang jalan2..makan..tak pun beli la baju selai dua..Bangga tu kalau budak2 sekolah dapat tonggek belakang abang2 motor ni. tapi geng2 bohsia ni banyak kat kawasan yang pendalaman skit.

Kalau kat kawasan bandar2 ni, budak2 sekolah fokus kepada abang-abang yang ada kereta. Ikut la sana-sini. Dapat la duit belanja skit lebih kurang boleh p beli kasut ke hand bag ke. Bila dah masuk universiti lain plak citer. Time gini dah pandai dah clubbing2 bagai. Time ni g dekat ngan bisnesman. Lagi masyuk. Ada setengah tu jadi pompuan simpanan..so call sugar baby la. Itu kalau yang kena simpan. Ada gak yang bila dah kenal2 bisnessman ni, dorang leh keluar satu malam, g clubbing, balik hotel, tido semalam, esok dapat la 200-300. Yang dapat 500 pun ada. Tapi golongan gini dorang tak plak panggil pelacur kan tapi konsep sama la gak sebenarnya. Semalam tido, esok dapat bayaran.

Sebenarnya budak universiti la yang paling ramai jadi "callgirl'. Nak duit senang and nak enjoy free. Benda tu dah common sangat dah. Yang ada sugar daddy tu jangan cakap la kan. Kalau jadi call girl tak perlu terikat ngan sugar mummy. Buat keje bila free. Selalunya customer berulang.

Ni ada satu kisah yang agak dekat dengan aku. Girl (A) ni tak la rapat sangat ngan aku. Hanya kawan atas kawan. Nak jadi kan cerita masa dia dan rakan2 g clubbing dorang berkenalan dengan sorang budak pompuan (B), rasanya umur dia baru 16 tahun. Budak tu memang mewah. Ada banyak duit. Boleh belanja kawan2 mabuk. Rupa2nya budak ni keje kat pusat karaoke mewah kat area Bukit  Bintang. Keje dia ada basic. Karaoke tu hanya golongan vvip atau foreigner je boleh masuk. Mewah katanya. Lepas karaoke tutup dorang ada servis tambahan iaitu customer boleh bawak balik pompuan (GRO) dengan bayaran RM1,500 semalam!! ini tak tipu punya. Selalu yang datang sini orang2 middle east atau korea.

Satu hari girl A ni yang merupakan pelajar tahun akhir IPT hilang laptop. Mak dia yang bagi laptop tu so dia terdesak nak cari balik duit tuk beli laptop tu. So dia teringat dengan budak si B ni. So rekemen la dia keje kat tempat tu jadi 'ayam'. Ni kira ayam mahal la ni. Asalnya nak keje sampai cukup nak beli laptop je tapi tau je la bila dah pegang duit lupa plak.

Dekat sebulan jugak dia kat situ. Macam2 cerita dia cerita. Yang pertamanya dia berasa sedih sebab bila keje macam gitu, customer akan buat sesuka ati tambah-tambah orang asing. Dorang kurang ajar. Maklum la bayar banyak kan. Kalau dapat orang tempatan dorang baik skit. Tak de la buat dorang macam binatang. Nak buat cam mana dik non..dah kata ko jadi pelacur..gitu la caranya..kenapa ko nak sedih..

Lepas dia berenti dia balik kampung dengan laptop baru dia beli tu. Kesian sebenarnya sebab si A ni  baik orang  nya. Balik kampung bertudung. Skang ni dah pun keje gomen. Kawin dah pun.

Cuma kat sini aku nak la nasihat, kepada mak bapak tu kawal la anak berpada2. terlalu kawal pun nanti anak memberontak. Tapi kalau terlalu lepas sangat gitu la jadinya. Yang penting, betapa liar pun remaja itu, kalau ada didikan moral yang betul dia tau membezakan mana yang baik dan buruk.

Tp pada remaja2 tu jangan la buat benda2 gini. Sebab nanti bila korang dah tua, kisah silam korang akan menghantui korang sampai bila-bila..

Friday, December 23, 2011

Pulmonary tuberculosis

Hari ni aku g jumpa doctor clinic yang buat xray bibik. Ari tu dia call je aku tak berapa faham apa yang dia explain. Hari ni dia tunjukkan aku xray tu dan terangkan ngan terperinci. Bibik ada Pulmonary tuberculosis iaitu TB atau kita lebih senang panggil batuk kering. Ini bermakna dia tak boleh buat permit keje pembantu rumah. Aku susah hati bila fikir pasal ni. Tak tau macam mana kalau dia tau yang dia kena balik dan tak boleh keje kat sini. Berdasarkan xray doktor tak leh tau sama ada dia active TB sbb yang tu dia kena buat ujian darah bagai. Dia kata walaupun suspek TB dia tetap kena hantar balik. Dorang tak benarkan dia duk kat sini. Kesian kat bibik..

Thursday, December 22, 2011

Pelajar IPT dipolitikkan..

Semalam aku pergi perhimpunan aman pelajar IPT depan Kementerian Pengajian Tinggi Putrajaya. Ramai jugaklah. Tujuan sebenar perhimpunan tu sebagai menunjukkan sokongan mereka pada PM. Satu lagi sebagai tanda protes kepada  tindakan Solidariti Mahasiswa Malaysia (SMM) dan Gerakan Menuntut Kebebasan Akademik (Bebas) menurunkan  bendera tertera gambar Perdana Menteri di Pusat Dagangan  Dunia Putra (PWTC) baru-baru ni. Tujuan dorang nak hantar dua memorandum. Yang pertama bg kat  Setiausaha  Politik Menteri Pengajian Tinggi Mohammad Khairi Abdul  Malik and yang kedua dorang nak bagi kat Timbalan Menteri Pengajian Tinggi II ,  Datuk Saifuddin Abdullah. Kononnya Tim Menteri menyokong tindakan SSM ngan Bebas sebab dia hadir ke PWTC untuk menerima memorandum dari mereka walhal time tu dia dah beredar pun. Tak tau menahu pun puak2 tu turunkan gambar tu.

Yang bestnya Tim Menteri tak ada pun kat KPT Putrajaya tu sebab ada function kat JB tapi dorang dok laung2 suh Saifuddin turun.

Kat sini aku nak komen la skit, aku memang tak suka betul la bila puak2 politik ni guna kan pelajar IPT. Pembangkang hantar budak2 against kerajaan ke PWTC yang puak kerajaan pun guna student tuk provoke ke Putrajaya. Perlu ke semua ni? Tolong la jangan manipulasi budak2 ni dengan isu2 politik. Sepatutnya galakkan dorang fokus kepada pelajaran bukan politik.

Aku tengok dorang tu macam terpaksa je datang. Yang mengetuai, laung2 pakai pembesar suara tu aku tak nampak plak macam student. Konon wakil student.. Tolong la orang2 politik. Tak kisah la yang kerajaan ke yang pembangkang ke. Aku tak favour mana2. Cuma tolong prihatin jangan la rosakkan minda anak2 muda ni dengan permainan politik yang kotor tu. Dari muda dah terdedah dengan benda2 gini, berpecah belah la nanti jawabnya. Kesian adik2 kita...




Kata Mereka..

Lorong gelap itu
Lurus di hadapan ku
Debu berterbangan.
Lutsinar di mataku.

Gengamlah tanganku wahai teman,
Eratkan jemari kita biar bersatu,
Kita atur langkah satu persatu,
Susunkan agar ia teratur.

Tapi kita makin jauh,
Dipisahkan kata mereka,
Mungkin itu yang mereka mahu,
Semua bertukar menjadi air mata.
Dan bibir mereka dihiasi gelak tawa.

Kekuatan datang dan pergi,
Namun hanya kau penyeri,
Lakaran kasih tetap bertaut,
Seluas hamparan birunya laut.

Aku  tak perlukan kata mereka
Untuk katakan tidak.

Aku tak perlukan kata mereka
Untuk kata-kata nista.

Aku tak perlukan kata mereka
Untuk menjatuhkan,

Hanya kamu, For a shoulder to cry on...

Dugaan penutup 2011...

Penghujung tahun 2011 merupakan my biggest mental breakdown.. Krem urat tengkuk dibuatnya.. Lama2 mati strok je aku ni nanti. Lepas dikejutkan dengan berita aku nak kena transfer Kelantan, aku dapat call plak semalam dari klinik mengatakan medical check up  bibik tak lulus coz katanya ada penyakit and mungkin permit kerja dia tak lulus. Nak nangis je aku rasa. macam mana aku nak g Kelantan. Mana aku nak tinggalkan anak2 aku. Kalau bibik tak der sapa nak tolong mak aku jaga anak2 aku. Block otak aku semalam memikirkan apa yang patut aku buat. Aku terpaksa tukar my plan.

Aku terpaksa memikirkan kemungkinan aku perlu  membawa anak aku yang kecik tu kemudian mencari pengasuh di Kelantan. Supaya mak aku jaga Addam je. Tak la susah sangat. Dia pun tak banyak kerenah. Ramai kata kenapa tak bagi laki aku je jaga anak2..but seriously i dont thnk he can.

I felt like crying out loud. And the sad thng is i dont get all the support i need.. ;-(

Wednesday, December 21, 2011

Kena Block!!! Bagus!!

Ari ni aku dapat tau blog aku dah kena block ngan opis. So aku tak leh view blog aku tapi hanya boleh hantar entri. So pada yang baca kalau ada salah apa2 malam skit la baru aku leh betulkan..Bagus betul..Yang heran blog orang lain boleh plak aku view tp blog aku sendiri tak leh plak view...Tepuk tangan skit!! Horey!!

Sunday, December 18, 2011

Pas, Umno bersatu?

Aku duk sibuk surf internet pagi2 ahad ni aku terbaca satu berita yang dah lama dah. Tahun 2010 mengenai kenyataan Tan Sri Harussani Zakaria mengenai harapan dia melihat Umno dan Pas bersatu demi perpaduan Umat Islam dan Melayu. Menarik sebab aku pun selalu jugak terfikir kalau dua2 parti ni bersatu maka kuat la bangsa Melayu di negara ini. Memang pendapat masing-masing bercanggah, Pas cara Pas dan Umno cara Umno tapi aku suka kenyataan Tan Sri, iaitu sekiranya umat Islam hanya setakat berbeza pendapat, ia merupakan rahmat kerana perbezaan itu boleh membawa kepada kemajuan.



Bagus kan kalau kedua2 nya bergabung. Kekuatan kedua2 pasti boleh memperkukuhkan kedudukan umat Islam di Malaysia. Umno yang telah lama memerintah negara mempunyai pengalaman dan juga kelebihan dari segi selok belok pemerintahan di samping jaringan dengan negara dunia. Manakala Pas pula boleh membantu membimbing dari segi keagamaan agar setiap urusan berlandaskan agama Islam yang diredhai Allah. Bayangkan hasilnya? Silap hari bulan negara kita akan menjadi negara yang dicemburi dunia kerana kejayaannya walaupun dalam peta dunia, negara kita lebih kecil dari duit lima puluh sen.

Kalau nak baca keseluruham imtipati article tu klik sini


+



Semut berterbangan!!!

Hari ni aku keje pagi. Masuk kul 8 pgi. Di hari Ahad!! Orang kata bangla je keje ari ahad aku aku la bangla tu..hahaha..kulit je cerah skit. Keluar je rumah aku tengok bangak semut depan pintu rumah. Semut besar2 plak tu. Terfikir aku nak suruh hubby letak ubat semut nanti depan pintu supaya semua tak masuk umah.

Bila aku nak turun je tangga, aku banyak benda kerumun aku. Kecik-kecik je benda yang terbang2 ni. Bila makin bawah aku turun aku nampak semut2 kat dinding tu terbang kat aku. Dorang ada sayap!! Dorang kerumun jugak lampu2 macam kelkatu. Terkejut aku..Semut ada sayap?!! tapi tak sampai seminit aku teringat rencana yang pernah aku tulis beberapa tahun lepas.

Sebenarnya article ini pasal anai-anai. Tapi masa aku interview Pensyarah Fakulti Perhutanan, Universiti Putra Malaysia (UPM), Prof. Dr. Ahmad Said Sajap, dia bagi tahu aku kelkatu yang selalunya mengerumun lampu2 neon malam2 adalah anai-anai. Kelkatu adalah anai-anai yang keluar untuk membiak. Mereka akan terbang mencari pasangan dan kemudian akan ke tanah untuk mencari sarang

Kelkatu ni ada dua jenis iaitu anai-anai dan semut yang keluar membiak. Rupa dorang pun lain skit cuma kekadang kita je tak tahu. Jadi jangan la terkejut kalau nampak semut ada sayap..hehehehe

Ni perbezaan kelkatu antara anai-anai dan semut

Friday, December 16, 2011

Kau jadi ke nak Pergi Kelantan??

Selepas aku dapat surat transfer, soalan yang aku sering dapat adalah

1. " Habis tu kau pergi ke Kelantan tu?"

2. "Jadi ke pergi Kelantan?"

3. "Nak ke J tu g Kelantan" (J adalah panggilan aku kat opis)


Aku sebenarnya tak tau nak jawab apa. Yang tanya tu pun reporter jugak.They suppose to know better Kalau aku tak nak pergi maknanya aku berenti je la keje. Kenapa tak tanya je " J jadi ke ko berenti keje?". Senang citer, nak tak nak aku kena pergi unless aku buat decision benti keje secara drastik. Kadang2 aku rasa soalan dorang tu macam menyeronokkan bagi dorang. Some peeps laugh when they ask me that question.

Semua ingat aku tak nak pergi sebab KELANTAN..kononnya aku nanti tak leh survive di sana coz of the tudung and dressing issue. The fact is its not that i dont want to go, its just i have responsibility back here in KL. Tons of it.. Paling utama anak2 aku. Aku cerewet when it comes to my kids. Semua mengenai mereka aku buat sendiri expecially their food. And one thing, i dont believe in long distance relationship. Ramai jugak yang nasihatkan aku pergi je. Sahut cabaran kononya dan semua tu adalah good experiance to my carier. Ur not in my shoe, so senang la cakap.

Mana lagi penting, pengalaman untuk masa depan kareer atau pengalaman melihat anak2 membesar dengan masa depan yang kita corakkan. At the age of 28 with two kids aku rasa aku perlu bijak membuat pilihan. Sama ada kareer atau masa depan anak2 dan keluarga. But still aku akan pergi. Paling lama pun 6 bulan la aku stay sana pastu aku blah..hehehehe...

Kalau aku pergi dan stay maknanya aku pentingkan diri sendiri dan lari dari tanggungjawab yang sepatutnya aku pikul. Lepas ni mak aku akan jadi mak kepada anak2 aku.

Kadang2 aku rasa orang kat dunia ni terlalu kejam. Menghukum orang melebihi tugas tuhan. Kalau transferkan aku tu tak la kisah sangat, ni si Farhana yang mengandung 7 bulan tu, tak kan la tak de hati perut. Kot nye pun kalau marah tak kan ko nak menganiaya mak ngan baby tu...Tak pe la tak kat dunia, akhirat nanti jawab la..

Thursday, December 15, 2011

Perlukan anda berkecil hati sedangkan orang lain terlebih dahulu terasa hati?

Hari ni aku nak cerita mengenai tradisi menghadiri majlis2 yang diadakan oleh teman2 atau jiran2. mak aku selalu kata, mama and ayah kena pegi kenduri2 yang kawan2 dia buat sebab takut nanti kenduri dia orang tak nak datang. Disebabkan amalam mama and ayah, kenduri aku and kakak terlalu ramai orang menghadiri dan sangat meriah. Rakan2 dia membantu seperti mereka tu saudara kami sendiri. Sampai tengah malam mereka masih ada di rumah kami membantu walaupun parent aku tinggal di teres kawasan bandar dan bukannya kampung. Walhal tak banyak pun yang perlu dorang  tolong sebab makanan semua katering.

Sebenarnya, betul apa yang mak aku cakap tu. Kekadang kita tengok orang yang buat kenduri gah tapi end up tak ramai pun orang datang. Kad edar 1,000 keping tapi yang datang sedikit je. Mama aku kata itu la sebabnya kita perlu bergaul dengan orang dan prihatin mengenai acara dan majlis yang mereka adakan.

Ok la, sudah mengenai kenduri, sekarang ni aku nak cerita mengenai kes2 terasa hati ni. Perlu kah kita terasa hati bila kawan kita tidak hadir ke majlis perkahwinan kita yang berada di negeri lain sedangkan perkahwinan kawan tersebut yang hanya seberang jalan pun kau tak datang? Ha...sapa nak jawab?

Kepada yang berkenaan, tak perlu la terasa hati bagai atau nak cerita pasal erti persabahatan. Mungkin orang tak datang kenduri ko sebab jauh dan melibatkan kos yang tinggi. Situasi anda berdua adalah sangat berbeza. Anda hanya seberang jalan yang jalan kaki pun sampai tapi anda tak pergi. Tapi anda mengharap pula rakan anda hadir ke kenduri anda yang beratus kilometer tu dan perlu menempuh tol puluhan ringgit. Kelakar la wei.

So ingat la wahai teman..datang la ke majlis kawan2 terutama rakan rapat anda. Jika kenduri kawin dah lepas, hadir la pula ke majlis hari lahir anak2 rakan jika mahu rakan hadir ke majlis anak anda kelak. Sekian terima kasih.

Ah..suwitnyer bila ingat time aku kawin dulu..ni la ai masa zaman ramping...

Assgment hado!!

Hari ni aku nak citer skit pasal keje aku. Hari ni aku kena g Royale Bintang Hotel ada la seminar/majlis penutupan. Ada menteri datang. Hari ni aku sorang je reporter. Paper lain tak der. So masa menteri berucap aku duk la terkial2 ngan jurugambar sebab tak tau ujung pangkal. Press release pun tak der.\

So lepas habis function, media person dia datang approach aku. Ajak g makan dulu sebab katanya Menteri ada discussion. Aku cakap tak pe la tak payah la buat PC sebab aku sorang je lagi pun aku dapat point dari speech dia tadi. Pastu dia kata Datuk Menteri dah tau. Hmm tak leh buat apa la so aku ngan foto pun termanggu lagi la menunggu.

Bila tiba waktu aku nak jumpa, sampai depan pintu dorang boleh plak kata Menteri  tak nak jumpa sebab nanti PM akan lancar benda ni so biarlah PM bagi statement. Pulak!! Ok fine..tak per lagi senang keje aku. Aku pun blah.

Dah bayar parking, aku dapat call. Mamat PR tu call aku tanya dah kuar dari hotel ke belum. Aku kata la belum tapi tiket dah bayar si nak tak nak kena keluar balik. Dia tanya aku boleh tak patah balik sebab Pengerusi dia Tan Sri..... nak bagi statement. Dia merayu2 suh aku patah balik and kata tak pe bab parking dia settle ngan hotel. Ok fine!! Tan Sri punya pasal aku pun patah la balik.

Kemudian, sesi penantian sekali lagi sementara tunggu Tan Sri habis sesi ngan Menteri. Tunggu punya tunggu datang plak satu mamat lain kata kat aku Tan Sri kena ikut Menteri g Parlimen!! Mana pegi mamat PR tadi pun tak tau. Takut la tu nak jumpa aku. Aku cam nak jerit je tadi. Dah la buat assignmnt petang. Elok boleh gerak kul 4 lebih, menunggu setengah jam, dekat kul 5 baru kuar dari hotel yang terletak di tengah BB tu. Hampeh!!

Sekian dugaan keje aku.. sigh...

Wednesday, December 14, 2011

Perlu bersedia jiwa dan raga!! Kelantan...here i come!!!


Semalam aku sedih sebab dapat surat kena transfer..tapi ari ni jadi macam syok plak nak g sana. Maybe i will stay in kelantan sampai election pastu pikir la cari keje lain ke apa. Skang aku kena pk pasal rumah sewa ni..mana nak cari. Dah la sedara mara tak ada kat kelantan. Hmm..tak tau la macam mana. Anyone nak offer rumah untuk di sewa??!!

Tuesday, December 13, 2011

Transfer ke Kelantan wei!!

Ari ni aku dapat berita yang tak tau la berita sedih ke berita gembira. Aku dapat surat pertukaran ke biro Kelantan. Kalau aku bujang aku tak kisah...ni macam mana aku nak tinggal anak2 aku yang kecik ni..bapak dia dah tentu tak leh jaga dorang sebab sibuk ngan kedai.. Aku sampai opis kul 4 tadi aku baca la surat tu., Nk kata terkejut ke, seronok ke..entah la..Apa pun aku buat surat mohon penangguhan setahun sementara tunggu anak2 aku besar skit..harap permohonan aku berjaya. Amin..kengkawan doakan ai jugak ek...Takmo g kelantan!! Wa!!!

Sunday, December 11, 2011

Apa bakti kita pada negara?

Skang ni terasa dah bahang pilihanraya. Dah makin ramai penulis-penulis alam maya ni yang mencoretkan sesuatu mengenai politik. Ada yang mengutuk n ada yang memuji. Aku sejujurnya muak dengan orang yang terlampau2 mengutuk ni sebab kadang2 bagi aku 70 peratus yang mengutuk ni tak tahu hujung pangkal apa yang diperkatakan dan hanya mengikut kutukan-kutukan yang dilemparkan atas rasa amarah yang ditanamkan oleh sesetengah pihak.

Beberapa seketika dahulu semasa Perhimpunan Bersih yang lepas, satu klip video hangat diperkatakan iaitu klip Pakcik Sogo. Boleh google Pakcik Sogo ni mesti jumpa punya. Dalam klip tu pakcik yang kita nampak macam tak siuman boleh mengeluarkan komen2 yang sungguh tak disangka2. Menceritakan mengenai perjuangan kemerdekaan dulu.

Yang paling aku suka adalah kata2 dia yang tak mungkin dapat aku lupakan iaitu

JANGAN TANYA APA BAKTI NEGARA PADA KAU
 TAPI TANYALA APA BAKTI KAU PADA NEGARA

Kepada mereka yang mengeluarkan kata-kata nista menentang sesiapa sahaja, cuba fikir, apa yang telah kita lakukan untuk  mendatangkan perubahan berbanding mereka yang telah melakukan perubahan. Jika kita hanya menerima dan tidak memberi, lebih baik diam daripada berkata2...

Saturday, December 10, 2011

Ibu Susuan..

Hari ni aku baca entri salah seorang blogger mengenai seorang ibu muda yang enggan menyusukan anak dia so aku terasa nak tulis sedikit mengenai aku. Aku menyusukan kedua-dua anak aku tak la lama sangat. Masa Addam sampai 3 bulan je tapi masa Rizqy lama sikit and aku stop pun sebab susu dah tak banyak ditambah plak aku terlalu sibuk sampai menggangu rutin mengepam di opis.

Aku bersalin 2 bulan selepas kakak aku. Walaupun anak kami beza dua bulan je tapi Rizqy dan Qaseh berbeza tahun kelahiran. Qaseh tahun 2010 and Rizqy plak tahun 2011. Selepas kakak aku melahirkan Qaseh dia tak dapat menyusukan anak dia sebab she's not producing any milk. Masa aku bersalin mak aku ada suggest suh aku breastfeedkan Qaseh tapi aku ngan kakak aku tak berapa nak ye la anak kami lain jantina takut nanti bercinta plak dah tak leh kawin..hahahaha..bila kami cakap cam tu mak aku bising la ye la tak kan kami tak nak salasilah keluarga berkembang, tapi kalau dah nanti dorang bercinta dah nak kawin lari ke siam bagai..hahahaha..bila pikir2 balik lawak pun ada.

Selepas saja habis pantang Qaseh mula sakit. Cam demam la, jangkitan kuman la, kahak la, and macam2 lagi. Dia selalu masuk spital. Pernah sebulan tu sampai dua kali dia masuk spital. Kakak aku dah habis ikhtiar dah. Dr cakap anak dia imunisasi kurang maybe sebab tak minum susu ibu.

Bila Doktor kata cam tu dia call la aku tanya kalau-kalau aku sudi nak susu kan anak dia. Time tu Qaseh dah 7 bulan and Rizqy plak dalam 4 bulan gitu. Aku kata aku tak kisah asalkan dia pun tak kisah. Aku pernah cuba nak direct feed Qaseh tapi maybe sebab dia tak pernah menetek sebelum ni, dia tak reti. So aku amik semua stok yang aku pump kat opis (tak la banyak mana pun) bagi kat Qaseh. So sejak itu aku dah tak bekalkan EBM tuk Rizqy kat taska sebab aku simpan tuk Qaseh. So hujung minggu dorang akan amik. Alhamdullilah Qaseh nak minum dalam botol. Aku pun time tu dah tak leh produce banyak sangat dah sebab sibuk ngan assigment sampai mengganggu jadual mengepam. Aku just leh produce 5-6 oz je per day tapi jadi la tuk dia buat ubat.

Bila aku cerita kat orang, ramai yang macam tak percaya kerana wujud lagi ke ibu susuan zaman sekarang ni. Tapi itulah kenyataan aku mempunyai anak susuan. Walaupun tak la banyak mana tapi cukup la melebih syarat 3 kali kenyang untuk dia jadi anak susuan aku. Dia minum susu aku setiap hujung minggu tapi ada jugak sekali sekala parent aku hantar bekalan susu ke rumah dorang di Shah Alam. Kuasa tuhan selepas tu Qaseh dah tak pernah sakit lagi and till now dia dah setahun, tak pernah sekali pun dia masuk spital.

Begitu la kuatnya kuasa susu ibu tu. Kepada sesiapa yang membaca, kalau anda boleh dan berkemampuan menyusukan anak anda, berilah semampu yang boleh. Jangan menyesal di kemudian hari. Kita hanya ikhtiar tapi kalau anak tetap sakit walaupun dia minum susu ibu, itu adalah kuasa dan dugaan tuhan.

Ni la Qaseh Qaisara (1 thn)


Muhammad Addams Al-Rizqy (10 bulan)


Friday, December 9, 2011

Susu Formula mengandungi Gula?!!




Oleh JULIA ISMAIL


julia.ismail@kosmo.com.my

KUALA LUMPUR - Seorang pakar pemakanan menasihatkan golongan ibu supaya tidak ragu-ragu memberi anak mereka susu formula sedia ada yang didakwa mengandungi kandungan gula berlebihan.

Dr. Barakatun Nisak Mohd. Yusof yang merupakan pensyarah kanan Jabatan Dietetik, Fakulti Perubatan dan Sains Kesihatan Universiti Putra Malaysia (UPM) berkata, dakwaan tersebut tidak benar sama sekali.

Beliau berkata, kandungan gula tambahan dalam susu - susu formula sedia ada masih terkawal dan mengikut ketetapan Kementerian Kesihatan.

"Malah Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) juga membenarkan kanak-kanak mengambil 10 peratus gula daripada jumlah pemakanan mereka sehari iaitu lebih kurang tujuh sudu kecil gula,'' katanya kepada Kosmo! semalam.

Beliau diminta mengulas kebimbangan dalam kalangan ibu-ibu hari ini mengenai dakwaan yang tersebar dalam blog di Internet bahawa kira-kira 70 peratus kandungan tambahan susu formula terkenal di negara ini adalah gula.

Penemuan tersebut mencetuskan kebimbangan di kalangan ibu bapa yang kini sangsi mengenai kandungan gula tambahan itu kerana ia boleh menjejaskan kesihatan anak-anak mereka.

Beliau mengakui isu gula dalam susu formula telah menjadi fenomena yang menyebabkan ibu-ibu berasa ragu untuk meneruskan pengambilannya untuk anak-anak mereka.

" Susu adalah pemakanan yang terbaik yang lengkap untuk kanak-kanak dan bayi kerana mengandungi kalsium, protein, zat besi dan pelbagai vitamin antaranya A, B2, D dan B12.

"Untuk menyalahkan susu formula di atas masalah-masalah kegemukan, gigi rosak atau diebetes adalah tidak adil kerana jika ada tambahan gula sekali pun, ia adalah dalam jumlah yang tidak membahayakan dan masih selamat untuk diminum oleh kanak-kanak," katanya.

Kata beliau, susu yang mempunyai tambahan gula adalah susu berperisa untuk kanak-kanak berusia setahun ke atas dan gula di dalam susu bayi adalah gula semula jadi yang tidak membawa kemudaratan.

"Bagi bayi di bawah enam bulan, kami syorkan susu ibu secara eksklusif iaitu hanya susu ibu tanpa campuran pemakanan lain mahu pun air yang dimasak.

"Ini kerana kajian menunjukkan bayi yang minum susu menggunakan botol lebih cenderung mengalami obesiti berbanding bayi yang menyusu semula jadi.

"Ini kerana secara azalinya, bayi yang menyusu badan akan berhenti apabila dia kenyang berbanding penyusuan botol," ujarnya.

-------------------------
 
I wrote this article few months ago. Aku terfikir nak buat isu ni sebab dikejutkan dengan iklan Anmun (tanpa gula tambahan). Masa tu aku takut gila sebab kalau betul semua susu ada gula bermakna tidak baik untuk bayi and aku kena la cari produk susu tanpa gula tuk anak aku. Bila aku interview Pakar ni baru aku dapat better explanation. Kebanyakkan susu formula memang tak ada gula tambahan..Kandungan gula itu adalah gula semula jadi.. Dan yang penting TIDAK MERBAHAYAKAN BAYI KITA!!! I hope this article membantu ibu2 di luar sana untuk lebih memahami..

Answer from Dr hanan..

Few days ago i've asked a question to Dr Hannan about my dear friend Maria who suffering from brain cancer and i got the reply. Sedih sebenarnya untuk mengetahui the fact that we going to lose her soon. Sebelum ni i've told my friends something similar to what Dr. hannan wrote in his blog, but all of them marah me. So this is what the DOCTOR explained to me...


dear julia

i felt sorry for ur friend

to be diagnosed with brain cancer ,

some said - it would be the end of the world

some said " my life is over "

off all cancer , brain cancer would be considered as the most fearful

as it could easily effect our mind , emotion , feeling , rational thinking...

all those stuff that u need to get thru ur life in order



u mentioned that ur friend is already at the stage ll

it's still an early stage

but we both not sure about the severity of her condition right

usually at stage ll

a patient could still have an active daily life

but the symptom occurs quite oftenly

in her case , symptoms could be severe headache and mood swing



in many case , at stage ll of cancer,

combination of surgery and chemotheraphy do produced a good result

nevertheless , these two methods also come with bad side effect

in her case ,

if surgical to be done , maybe a part of the brain need to be removed

and during chemotheraphy ...

other healthy brain cells will be dead as well resulting for the toxic effect of the chemo drugs

imagine if u only have half of ur brain

that's is one of the possibilities that could happen to her

we could treat the cancer ,

but her brain would be effected as well...

she could fight until the end... but it would be a difficult battle to win...

cancer always relapsed even if we defeated them once ....

Wednesday, December 7, 2011

Risau anak kurus?

Post aku yang ini adalah sambungan kepada post aku sebelum ni iaitu Anak Tak Nak Makan. Aku selalu dengar mak-mak menyatakan rasa risau bila anak2 mereka kurus dan bayi kecil daripada bayi seusia. Dorang selalu tanya "susu apa ko bagi anak ko sampai tembam macam ni". Sebenarnya tak semestinya anak tembam itu bermakna dia sihat. Jangan la kita sumbat anak kita dengan pelbagai makanan nak bagi anak gemok. Dah jadi trend kalau orang kat Malaysia kalau nampak baby tembam je akan cakap

"Comelnya baby ni..tembam sungguh. Apa ko bagi dia makan?
Aku pun nak bagi anak aku susu sama ngan anak ko la...

Tapi bila nampak budak yang berumur 3 tahun ke atas yang tembam macam ni pulak dorang cakap.

"Ni mak bapak dia la ni. Tak kawal makan anak2 dah obes.
Nanti bila besar banyak penyakit baru tau.."


Macam tu pulak cakapnya..Sebenarnya kurus atau gemuk ni tak menentukan tahap kesihatan seseorang. Tak semestinya kalau anak kita kurus dia tak sihat. Apa yang penting, kita jaga pemakanan dia supaya dia mendapat nutrien yang cukup untuk membesar. Kalau dah bagi makan dia dok kurus cam gitu je, itu cara dia membesar. Kita jangan sesekali samakan anak orang dengan anak kita.

Tapi kalau dia kurus sebab tak nak makan boleh la ikut petua2 yang aku bagi dalam post aku sebelum ini. Kalau dia tak nak makan nasi tukarkan dengan buah atau sebagainya.

Tuesday, December 6, 2011

Mati kau kuman!!!!

Tadi balik je dari opis aku terus ke meja makan umah mak aku. Sebab dia masak jantung masak lemak cili api ngan kerang. Tengah aku makan dengan penuh seleranya aku dengar

"Mati kau kuman!! Hambik ko padan muka!!!

Terkejut aku. Pandang kiri kanan rupa-rupanya mak aku tengah curah air panas dalam sinki dia..hahahahaha..tergelak besar aku...

Anak tak nak makan?



Aku selalu dengar kawan2 kat opis merungut anak-anak tak nak makan. Dah jenuh dah paksa anak2 makan tapi last2 endup tak berjaya. Dulu aku selalu menyalahkan mak-mak bila anak2 tak nak makan. Aku selalu assume anak2 tak nak makan sebab mak malas. Tapi bila aku jadi mak kepada dua anak baru aku tau macam mana anak2 tak nak makan and betapa risaunya kita sebagai emak.

Pengalaman aku: Masa Addam aku tak ada masalah dengan dia sebab dia sentiasa ada selera makan. Tapi bila dia masuk setahun setengah dia susah sangat nak makan dan terlalu banyak minum susu. Rizqy plak dari baby dia tak berapa nak makan.


Nasihat aku: Bila perkara macam ni jadi (anak-anak kurang makan tp banyak minum susu, Anak memilih makan, anak kurang makan) parent jangan putus asa. Teruskan usaha untuk memastikan anak2 makan dengan apa cara sekali pun. Jadi la kreatif. Walaupun berjaya bagi dia makan sikit, itu sudah mencukupi daripada dia tak makan langsung. Jangan terus kata "malas dah nak  masak. Bukan dia nak makan pun".. Sebab kalau parent ada fikiran macam tu memang anak2 tak kan makan la sampai bila2.

Cadangan aku (melalui pengalaman aku)

1. Suap anak2 makan. Kadang-kadang budak ni suka bila mak/bapak dia suap dia makan. Macam addam bila time aku berjaya suap dia makan time tu la aku pulun suap dia sebanyak mungkin.

2. Pastikan atas meja sentiasa ada makanan. Ini melalui pemerhatian aku melihat Addam. Bila aku suap dia tak nak makan, aku letak pinggan nasi/ mee (addam suka makan mee atau beehon. apa sahaja yang panjang2) atas meja. Dia akan ulang pegi meja and amik sikit pastu makan. Pastu sambung main. Walaupun macam tak ada manner tapi at least dia makan. Bila makanan tu dah lama sangat atas meja tu baru aku buang.

3. Kenali apa makanan kegemaran anak2. Macam aku si abang suka benda panjang macam mee/beehoon/laksa etc. So aku rajin masak benda tu. Si adik plak suka bubur kalau ada ikan and bubur yang berasa (meaning bukan bbur kosong) so aku flavourkan bubur dengan daun sup/daun bawang.

4. Jangan marah bila anak curi makan. Selalunya bila anak2 cubit lauk atas meja atau dalam tudung saji kita marah sebab nanti dia sepah. Bagi budak2 3 thn ke bawah aku rasa dorang rasa trill  bila mencuri ni. Hahaha. Addam suka curi ikan atas meja. Bila nenek dia marah dia lari lintang pukang sambil letak ikan dalam mulut. Pastu senyap2 dia tengok nenek dia ada ke tak, patah balik ke meja curi lagi sambil gelak. Jadi si nenek pun biar je asalkan dia makan juga ikan tu dari tak makan langsung.

5. Ajak tolong masak. Aku tak pernah marah addam kalau dia sebok2 kat dapur. Time aku potong sayur time tu la nak sebok. Aku biar je dia sebok2. Aku potong carrot suh dia angkat letak dalam besen. Pastu aku amik carot letak dalam mulut dia pun ikut. Pastu dia amik carot bawak lari depan TV makan. Ha..bagus la dia nak makan carot tu kan?...




6. Kerapkan jadual  makan. Macam Rizqy dia lain sikit dari abang dia. Portion dia makan sangat sedikit kalau nak banding dengan sepupu dia Qaseh. So aku kerapkan jadual makan dia. Pagi bagi skit, tengah hari bagi skit, petang dan jugak malam.

7. Kurangkan atau kawal susu (untuk budak yang banyak sangat susu). Dulu Addam kuat gila minum susu. Sebulan sampai 8kg susu aku beli. Masa baby ok la sebab susu ngan nasi sama banyak. Bila besar dia banyak susu dari makan. So aku suh mak aku kurangkan susu. Mak aku marah. Bukan maksud aku kurangkan terus cuma tentukan bila nak bagi susu. So aku suh mak aku jangan bagi dia susu waktu tengahari sebelum dia makan. Pastukan dia makan dulu pastu baru susu. Sebabnya nanti susu tu buat dia kenyang n tak nak makan.

8. Jangan paksa anak2 makan ikut kehendak anda. Ini yang selalu jadi. Kita terlalu memaksa anak2 makan. Sampai jerkah2. Tak perlu la begitu sebab dia akan buat anak2 rebel nanti. Tapi bapak aku garang. Dulu dia paksa jugak kitorang makan sayur. Hahahahaha..so sampai besar sayur tu wajib dalam lauk harian. hmm...entah la..hahahaha

9. Biar makan sendiri. Kita letak depan dia dan suruh dia makan sendiri. Memang makan sendiri ni nnti kita yang penat sebab sepah. Tapi mana lebih penting? Sepah atau anak kita sihat?

10. Semai budaya makan di rumah sejak kecil. Itu yang penting sebenarnya. Biar anak2 tahu makan itu satu aktiviti keluarga.

Sekiranya semua yang aku cadangkan ini tidak jugak berjaya, korang boleh cuba cara lain untuk pastikan badan anak2 korang dapat nutrien yang secukupnya iaitu yang menukar susu yang baik. Macam sepupu aku, macam2 cara dia dah buat nak bagi anak2 dia makan tapi anak dia akan buat macam nak muntah setiap kali bagi makan. Aku pernah tengok sendiri. Lawak gak la..hehehehe..So dia bagi anak-anak dia minum pediasure tuk adik and si kakak minum sustegen. Semua atas arahan pakar. Cerdik-cerdik anak2 dia. Macam aku, anak2 aku minum susu murah je sebab dorang dapat nutrien daripada pemakanan. Sebab aku tau nanti aku tak mampu tuk bagi anak2 minum susu harga beratus-ratus so aku pastikan sedaya upaya pemakanan mereka betul. Tapi aku akui memang penat skit la. Kalau kita tak usaha macam mana nak dapat ye dak..selamat mencuba semua...

Sunday, December 4, 2011

Politik merubah semua...Do we have a choice?

Perhimpunan Umno baru je lepas. Sejujurnya aku tak suka sangat bila time pilihan raya dah nak dekat ni.

-Satunya sebab cuti kompom akan dibekukan and extra working hour needed.
- Bahang and permainan politik ni buat aku muak
-Terpaksa berhadapan dengan permainan politik yang pelbagai

Bukan apa bila kita berada di satu posisi yang dapat melihat semua pihak dan mengetahui a bit more than others kita akan rasa its better for us to be nutral about evrythng. Orang kata mengundi tu adalah tanggungjawab kepada negara. Dulu aku selalu tertanya2 apa penting nya undi ni? Nak bagi Umno menang? Ke nak bagi BN menang? Tapi bila aku semakin dewasa aku makin faham apa makna tanggungjawab.

Untuk kita tentukan who rule the country. And no doubt im a government surporter. Tapi tolong jangan kata sebab aku kerja di bawah naungan Utusan Melayu bermakna aku orang kerajaan. I get that alot. Sampai orang tak nak kawan ngan aku sebab majikan aku Utusan Melayu Berhad!.. What is that about? Anti ngan aku sebab aku keje Utusan? Sebab aku against Bersih? Aku ada hak untuk pilih mana aku nak. Kalau korang nak sokong PKR tu sokong la. Nak sokong Gay n Lesbian si Ambiga tu sokong la. We have a choice. But is it realy we have a choice? I dont think so.

PRU yang lepas BN banyak kalah sebab people lost faith on the party sebab masalah dalaman. But now with all the lesbian, gay and murtad issue, adakah PKR is the right choice? I actually look high on PAS sebab dia parti Islam and i have the biggest recpect to Nik Aziz more than other pemimpin. But now aku rasa PAS macam ikut telunjuk PKR and DAP. Jika perikatan mereka menang, kita akan hilang banyak hak sebagai orang Islam dan MELAYU terutamanya.


gambar google


Walaupun kita uar-uarkan slogan 1Malaysia but my heart still stood up for Melayu. For me Melayu is Islam and Islam is Melayu. Kenapa kita Melayu tak nak bersatu? UMNO still ada kelemahan same goes to others. Siapa saja yang rule the country will do the same thing what UMNO did and maybe worst. But kita perlukan kouta kemenangan UMNO (Melayu) untuk memastikan pemerintah kita dari golongan kita. Melayu dan Islam. Kita kena kekalkan kouta 60-40. Tapi korang rasa dengan pecahan dari PKR, UMNO dan PAS, berapa je kouta yang tinggal? Jangan terkejut kalau satu hari nanti kaum lain boleh jadi Perdana Menteri dan waktu itu memang susahlah untuk kita dapat balik tahta tu. itu tak mustahil.

Soalan aku skang..Do we have a choice??..

Friday, December 2, 2011

Kedai Ikan 1Malaysia

Hari ni aku ditugaskan untuk buat tinjauan hari pertama pembukaan Kedai Ikan 1Malaysia yang terletak di Centrum Setiawangsa. Aku sampai lambat dalam pukul 10 pagi and orang dah kurang dah but still beratur panjang jugaklah orang. Sampai kat sana aku jumpa pemilik kedai ni Datuk Jamal. Muda lagi orangnya. Dia juga pemilik Restoran Ikan Bakar Sekinchan dan Ketua Pegawai Eksekutif IBM Automobiles Sdn Bhd.

Menurut Datuk Jamal, pukul 6.30 pagi lagi orang dah serbu kedai. Pack gila sampai kul 8 pagi. 15 orang pekerja dia tak menang tangan sampai sistem yang dorang guna tergendala. Pada pemerhatian aku ari ni kelam kabut skit la maklum la baru bukak sehari. Segala kekurang tu biasa la. Lagi pun tak sangka sambutan dia macam tu kan.

Aku tengok harga2 dia memang murah. Aku buat perbandingan harga kedai ni dengan harga pasaran di KL dan Selangor memang banyak beza. Sumber aku dapat dari laman web Lembaga Kemajuan Ikan Malaysia. Bayangkan dorang peruntukkan 7,000 kg tuk jual tapi dalam masa 3 jam je dah habis 4,000 kg.

INFO PERBEZAAN HARGA PER/KG

Kedai Ikan Rakyat 1Malaysia
KEMBUNG - RM7.00
SELAR PELATA- RM9.00
SELAYANG - RM2.00
CENCARU- RM2.80 - RM5.80
PELALING - RM6.00
KERISI - RM6.50

HARGA IKAN RUNCIT KUALA LUMPUR/SELANGOR
KEMBUNG - RM11.90
SELAR PELATA - RM12.40
SELAYANG - RM5.70
CENCARU - RM8.80
PELALING - RM9.70
KERISI - RM12.30

*Sumber laman web Lembaga Kemajuan Ikan Malaysia http://www.lkim.gov.my/
 
Masa aku nak buat story ni aku google la pasal kedai ni nak maklumat tambahan aku ada jumpa beberapa blog yang tulis pasal kedai ni. Ramai yang kondem. Orang pertikai macam mana dia boleh jual murah and selama ni siapa yang kaut untung. Seolah2 mengatakan kerajaan yang rancang semua ni. Memang aku tak nafikan bahawa mungkin kewujudan kedai ni merupakan salah satu agenda kerajaan tapi sebenarnya sapa yang dapat benefit?
 
Kedai ni boleh jual murah sebab dia mempunyai keupayaan untuk mengambil ikan2 dalam jumlah yang banyak dan pukal terus dari jeti. Sebelum ni lepas nelayan tangkap ikan2 tu, ada orang tengah yang mungkin lebih dari dua pihak sebelum ikan tu sampai kepada pengguna. Bayangkan, dari nelayan, orang tengah yang beli secara pukal, kemudian dibeli pula oleh pasar2 besar atau pasar borong, kemudian peruncit beli pula dari pasar2 ni tuk jual di premis2 mereka iaitu kedai2 mamak, kedai runcit atau pasar malam. Dah  berapa tangan tu?
 
Masa kat kedai tu pun ada juga suara2 aku dengar komplen itu komplen ini. Kekadang aku tak faham kenapa orang cuba mencari kesalahan orang lain. Walhal, harga yang murah tu sebenarnya beri kebaikan jugak pada dorang sebagai pengguna cuma aku rasa dengan wujudnya kedai2 macam ni boleh pancung peniaga2 kecil2an lain.
 
Aku pelik ngan orang2 yang benefit dia nak tapi bab nak ngutuk kerajaan kaw2 dorang bagi. Aku macam nak cakap je kat lantak la kalau dorang ada agenda politik sekali pun. Yang penting kita sebagai rakyat yang dapat tempias kebaikan benda2 ni.

Ni gambar lama. Seminggu sebelum beroperasi