Sunday, April 17, 2016

Senarai Persediaan berpantang..

Tak lama lagi dah nak berpantang. So..untuk pantang kali ketiga ni..aku bercadang untuk tidak mengambil apa2 jamu yang dijual di pasaran dan hanya mengambil air2 rebusan herba yang disediakan sendiri.
ok..Iols senaraikan persediaan utk berpantang yg iols dh buat.
1. Habatussauda yang dikapsulkan sendiri.
2. Air gamat (beli kat langkawi)
3. Bahan2 utk rebusan air jamu rujuk. http://juliaismail.blogspot.my/2012/10/cara-membuat-jamu-sendiri.html
4.Minyak urut dan minyak panas
5.Krim panas utk bengkung
6.Bengkung (pakai bengkung walaupun czer)
7.Stokin
8. lulur (beli yg murah je kat mydin)
9. Rebusan cuci jenama tanamera (Lebihan beli tapi xguna)- boleh juga gantikan dengan air rebusan daun sireh pun sudah memadai.
10.Tungku elektrik (persediaan sebab mama dh tak larat nak bakar tungku)
11. Pilis utk diletakkan didahi bagi mengeluarkan angin (yg ni xbeli lagi).
Mesti ada yang tanya kenapa aku xbeli je set berpantang jenama terkenal..bukan apa..kali ni aku nak buat sendiri..Telan habatussauda pun dah memadai..n buat air jamu sendiri..

Thursday, April 14, 2016

Another day of pregnancy check up..

This is my third pregancy and we decided to go to Ramsay Medical Centre..sebelum ni digelar Subang Jaya Medical Centre (SJMC)dan kemudian Sime Darby Medical Centre.

For my 1st n 2nd kami ke Pusrawi n Gynea masa tu Dr Marsita. Kali ni gynea kami adalah Dr Noraini..the only muslim female gynea yang buat delivery di Ramsay Medical Centre..Asben iols cerewet skit..tak nk laki la..nak Islam la..

Semalam checkup..doktor scan..baby semua ok..cuma masalah Placenta Previa total yang menutup laluan serviks yg menghalang aku dr normal delivery. Cumanya doktor ni mcm kompius sebab scan nampak 2 part of placenta..satu di atas..kedudukan normal..dan sebahagian lagi menutup laluan serviks..next week visit dia akan pastikan sebab skng ni dia hanya pasti 90 peratus bahawa gumpalan daging yg menutup serviks tu adalah placenta..so nak bagi kompom 100 peratus so boleh proceed cser..aku kalau boleh normal..nak la delivery normal...1st baby tu normal..2nd cser sbb songsang..kalau boleh xnak la cser..seksa rasanya..

Now..apa yang boleh buat..pray for the best..apa yg penting baby selamat..kalau tuhan dh takdirkan cser..maka itu lah caranya..

Tuesday, April 12, 2016

Apa itu Placenta Previa

Plasenta previa (placenta praevia) adalah plasenta atau uri yang terletak rendah. Ia adalah komplikasi kehamilan yang mana plasenta berada di bahagian bawah uterus dan menutupi sebahagian atau kesemua serviks atau pembukaan rahim. Dalam setiap 1,000 wanita, antara tiga hingga enam orang mempunyai masalah ini. Perdarahan mungkin berlaku sebagai satu simptom keadaan ini. Apabila bahagian bawah rahim atau uterus mulai regang pada peringkat kedua kehamilan, plasenta mungkin terpisah, menyebabkan perdarahan yang teruk. Bayi tidak boleh dilahirkan melalui vagina jika plasenta menutupi pembukaan rahim secara menyeluruh. 

Perdarahan yang tidak dapat diberhentikan (haemorrhage) boleh menggugat nyawa kedua ibu dan bayi, walaupun ini jarang berlaku. Jika perdarahan tidak berhenti, atau jika ibu terus maju ke peringkat kelahiran pramatang, bayi akan terpaksa dilahirkan melalui pembedahan caesarean walaupun jangkaan tarikh bagi kelahiran bukan untuk beberapa minggu lagi. 

Plasenta previa boleh dibahagikan kepada empat jenis, yang disenaraikan di bawah, di mana yang dua terdahulu adalah yang paling biasa. 

I plasenta terletak rendah di bahagian bawah rahim, namun begitu, bayi masih boleh dilahirkan melalui vagina; 

II bahagian bawah pinggir plasenta bertemu dengan pembukaan serviks, tetapi tidak menutupinya, jadi bayi masih boleh dilahirkan melalui vagina; 

III plasenta menutupi sebahagian pembukaan serviks, oleh itu, bayi perlu dilahirkan melaluipembedahan caesarean; 

IV plasenta menutupi pembukaan serviks sepenuhnya, oleh itu bayi perlu dilahirkan melalui pembedahan caesarean. 

sumber : www.babycenter.com.my


35th week pregnant with Placenta Previa

Its been a while since my last post..not feeling well through the pregnancy ..a very challenging pregancy i would say..different experience for my third baby..

Starting my pregnancy nightmare episode by been admited to hospital due to diarrhea at my 10th week of pregnancy..

And when the pregnancy reached 4 and half month..doctor said i have placenta previa n im bleeding as per normal period. Admited to the hospital and been resting from work for 18 days..

Everythng went fine after that..and the monthly scan showed that the placenta is already at it place..

Tp tuhan itu maha berkuasa dan menguji umatnya sekali lagi..when my pregnancy reached 34th week..i was rushed to the emergancy..tapi mujur contraction tidaklah terlalu kuat..doctor berjaya menghentikan pendarahan dan menghalang proses kelahiran supaya kandungan mature enough to see the world..

Now im already 35th weeks i im waiting to have my csec probally next week as my case is a total placenta previa yang mana uri telah menutup laluan servic and menghalang kelahiran secara normal..