Sunday, October 30, 2011

Petua buang lemak

Tips ni aku baru dapat dari kawan opis aku Aqmar. Dia kata kawan kakak dia cuba sebab nak hilangkan buncit kat perut sebelum kawin dan menjadi. Aku ni boleh kata suka mencuba. Semua benda aku nak cuba sebab desperate gila nak buang lemak yang banyak kat perut lepas bersalin Rizqy. Actually badan aku tak la besar mana and my weight everage 45kg tapi lemak perut aku macam orang mengandung 4-5 bulan. Maybe sbb aku operate and jenis perut tebal. Aku tak cadang nak turunkan lagi berat sebab i will look too young macam budak2 nanti. Cuma tang perut ni. And tuk buat sit up aku masih tak mampu sebab bekas jahitan tu masih terasa sakit.

Petua dia mudah. Cuma ada dua bahan sahaja. Plastik bungkus makanan (kebiasaannya bungkus sandwich) dan krim panas seperti krim pati halia mustajab.

Caranya:
1. Sapukan krim panas di perut dan belakang pinggang.
2. Kemudian balut bahagian perut sehingga 3 lapisan atau mengikut keselesaan anda.

Aku dah try dua kali dah di rumah. Dalam masa 2-3jam aku dah bukak sebab dia makin lama makin longgar. Hari ni aku cuba pulak tuk pakai g keje. So aku buat macam mana, aku sapu krim dengan banyak pastu balut. Kemudian aku pakai girdle kat atas so dengan cara ni plastik tu akan kejap kat dalam. So far dah 7 jam dah and aku masih selesa. Rasa panas dia agak lama berbanding kalau kita sapu krim seperti biasa. Aku baru try 3 kali and so far hasilnya aku masih tak nampak lagi.

Ni contoh gambar plastik pembalut makanan

Tak semestinya jenama mustajab tp aku pakai yang ini sbb dia lebih panas berbanding yang lain

Apa pun cara dan usaha, yang penting biarla ia berterusan. Kalau nak turunkan berat pastikan biar ia dengan cara  yang sihat. Macam aku, aku dikategorikan agak rajin jugak. Yang penting kita kena sentiasa aktif and kalau boleh selitkan sedikit senaman paling kurang 5-10 minit per day. Selamat mencuba.

Saturday, October 29, 2011

Peningkatan Kadar Penceraian Tanda Wanita Semakin Celik

Baru-baru ni aku buat story pasal kadar penceraian di Malaysia. Sbnrnya aku tumpang je story member-member opis yang buat main story. Aku nye tugas tuk call Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Dr. Mashitah Ibrahimm mintak dia komen pasal kadar penceraian ni.

Sebelum ni dia pernah buat kenyataan mengenai setiap 15 minit terdapat satu pasangan yang becerai dan angka itu mengejutkan ramai pihak kat Malaysia ini. Ia seperti menggambarkan institusi kekeluargaan malaysia sekarang ni sering memilih penceraian sebagai jalan penyelesaian dan kurangnya nilai-nilai moral dalam keluarga mereka.

Tapi memang sebagai orang yang masih muda (aku baru 28 tahun) aku banyak dengar orang bercerai. Kawin setahun dua dah bercerai. Anak baby lagi pun dah bercerai berai. Yang dah tua bangka pun bercerai. Kadang2 tertanya apa yang mereka fikir sebenarnya/Tapi kita tak boleh salahkan mereka kerana kita tidak berada dalam situasi yang mereka alami.

Ramai yang menganggap masalah keruntuhan institusi keluarga Islam di negara ini semakin menjadi-jadi apabila rekod Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) mendapati, sebanyak 28,035 pasangan bercerai sepanjang tahun lalu.


Statistik itu bermakna, secara purata 77 kes perceraian sehari atau tiga kes bagi setiap jam didaftarkan di Malaysia berbanding 135,548 pasangan yang berkahwin tahun lalu.

Angka itu mencatatkan peningkatan 144 kes berbanding 27,891 pasangan yang bercerai sepanjang tahun 2009.

Alhhamdullilah aku dapat komen dari Dr. Mashitah dengan mudah. Tiga kali aku call dia, ketiga2 kali jugak dia angkat sebab sebelum ni dia memang susah nak angkat phn. Bila diajukan soalan mengenai komen dia pasal angka penceraian yang membimbangkan ini, aku tidak mendapat jawapan yang aku sangkakan.

Dia menyuruh aku supaya jangan melihat dari sisi negatif sahaja. Memang melihat pada kadar peningkatan yang amat mendadak dan satu langkah perlu diambil. Namun, katanya, peningkatan ini menunjukkan kesedaran di kalangan wanita mengenai kebebasan daripada cengkaman rumah  tangga yang tidak bahagia.

Katanya, kebanyakan daripada perceraian itu berlaku selepas pasangan terbabit gagal mencapai persefahaman yang sepatutnya wujud di antara suami isteri namun kadang kala penceraian itu menjadi jalan terbaik dalam permasalahan yang mereka hadapi. Ada diantara mereka yang boleh menjadi rakan baik tetapi tidak boleh menjadi suami isteri dan penceraian itu adalah penyelesaian kepada segalanya.

"Wanita sekarang sudah celik dalam menegakkan hak-hak mereka. Jika dulu mereka cenderung untuk bertahan dan memendam rasa demi masa depan anak-anak. Sekarang tidak lagi. Apabila mereka merasakan diri teraniaya dan si suami tidak membantu dalam segala hal, mereka memilih satu jalan yang halal tetapi dibenci oleh Islam," katanya.

Namun, beliau juga memberitahu seelok-eloknya pasangan harus mencari jalan penyelesaian seperti tarbiah, kaunseling dan pendidikan mengenai alam perkahwinan sebelum memilih jalan penceraian.

Tapi betul juga. Menurut mak aku, dulu mana ada undang-undang yang boleh membela isteri yang teraniaya bagi menuntut penceraian seperti fasakh. Dulu dia ada sorang kawan yang suaminya penagih dadah. Dia tak boleh cerai kerana si suami tak mahu melepaskan dia dan tak ada institusi yang boleh membantu. Sekarang ni kita akan undang-undang yang boleh membenarkan isteri memohon cerai dengan syarat-syarat yang munasabah. Aku rasa perkara-perkara seperti ini yang menyumbang kepada peningkatan tersebut.

Lepas Dr. Mashitah kata begitu, baru aku terbuka mata. kita harus membuang stigma mengenai penceraian. Ya..aku tak akui penceraian itu bukanlah satu yang mulia. Tapi cuba kita lihat dari sisi hak asasi seorang wanita. Kalau si suami tidak bertanggungjawab, kaki pukul, kaki pompuran, kaki judi dsb, tak kan wanita tak boleh menuntut hak dan bebas dari penderitaan. Kalau si laki blah dia boleh lain kawin anytime. Tapi wanita, selagi tidak diceraikan secara sah dia tak boleh kawin lagi. Kesian la. Mereka juga berhak mencari cinta hati mereka walaupun itu bukan cinta pertama.

Mungkin juga bagi aku mereka yang kawin awal dan terburu-buru untuk berkahwin kerana mengikut trend rakan-rakan menjadi punca penceraian selain dariapada pengaruh orang ketiga dan juga keluarga. Tapi apa yang penting, cuba mencari cara terbaik untuk menjaga perhubungan menjadi lebih baik adalah yang utama. Jangan kita malu untuk kita mempraktikkan segalal tips2 yang diberikan. Tips ni aku jumpa dalam salah satu page. Mari la kita sama2 hayati dan kalau boleh cuba amalkan.

Petua RumahTangga Bahagia

Oleh Ustadz Asmungi Sidek
(Bekas Pengarah Jabatan Agama Islam Negeri Selangor).

1- Sering melakukan kegiatan bersama-sama seperti makan bersama, keluar berjalan berdua-duaan, beriadah dan mandi bersama.

2- Galakkan isteri tidur di atas lengan suami. Isteri yang penyayang akan berada di belakang bahu sebelah kanan suami ketika berjalan.

3- Jaga agar mulut dan badan tidak berbau agar suami sentiasa mahu berseronok dengan isteri.

4- Isteri yang hangat dan romantis sentiasa mengharapkan suaminya berada di rumah bersama-samanya.

5- Tukar gaya penampilan setelah beberapa ketika untuk mengelakkan jemu kepada pasangan.

6- Kreatif mencipta suasana yang harmoni dan tenang dalam rumah tangga.

7- Sekiranya ada pergaduhan atau pertengkaran, cuba ingat kembali kenangan manis semasa bercinta dan berbulan madu.

8-Kenangkan jasa dan susah payah isteri mengandung dan melahirkan anak.

9- Sekiranya berlaku penceraian (bagi pasangan Islam untuk talak satu dan dua saja) jangan mudah menghalau isteri keluar dari rumah sebelum habis edah kerana mungkin suami isteri berminat untuk bersatu kembali (rujuk).

10- Suami kena lebih mesra dengan keluarga mentua kerana sekiranya rumah tangga menghadapi masalah, ibu bapa mentua boleh membantu dari segi nasihat.

11- Suami jangan tumpu perhatian yang berlebihan kepada dunia luar berbanding keluarga sendiri.

12- Isteri jangan lebih banyak masa menyibukkan diri dengan dunia luar, seperti aktif dengan kegiatan persatuan, berpolitik atau terbabit dengan jualan langsung.

13- Sentiasa berlembut dari segi percakapan, layanan kepada pasangan dan pergaulan sesama ahli keluarga.

14- Isteri perlu berhias lebih kepada suaminya berbanding apabila keluar rumah.

15- Menjawab setiap pertanyaan suami dengan lembut.

16- Pasangan tua, terutama isteri jangan terlalu rapat dengan cucu, tidur dengan cucu dan tinggalkan suami tidur sendirian.

17- Sekiranya ada masalah, bawalah berbincang. Jangan bertengkar dan masing-masing menegakkan pendapat sendiri.

18- Fahami dan hayati sifat pasangan dan anak-anak. Suami disifatkan seperti matahari sentiasa panas, isteri bulan; cantik, lembut dan indah dipandang, manakala anak-anak pula umpama bintang iaitu sifatnya sebagai penghibur dalam rumah tangga.

19- Suami isteri perlu mengekalkan sifat romantis dan sentiasa berhati muda walaupun masing-masing sudah berusia.

20- Anak-anak jangan dipaksa mengikut telunjuk dan kehendak ibu bapa tetapi beri mereka pilihan yang sesuai tetapi sentiasa awasi mereka.

21- Ketua rumah tangga yang bijak sentiasa ada perancangan jangka panjang untuk ahli keluarganya. Sama ada dari segi kewangan, pelajaran dan tempat percutian.

22- Keluarga Islam, pastikan sekurang-kurangnya dua waktu sembahyang berjemaah bersama-sama ahli keluarga - merapatkan hubungan dan kemesraan.

23- Jangan beri ahli keluarga makanan yang tidak halal atau diragui kehalalannya kerana bermula dari makanan membentuk air mani dan melahirkan generasi seterusnya.

Wednesday, October 26, 2011

Kau cinta ku

Mata terpaku melihat kamu,
Masih sama seperti dahulu.
Sapaan masih menyentuh kalbu,
Kau hidup dalam diriku.

Pernah dulu bunga disiram,
Kembang mekar indah di taman,
Kelopak bunga tetap akan layu,
Aku jadi sayu.

Mimpi semalam sungguh indah,
Aku mahu kekal selamanya,
Namun ia hanya fantasi,
Yang tidak pernah berulang.

Hari ini aku sedar,
Duri adalah penyeri,
Mata ku pejam dan ku buka,
Hanya satu yang nyata,
Kau adalah cinta ku sampai bila-bila.

oleh Julia Ismail

Tuesday, October 25, 2011

Matinya seorang pemimpin Islam..

Kebelakangan ni orang asyik bercerita mengenai Muaamar Gaddafi. Surat khabar pun masih tak putus menyiarkan gambar-gambar dan story mengenai arwah yang disifatkan sbg pemimpin kuku besi dan kejam. Blog-blog pun banyak menulis mengenai kisah2 Muamar disebalik apa yang terjadi di Libya. Kebanyakan penulis menyatakan kesedihan mereka mengenai kematian beliau yang disifatkan sebagai satu yang tidak adil bagi seorang pemimpin yang sudah begitu banyak berjasa untuk rakyatnya. Ramai yang menyalahkan campur tangan Amerika dalam apa yang terjadi. Amerika telah dengan jayanya memanipulasi istilah kekejaman yang telah dilakukan oleh Gaddafi. Walau apa sekalipun istilah kekejaman yang disogokkan oleh Amerika tak kan sebagai manusia kita tidak boleh menilai sisi baik beliau dan memberikan dia satu penghormatan. Maksudnya bukan lah penghormatan seperti mana, sekurang2nya berilah dia pengkebumian yang sewajarnya. Dia tetap seorang Islam dan apa yang terjadi kepadanya (dibunuh) bagi aku sudah memadai sebagai satu balasan dendam bagi rakyatnya yg tidak menyokong beliau. Apakah hukum bila mengaibkan si mati sebegitu rupa? Sejujurnya bagi aku, ini la apa yang Amerika mahukan. Mereka mahu semua pemimpin Islam yang berkuasa lebih dari kemampuan mereka dihapuskan. Cuba fikirkan, berapa ramai pemimpin Islam yang mereka buru? Caranya bagaimana? Dengan menanamkan benci kepada rakyat mereka dan membekalkan senjata2 untuk mereka menentang kerajaan. Perlu kah campur tangan negara luar apa bila negara itu sebenarnya berada dalam keadaan yang cemerlang melampaui Amerika terutama dari segi ekonomi? Sini aku nak sertakan beberapa kebaikan Gaddafi yang boleh kita renungkan bersama.


1. Setiap individu rakyat Libya menerima imbuhan daripada hasil minyak petrol Libya yang dimasukkan terus ke akaun Bank masing-masing. Tak payah nak tuntut royalti dah! Ini juga amalan Kerajaan Emirat Arab Bersatu yang memperuntukkan didalam Perlembagaan bahawa 40% daripada hasil minyak UAE adalah untuk rakyatnya

2. Cukai pendapatan paling maksimum pun hanya 12%;

3. Bank di Libya tidak mengenakan sebarang faedah/ riba';

4.Di Libya tidak ada rumah yang dipajak;

5. Mana-mana rakyat yang mahu bertani atau berladang akan diberikan tanah, haiwan ternakan dan benih percuma;

6. Tidak ada bil elektrik di Libya;

7. Pendidikan adalah percumn;

8. Kemudahan perubatan adalah percuma;

9. Tiap pasangan pengantin baru mendapat peruntukkan one-off payment berjumlah 6,000-00 dinar daripada Kerajaan;

10. Harga gas terlalu murah pada nilai 12 cents per liter;

11. Pembelian kenderaan diberi pembiayaan kewangan tanpa faedah;

12. satu sistem pengairan dan saliran yang hebat dibina untuk mengujudkan kawasan pertanian yang membebaskan Libya daripada pergantungan kepada sumber makanan luar;

13. Rakyat dan negara Libya menikmati mutu kehidupan yang tinggi berbanding dengan negara Afrika yang lain.

14 Kebanyakan sekim kesihatan umum, pendidikan dan minyak dibawah subsidi kerajaan.

15. Libya mempunyai kadar kematian bayi yang paling rendah dan kadar hayat yang tinggi;

16. Kadar celik ilmu adalah 90% (sedangkan semasa rampasan kuasa oleh Qaddafi terhadap Raja Idris kadar celik-ilmu hanyalah 10%);

17. Kurang daripada 5% penduduk yang kelaparan/ tanpa rumah; satu jumlah yang jauh daripada Amerika Syarikat;

18. Apabila berlaku kenaikan harga makanan, Qaddafi menghapuskan semua cukai atas makanan;

Aku dapat list ni dari salah satu blog yang ada. Sebagai rakyat, apa lagi yang mereka mahukan dari sebuah kerajaan, "Janji masuk syurga???" Apa yang aku tak berapa suka adalah kematian Gaddafi dan kebaikan yang pernah dia lakukan digunakan oleh pembangkang  negara kita untuk memburuk2kan pulak pemimpin negara kita. Persoalan yang mereka ajukan adalah, "Apa yang Malaysia ada". Di sini aku nak sangat bagi tau mereka bahawa ini la yang Amerika mahu. Pecah belah di negara Islam dan jatuhnya pemimpin Islam yang kuat. Dr. Mahathir juga teruk dikecam oleh mereka kerana dia kuat menyatakan pendiriannya menentang negara barat dalam sesetengah isu. Mereka takut kerana pemimpin Islam boleh dengan mudah mengatasi kuasa dan pemikiran mereka. Tahu atau tidak, kejatuhan negara-negara Islam dan peperangan yang berlaku dikebanyakan negara Arab adalah berpunca dari perbalahan rakyat mereka sendiri. Disogok oleh kata-kata Amerika, mereka menentang kerajaan. Keadaan ini menimbulkan situasi yang kononnya negara tersebut tidak aman selain diperbesarkan oleh negara-negara barat. Dari situ mulalah kononnya perlu campur tangan antarabangsa. Tapi sedar atau tidak bahawa campur tangan antarabangsa ini menerukkan lagi keadaan. Dari campur tangan ini mengubah perang saudara menjadi peperangan sebenar yang melibatkan kematian ribuan manusia. Peperangan yang hanya dengan batu dan bom2 kecil buatan sendiri bertukar menjadi perang dengan senjata2 automatik. Cuba kita fikir bagaiman penduduk2 kampung yang tidak mempunyai akses kepada internet tetapi mempunyai akses kepada mesingun automatik. Agak2 siapa yang bekalkan??

Agak2 kekecohan yang berlaku dalam negara kita akan timbulkan tak keinginan antarabangsa untuk campur tanga?. Baru dengan perhimpunan bersih, reputasi keselamatan negara kita telah diragui. Ramai pihak mahu memberi pandangan dan pendapat mengenai negara kita. Kononnya tidak aman. Tapi sejujurnya anda rasa negara kita aman atau tidak? Buat la kecoh lagi...Berhimpun la wagai BERSIH dan HINDRAF. Balinglah batu dan kerusi...Bila PBB dan NATO masuk negara kita, rumah anda yang berlantaikan permaidani empuk dan juga penghawa dingin akan bertukar menjadi khemah plastik yang berdebu. Lebih teruk anda akan bersembunyi di dalam pembetung air seperti Gaddafi...Fikirkan la..

Sunday, October 23, 2011

Petua Kempis Perut

Minggu lepas makcik aku bagi aku satu petua. Petua ni dia dapat dari sorang maid Indon yang dia berborak masa pegi bercuti tempoh hari. Petua ni katanya sangat mujarab sebab dia bagi majikan dia cuba juga. Bahan2nya simple je. Kapur Sireh, Limau kasturi dan garam.






Cara-caranya,
-Bancuh kapur dengan air lebih kurang1liter la tak sampai 1liter pun ok ikut suka. Pastu biarkan seketika. Bila kapur ngan air dah terasing (kapur mendap ke bawah) asingkan dalam bekas lain. Perah limau kasturi dalam 6 biji pastu campur garam skit. Minum pagi dan malam.

Aku sebenarnya tak pernah cuba lagi petua ni. Kapur aku dah beli dah. Nk cuba je belum lagi..

Friday, October 21, 2011

Teruk sangat ke Malaysia?

Aku sebenarnya bengang ngan isu pendatang asing ni. Ari ni kerajaan Indonesia tarik balik pembekuan maid indon yang dorang buat dari tahun 2009. Sebabnya konon Malaysia dera maid dorang n teraniaya. Memang la aku akui ada kes maid kena dera, tapi yang majikan kena dera dorang tak nak amik kisah plak. Pastu majikan yang kena tipu dorang tak nak kisah plak kan. Ni yang terbaru kerajaan Kemboja plak yang beku kemasukan maid dorang. Yang nak beku2 sangat ni kenapa? Teruk sangat ke MALAYSIA ni? Aku heran betul la. Tu yang kat Arab tu pun teruk gak kena dera. Kemboja memang beku jugak kemasukan ke Kuwait. Kalau dorang sekat kemasukan pekerja dorang ke negara asing, agak2 income dorang macam mana? Tersekat ke tak? Sebab tu jugak aku rasa kenapa indon tarik balik. Mungkin sebab dua tahun ni dorang nampak kesan kat ekonomi negara dorang yg kurang. Tp dorang sekat pun yang rugi negara dorang juga. Ye la dorang bawak masuk pekerja dalam Malaysia semua tu duit. Kita bayar agent RM6-8 ribu nak amik pembantu rumah. Bila dorang bekukan, Malaysia still dapat bekalan pekerja asing. Yang masuk secara haram dan yang masuk dengan pasport pelawat pastu buat permit kat sini. Pernah dulu kedutaan Malaysia mempertikaikan kenyataan Tim. Menteri Sumber Manusia mengenai jumlah statistik pembantu rumah yang lari dan statistik pekerja asing Indonesia di Malaysia. Dia mempertikaikan dari mana datang jumlah tu sedangkan dorang dah bekukan kemasukan. Bila aku ajukan pertikaian kedutaan tu kat Menteri, dia gelak je cakap kat aku " Bagi tau dia, tak nak kira ke yang masuk secara haram?" Betul gak tu. Dorang ni cari salah Malaysia. Rakyat dia yang masuk buat kacau tu tak nak kira plak kan. Rakyat dia berpusu2 nak masuk Mesia. Nak cari rezeki kat Malaysia tp kenapa nak kata Malaysia macam2? Kalau Malaysia ni teruk sangat, duduk je kat negara korang dan cari la makan kat negara korang. Buat apa datang sini. Ish geram aku..

Ni lagi satu pasal Negro. Kat area Damansara Damai tu banyak betul. Yang aku heran kenapa la kerajaan bagi dorang ni masuk ramai2? Dah jadi majmuk betul dah negara ni kan..tahniah la..Bukan tiga bangsa dah ni, Melayu India Cna Pakistan Bangla Myamar..banyak betull...ish..ish... Kalau yang masuk secara haram tu aku paham la kerajaan susah nak control. Ni yang masuk secara sah sebagai pas pelajar. Yang masuk ramai2 sangat buat apa ntah. Aku ada tanya customer negro aku dia belajar kat mana. Dia sebut nama kolej tu aku tak pernah tau pun wujud ke tak. Kat kotaraya katanya. Memang wujud sebenarnya kolej2 yang dibina dan diberi lesen untuk bawak masuk puak2 ni. Kekadang  tu tua bangka yang kita tak rasa dia student pun dia kata dia student. Tp aku asyik nampak je dorang ke hulu ke hilir lalu depan kedai aku. Tu la bila benda2 yang membawa masuk duit kepada negara semua nya dipejamkan. Aku ni bukan la against government. Aku penyokong tegar kerajaan tapi bila ada yang tak sedap didengar atau dipandang tu aku tak suka jugak la kan. Dorang ni masuk semuanya bagi duit kat kerajaan. Tapi perlu la pk kalau dah banyak sangat benda ni memudaratkan. Dah la dulu sebab membenarkan bangsa asing ni masuk negara kita sebelum zaman kemerdekaan, sekarang kita dah ada kaum Cina dan India sampai sekarang hak keistimewaan Melayu dah semakin berkurang. Tak kan kita nak biarkan dari 3 bangsa jadi 6 bangsa? Fikir-fikirkanla....

Tuesday, October 18, 2011

Petua hilangkan sakit senggugut

Masalah senggugut ni memang biasa di kalangan wanita terutamanya remaja. Orang selalu cari cara yang terbaik nak hilangkan sakit senggugut ni. Dulu kita selalu  makan penadol mentrual warna pink tu. Tp pil2 ni tak baik tuk kesihatan kita sebenarnya. Petua aku nak bagi ni sebenarnya aku reka sendiri sebab masa tu aku dah sakit sangat dah. Dah tak tau nak buat apa lagi pun time tu banyak keje aku kena tolong laki aku kat kedai dobi. Memang aku tau kunyit baik tuk rahim kita. So aku g kedai runcit sebelah kedai aku, aku beli segenggam kunyit ngan halia. Aku potong nipis2 aku rebus ngan gula merah. Rebus tu biar la lama skit biar keluar pati2 halia ngan kunyit tu. Lepas tu minum sambil selawat 3 kali. Seeloknya minum masa panas. Tp korang agak2 la kan, jangan plak tengah2 mendidih tu korang hirup. Buat la seperiuk kecil, and ulang minum. Alhamdullillah berkesan. Rasa dia sedap juga sebab gula merah tu buat kita rasa fresh. Halia tu plak buang angin. Nanti terus rasa segar. ok ye selamat mencuba..


Mak saya ada blog..

Aku baru buat blog kat mak aku. Dia dok kejan aku tuk buat blog kat dia dah lama dah. Agaknya dia teringin la kot nak menulis. Ye la asyik baca blog orang je. Ari ni baru dia tau ada orang komen benda2 yang dia tulis. Tu pun sebab aku yang perasan. Punya la dia seronok. Masa minum pagi ngan aku pun dia dok ulang yang tu je la..best nye ada orang komen. Tapi bila aku p keje dia tak reti nk reply balik komen tu. kesian plak. Tapi tak pe la..nanti aku ajar la dia. Elok jugak dia ada blog tu. Boleh la dia hilang kan boring2 dia. Sebelum ni dia ngan FB je. Lagi pun skang dia dah ada bibik so senang la skit. Kerja2 rumah semua bibik yang buat. Ada la masa tuk dia rest and enjoy life dia plak. Ye la sebelum ni dia asyik buat keje rumah and uruskan anak2 je. Bila anak2 dah besar, dia jaga cucu plak (which is anak aku). Hehehehe...sory mama nyusahkan..Love u so much.. Kepada yang teringin nak tengok blog mak aku rajin2 la p teratak-mama.blogspot.com.

Monday, October 17, 2011

RM1.45 juta untuk reduce jenayah di kawasan mewah??!!

Hari ini aku pergi satu assigment pelancaran Program Perintis Bandar Selamat kat TTDI. Timbalan Menteri Perumahan dan Kerajaan, Datuk Seri Chor Chee Heung hadir. Tak ada apa yang istimewa sebenarnya dengan assignmnt ni sebenarnya. Cuma nak lancarkan beberapa papan tanda dan beberapa ciri2 keselamatan kat situ. Program ni bagus sebab aku rasa memang ia mampu tuk mengurangkan kejadian jenayah melalui persekitaran yang sesuai contoh dengan pemasangan CCTV, papan tanda nombor telefon balai-balai, pencahayaan dan mengurangkan kawasan-kawasan sepi yang menjadi tempat tumpuan jenayah. Cuma yang aku tak berapa nak suka n tak setuju, kerajaan keluarkan bajet 1.45 juta untuk mengurangkan kadar jenayah kat kawasan yang aku rasa sangat kurang kadar jenayahnya iaitu 62 kes samun dan 185 kes kecurian dari Januari hingga September. Kenapa tak buat kat kawasan yang jenayahnya tinggi. Memang ni pilot project tapi aku rasa RM1.45 juta itu sepatutnya dilaburkan kat kawasan2 hot spot yang kadar jenayahnya tinggi. Kes samun 62 kes tuk 9 bulan tu. Ada setengah tempat jumlah tu tuk sebulan. Tak tau la kenapa dorang pilih TTDI. Padahal tempat tu tempat orang kaya-kaya. Dah la crime kes pun kurang. Pastu most of penduduk kat situ semua kaya-kaya and ada sistem keselamatan sendiri. Why not p tolong orang yang tak mampu and critical area. Hmm..entah la..mungkin dorang ada alasan sendiri..

Friday, October 14, 2011

3 resepi makanan Rizqy minggu2 lepas

Resepi Pertama. Konsep = Caca merba

1.  Isi Ayam
2. Brocoli
3. Bayam
4. Ubi Kentang

Cara buat:

1. Rebus atau stim semua bahan2 itu.
2. Kisar dengan air rebusan tadi. Jangan bazir air rebusan tu sebab ada stok ayam.
3. Letak dalam bekas plastik.
4. Bekukan.
*hasilnya sangat menakutkan sebab warna hijau pekat. Hahahaha..Kekadang kesian plak anak aku kena makan benda hijau ni. Tapi aku n ak khasiat yang terbaik tuk anak aku n dia baek punya nganga..hahahaha

Resepi kedua. Konsep = Ceria

1. Ubi kentang
2. Ubi keledek
3. Carrot
4. Labu

Cara membuatnya sama dengan yang atas. Hasilnya warna oren. Cantik dilihat dan sedap dimakan. hehehehe

Resepi ketiga. Konsep =Kenyang

1. Ubi kentang
2. Isi ayam
3. Carrot
4. Beras (blend halus)

Cara membuat.
1. Beras yang diblend halus dimasak. Tujuan blendkan beras tuk bagi cepat masak.
2. Semua bahan-bahan tadi di rebus.
3. Blendkan semua bahan yang direbus dengan air rebusan.
4. Campurkan bahan2 tersebut dengan bubur nasi.
5. Bekukan.


Resepi-repepi ini sesuai untuk ibu-ibu yang sibuk bekerja tapi mahu control dan menentukan pemakanan anak2. Setiap hujung minggu boleh buat seperiuk dan bahagikan kepada 5-7 bekas yang boleh dimakan satu bekas untuk sehari. Ini apa yang aku amalkan sekarang. Setiap pagi aku angkut makanan yang keras kedekung tu bagi kat taska..hehehe..kesian dorang kena panaskan.

*sory tak der gambar sebab camera phn rosak.
* Boleh tambahkan daun sup dan daun bawang untuk naikkan bau dan rasa

Teduhan Aku


Di bawah payung itu aku berdiri,
Berteduh dari hujan dan panas,
Walaupun tidak sempurna,
Aku selesa.

Ditanya ramai,
Mengapa tidak ditukar yang baru,
Aku jawab,
Ini tempat jatuh dan bangun ku.
Aku selesa maka aku bersyukur.

Mungkin belum masanya lagi.
Untuk aku menjadi burung,
Terbang mencari hinggapan baru,
Melihat dunia yang terbentang.

Hujan batu ini aku gengam,
Hujan emas itu hanya untuk ku lihat,
Keberanian belum ku junjung,
Untuk meragut di padang yang lebih hijau.

Thursday, October 6, 2011

Jamu untuk kesihatan wanita

Selepas kelahiran anak kedua ni aku memang rajin sikit makan jamu. Masa dalam pantang aku makan jamu Mak Dara tapi aku rasa jamu tu tak sesuai ngan aku. Kebetulan aku kenal ramai orang Indonesia yang tinggal berdekatan dengan kedai aku. Dorang ajar aku makan jamu dari Indon yang murah harganya berbanding jamu Malaysia dan lebih berkesan berbanding jamu yang sedia dalam kapsul. Ramai yang tanya mengenai jamu-jamu yang aku makan and yang aku buat sendiri. So aku akan kongsikan di blog ini supaya lebih ramai mendapat manfaat darinya. Aku akan kongsikan resepi jamu mudah yang aku buat sendiri di rumah. Selalunya aku buat banyak n simpan dalam botol. Setiap pagi and malam akan aku teguk ikut berapa banyak yang suka. Khasiat jamu ni adalah untuk kesihatan wanita . Asalnya jamu ni adalah jamu Kunyit & Asam yang kebiasaan menjadi amalam ramai orang. Cuma aku tambahkan bahan dia ikut keperluan khasiat2 lain.

Bahan-bahannya

KUNYIT

ASAM  JAWA
GULA MERAH


MANJAKANI

SIREH
HALIA
(Jangan ikut kuantiti bahan seperti dalam gambar. Ikut je berapa korang nk letak)

CARA MEMBUATNYA

1. Potong kunyit, halia, sireh dalam ketulan yang agak kecil dan rebus bersama manjakani.
2. Apabila semua bahan sudah masak tos kan dan kemudian kisar. Air rebusan tadi jangan dibuang dan boleh dicampurkan. (tujuan merebus dahulu semua bahan adalah untuk mengelakkan getah kunyit melekat pada blender anda)
3. Kemudian tapis/perah (guna penapis kain). Ulang kisar bahan2 tadi (hampas) dengan air dan tapis sehingga sarinya habis.
4. Kemudian panaskan kembali dengan gula merah dan ais asam jawa. (gula merah untuk penyedap rasa)
5. Biarkan sejuk sebelum simpan.

peringatan
*cukup sekadar meletakkan sebiji manjakani kerana rasanya pahit. Sekiranya anda boleh menelan jamu yang pahit boleh letak mengikut kehendak anda. Jika tk nak letak pun tak apa.


Jamu Set Komplit
Selain daripada jamu fresh ni, aku makan jugak jamu instant. Jamu ni nama dia set Komplit. Set komplit ni ada banyak jenis. Aku pilih Sehat Wanita. Jamu ni untuk menambahkan tenaga pada kita. Jika badan selalu rasa penat2 jamu ni sesuai sangat. Harga pun murah. Kebiasaannya paling mahal pun satu paket RM2.00. Kalau beli kat Kg Baru sepeket RM1 je. Dalam satu paket ni ada jamu utama (Sehat Wanita) dan beberapa campuran lain macam Jahe Wangi, Beras Kencur, Madu dan kapsul Ginseng. Senang je nak makan. Campur semua bahan2 dengan air panas. Perah sikit asam limau nk potongkan rasa loya. Lepas habis minum jamu tu baru telan kapsul Ginseng tu. Aku sediakan gambar contoh Set Komplit ni yg aku amik dari satu blog. Gambar bawah tu adalah contoh jamu Komplit yang ada jual kat Malaysia. Aku cuba jamu ni atas recomendation pekerja Indon aku.

Nasihat aku, nak makan jamu Indon ni jangan simply beli je kat kedai. Kena consult orang2 indonesia mengenai jamu apa yang mereka selalu makan. Jamu ni memang popular di kalangan mereka. Sebabnya, di Malaysia telah menjadi pusat lambakan jamu2 yang telah diharamkan di Indonesia. Mana2 pengeluar yang tak boleh jual jamu mereka kat Indonesia dorang bawak ke Malaysia sebab di sini kita tak tahu.