Friday, May 13, 2016

Placenta Previa vs Placenta Accreta

*Amaran keras..artikel ini lebih panjang dari artikel KENTUT. Selamat membaca.

Hai semua..Hari ni Kak J nak bagi info skit khas tuk bakal2 ibu..ibu2 mengandung dan jugak semua wanita2 yang sudi baca Kak J nak membebel panjang2. Ari ni Kak J nak cerita pasal Placenta Previa dan juga Placenta Accreta. Mungkin ada yng dh tau mungkin ada yg xtau.

Term PLACENTA PREVIA ni popular gak di kalangan ibu2 mengandung ni. Ada yang kata..ala..biasa la tu uri kat bawah..aku dulu 3 anak uri duk bawah..ok je..apa Kak J nak cakap kat org2 mcm ni 'taik hang'..xjadi apa2 kat hang tak pa la. Ok ..Placenta Previa ni adalah satu komplikasi ketika mengandung di mana uri berada di bahagian bawah menutup pintu rahim. Apabila ini berlaku, kelahiran secara normal adalah sangat mustahil dan pembedahan perlu dilakukan. Risiko untuk berlaku pendarahan selepas
bersalin adalah sangat tinggi. Kak J ada kawan yang tumpah darah selepas selesai czer dan doktor terpaksa bukak balik jahitan untuk betulkan apa yg sepatutnya kemudian jahit balik dan dia terpaksa dimasukkan 11 bag darah. Bagi yang hamil dengan Placenta Previa, kecenderungan untuk berlaku pendarahan ketika kehamilan adalah sangat tinggi begitu juga dengan kelahiran pramatang.

Ok..settle bab Placenta Previa, kita pergi pula kepada PLACENTA ACCRETA. Mungkin term ni jarang kita dengar betul tak. Ibu yang mengandung dengan kondisi Placenta Previa berisiko untuk mengalami Placenta Accreta iaitu uri melekat pada otot-otot rahim. Keadaan ini sangat bahaya dan berupaya meragut nyawa si ibu. Namun, risiko placenta accreta dalam kalangan ibu yang tidak mempunyai sejarah pembedahan pada rahim hanyalah sekitar lima peratus sahaja. Bagaimanapun risiko bagi ibu yang pernah melakukan pembedahan adalah 25 peratus. Apabila Accreta berlaku, hysterectomy harus dilakukan demi menyelamatkan nyawa si ibu. Accreta sangat jarang berlaku.

Doktor sendiri tidak mempunyai jawapan mengapa Previa atau Accreta ini berlaku. Previa boleh dikesan melalui ujian ultrasound manakala accreta memerlukan ujian yang lebih detail dan kebanyakan kes hanya dikesan semasa prosedur csec itu sendiri.

*Pengalaman Kak J
Dikesan uri berada di bawah masa kandungan usia 7 bln. Dua kali dimasukkan ke hospital kerana pendarahan. Semasa minggu ke 34, nyaris2 nak melahirkan baby pra matang tapi doktor sedaya upaya menahan proses kelahiran. Semasa minggu ke 35 ujian ultrasound menunjukan ada dua bahagian uri. Satu di bawah menutup pintu rahim dan satu lagi di bahagian tepi. Doktor bagi tarikh seminggu lagi untuk scan untuk mendapatkan kepastian. Tapi, tuhan dah tentukan Kak J masuk emergancy sehari sebelum tarikh appoinment n terus scheduled for csec.

10 minit selepas baby keluar..Kak J hilang 1.6 liter darah. Kak J dengar bby nangis je tapi xdpt tgk. Bilik bedah dh kelam kabut..Doktor cuba membuang uri dengan cara 'scoop menggunakan tangan' tapi gagal. I keep losing blood. Kak J pun dh mula pening2 sebab hilang darah banyak. Doktor mula explain apa berlaku n what she need to do. Kak J terpaksa menerima hakikat apa yg paling ditakuti semua wanita dalam masa yang sangat singkat sebelum pengsan. Pakar bius cuba tenangkan Kak J walaupun time tu serius aku blur..hahahaha..sempat la dengar doktor jerit mintak darah.. Gynea bagi arahan kat pakar bius yang Kak J sendiri tak paham. Gynea mintak carikan gynea lain dengan kadar segera. Akhir sekali iols pengsan dh..xsedar apa.

Bila sedar2, Kak J kat ICU. Ada wayar kat tangan kanan, n satu tiub kat urat tengkuk tuk masukkan darah and all the medication. Pastu segala macam wayar kat dada..mesin nyawa kat atas kepala duk bunyi tit..tit..tit..ada device apa ntah duk kepit kat jari..scary uols..Mujur Kak J masih hidup..kalau x sian baby. That time baru Kak j tau total darah yang masuk adalah 23bag. Sepanjang stay kat SJMC..Kak J sangat sangat pemes sebab satu spital tau kes Kak J..at that moment i know how serious the situation are sampai org yang tolak wheel chair pun boleh cakap..oh..awakla yang 'Kod Oren' ari tu..

Ok..serius krem jari menaip..ni la kan bila reporter sakit..kes diri sendiri pun nak diceritakan..hahahaja..selamat menbaca dan harap kita sama2 dapat manfaatkan sedikit info ini..

Apa2 pun Kak j bersyukur dan muhasabah diri. Walapun ujian kita sudah dirasakan seberat2 nya tapi kita perlu ingat ada lagi insan yang menanggung dugaan lebih berat dari kita.

Monday, May 9, 2016

Pentingnya kentut!!

Sebelum nk tulis panjang2..aku mintak maaf dulu la ek..aku ni xde benda nak buat so aku nk kongsikan kat kawan2 semua pentingnya satu aktiviti badan yang kita selalu pandang remeh.

Pentingnya kentut!!..

Sangat penting ok..ni nak cerita pengalaman skit..lps keluar icu..kesan morphine dah habis..so terasa la semua kesakitan..1st visit doktor kat wad dia tanya 'awak dah kentut'. Aku ni punya la heran..dalam banyak2 soalan dia tanya aku pasal kentut..

Masuk hari ketiga kat wad..aku dah mula sakit bahagian perut..sakit sangat xleh nak describe..doktor dtg..ketuk2 perut bunyi dh mcm tong..setiap few hours nurse dtg tanya dah kentut ke belum..sbb kalau angin tak keluar dia akan lead to other problem kat usus plak..bila dengar camtu berderau darah..doktor kata..masa dalam ot..dorng ada kacau usus tu..ditolaknye ke atas ketepi semua sebab nak space..tu sebab dia merajuk (cara mudah doktor explain kat aku). Selagi xkentut aku xleh makan..mula2 minum pun dia tak bagi..banyangkan seminggu tau aku tak dapat makan..semua kentut punya pasal.

Doktor dh mula risau bila aku tak kentut2..sebalang minyak angin dh aku sapu..last dia bagi petua..1. Dia suruh minum air panas 2. Makan Chewing Gum (Sbb pergerakan rahang merangsang movement usus) 3. Minum air kopi.

Sebb kan aku punyala sakit ekoran kentut xkunjung tiba..aku pun try la apa saja petua yang doktor bagi..

Aku buat yg pertama ngan kedua je..telan air panas sampai melecur lidah..tapi bila usus tu mula nak bergerak..sakit dia nauzubilah..Itulah proses kentut aku yang paling sukar..rasa mcm contraction nak beranak..Boleh rasa dia dari atas dok meremut nak turun..bila sampai tang tempat operation lagi sakit..tapi akhir nya..Kak J berjaya Kentut!! hahaha..tu la pertama kali aku gembira aku kentut..tp lps kentut tu aku still xleh makan makanan berat..sbb bukan dengan sekali kentut, keras angin dlm perut tu keluar. Sakit perut aku still xreda.. Setiap kali nak kentut sakitnya yang amat..bila keluar..lega..rasanya aku dapat kentut hari kelima kot..

Perut aku mula lembut masa nak discharge balik umah..sepanjang tu..kalau aku kentut time nurse ada..nurse plak suka..sebab dorang kesian kat aku. Walaupun ada bau skit..lembut je dia cakap..xpe pun..ada kes tu xleh kentut..lps tu muntah..lama2 jadi muntah hijau..pastu hitam..pastu kena buat prosedure apa ntah nak pulihkan dia balik..scary dengan wei..

So lps ni..aku tidak lagi memandang rendah pada kentut..kalau korang kentut sebelah aku..aku xkan marah..hahahaha..aku akan kata well done!

Sekian cerita kentut aku.

*copy dr FB aku

Monday, May 2, 2016

19th April..Almost lost my life-Delivery with placenta Accreta.

Sebelum ni, aku menerangkan mengenai keadaan Placenta Previa di mana uri berada di bawah yang memaksakan ibu melahirkan secara pembedahan. Dugaan bagi aku, pada tanggal 19 April..satu  yang besar telah berlaku dalam hidup aku apabila aku terpaksa melahirkan kandungan aku pada usia 36 mnggu dan di dlm bilik pembedahan aku mengalami komplikasi yang hampir meragut nyawa aku dan ia ada Placenta Accreta.
Sedikit penerangan mengenai Accreta- Accreta adalah keadaan di mana placenta melekat pada dinding rahim dan gagal dikeluarkan.

Pada hari kejadian, aku kehilangan darah sebanyak 1.6liter dalam masa 10 minit selepas baby dikeluarkan dan doktor terpaksa membuat keputusan untuk membuang rahim aku..That sad is it..but that is fate. I must be strong..n know i want to be someone who can give knowledge to people about Placenta Previa and Accreta and support the survivor of Accreta and Hysterectomy.

Now i tell a little bit of what happen in the labour room..coppied from my IG @juliaismail83  (do follow my ig)

*Mmy was blessed enough to see u every morning although the delivery almost cost my life..I will cherish life like there will be no tomorow..and spend more time with kids n family more than ever coz we never knew when we will be leaving them soon.. On 19 April..mmy was rushed to the emergancy for bleeding coz by placenta previa n thn straight to OT.. 10 minutes after u see the world..mmy can hear u cried out loud but the doctor didnt hand u to me..The ot room became so chaotic when the anesthetist trying to search another line on mmys hand to infuse blood..The gynea is screaming for blood..and asking the nurse to find another gynea mayb to assist her or asking for 2nd opinion.At the moment mmy knew somethng was wrong.  Mmy already lost 1.6 liter of blood in 10 minute. I was put to sleep.

It turn out that the placenta cannot be remove n im losing alot of blood. The doctor explain the condition of placenta accreta.. A condition where the placenta is stuck to the uterus.

Today is my 9th day at the hospital and still using the urine bag..My stomach a little bit hurt since last night n after checkup the doctor said there is a blood clots inside but nothing to worried bout.

The urine bag will be my best friend another week n in a month time, the doctor will remove the 'double stand' tht hold my bladder.

Hope for the best in the future..speedy recovery to my self!!
#placentaprevia #placentaaccreta #placentaaccretasurvivors #hysterectomy #accretasurvivor

- Today is 2 Mei..My first day at home after struggling almost 13 days at the hospital.. I still hardly walk..i use wheelchair tu go to the toilet as im been located in the middle of the moms house n the toilet is so far away at the kitchen.

Few hour after operation..NICU

Camelia Imanie
My urine bag..urine mix with blood