Tuesday, September 7, 2010

Anak anugerah tuhan....

Baru-baru ini aku mendengar pengakuan seorang teman yang baru menggugurkan anak ekoran masih tidak bersedia untuk menerima anak kedua. Anak pertama baru mencecah satu tahun dan alasannya dia melahirkan anak pertama melalui pembedahan oleh itu dia tak boleh mengandung dalam masa terdekat.

Ceritanya kepada aku, dia telah membaca satu artikel dalam majalah bahawa durasi paling selamat untuk mengandung sekiranya dibedah untuk kelahiran pertama adalah dua tahun.Tapi sejujurnya, aku selalu dengar doc bagi masa setahun paling kurang untuk mengandung jika dibedah. Dan setahu aku tidak pula pernah aku dengar org meninggal kerana terlalu awal mengandung. Mak cik aku mengandung selepas 3 atau 4 bulan selepas kelahiran anak pertama yang lahir melalui pembedahan. Selamat jer..Kawan aku kat opis tu pun hidup je sampai skrg. Mungkin peratus kematian terlalu sedikit.

 Bagi aku ajal maut tu kat tangan tuhan kan. Kalau tuhan kata kita nak mati tertelan kuih koci pun boleh mati. Kenapa jika tak nak baby kedua tu, planning lah awal2. Bila dah lekat baru nak buang. Aku sangat membantah apa yang dia buat cuma aku tak der hak sebab itu pilihan dia. Dan mungkin dia rasa itu jalan terbaik.Tp kenapa perlu buang? Itu kan rezeki tuhan bagi..aku tak pernah dengar kat mesia ni ada budak mati sebab mak bapak tak mampu bagi makan. Tuhan akan bagi rezeki tu tak kira macam mana sekali pun.

 Budak tu kan hasil dari benih cinta suami isteri yang sah..Islam plak tu..kenapa la nak tambah dosa..aku sebenarnya sedih sangat n tak sangka dia boleh buat cam tu and seolah membngga dengan apa yang dia buat.Kalau aku dengar dari org lain mungkin feeling dia lain, tp ni sebab dia sendiri citer kat aku cam sedih pun ada. Mayb sebab aku pregnant skang n dah ada anak, naluri ibu tu kuat.

 Dia kata mak dia bising nanti sebab masa dlm pantang tu mak dia dah warning..Tp bagi aku semua mak warning cam tu betul tak..Mak-mak akan suh kita planning baik2 supaya tak jadi macam org dulu2 yang berderet anak sebab tak planning.Skang dunia dah canggih mcm2 cara ada. Mak aku pun warning cam tu gak. Kata jangan dekatkan sangat jarak anak2. Tapi bila benda dah ada tak kan itu adalah option dia. Macam mana pun emak kita akan tumpang gembira. Macam mak aku. Dua anak dia pregnant serentak beza dua bulan je. K yong deliver bulan 12 aku plak bulan 2 thn depan Tapi kalau nak diikutkan beza anak dia yg pertama ngan kedua dah dua tahun macam aku. Apa salahnya betul tak. Entah la aku pun tak tahu apa dia pkkan.

Kalau budak2 yang tak kawin mengandung aku boleh jugak terima kalau dorang pegi gugurkan anak mungkin sebb takut dengan masyrakat sekeling dan sebagainya. ye la anak haram kan. (walaupun sah2 berdosa) Tp betul2 aku tak paham kenapa anak yang halal ni kena di buang jugak..tak pk ker kalau satu hari nanti kalau dia nak anak lg tuhan tak nak bagi dah.

Itu adalah hak dia. Apa yang aku tulis ni adalah luahan rasa hati aku yang memang sangat tersentuh dan sedih dengan tindakan dia. Jika ada yang terasa hati aku mintak maaf..

Friday, September 3, 2010

Citer mengandung lagi...hahahaha

Mungkin sebab aku pegnant so aku citer pasal orang pegnant je..hehehehehe..kisah2 yang aku tulis ni boleh buat  teladan kepada ibu2, bakal ibu2 atau sesiapa sahaja. Ini kisah pemakaian baju ketika mengandung. Aku ni bukan la orang yang tutup aurat sangat atau alim. Aku pun free hair tapi bila kita dah kawin, dah ada anak, ada  adab yang kita kena jaga. Mungkin apa yang aku tulis kat sini ni untuk diri aku jugak.

Wanita pregnant skrg tak macam org dulu (mak aku la yang cakap). Dulu ada gaun pegnant yang warna semua lasam2 jer..skang ni macam2 fesyen ada..org dah tak pakai dah warna lasam2. Dulu mak aku kata org malu nak tunjuk perut, orang sekarang ni lagi nak tunjuk2...hahaha..aku pun tak paham maksud mak aku. Tapi skrang ni aku tengok ramai org yang refuse untuk beli atau pakai baju pregnant. Kalau aku, aku suka sangat pakai baju pregnant sebab bg aku pregnant itu indah. Ada tu sampai dah nak berbojol-bojol dah.

Aku akui aku ni sedikit konservatif dalam sesetengah hal. Selalu nye mengikut kesesuaian waktu dan masa. Tp memang betul orang kata manusia itu berubah. Banyak benda yang aku suka masa muda dulu sekrang ni aku rasa meluat sangat. Mungkin sebab aku dah tua agaknya..

Ini kisah seorang teman yang aku kenali. Azalinya, dia bukanla seorang yang seksi atau suka mengenakan busana yang menonjolkan dirinya dari segi fesyen atau pun pemilihan warna. (ewah macam penulis fesyen plak aku). Tp semenjak dia meningkat usia dan telah berumah tangga aku rasa makin menjadi2. Itu yang aku tak paham. Kebiasaannya sekiranya seseorang itu meningkat umur dia akan lebih terarah kepada anasir yang lebih sopan. Tapi yang seorang ini berlain pulak aku tengok. Skirt semakin pendek. Elok2 dulu pakai baju berlengan, sekarang dah tak berlengan. Tshirt yang dikenakan pun semakin singkat. Jika pemilihan pakaian seperti itu dikenakan ketika berkasual di luar itu tidak menjadi masalah. Tp bila pakai di opis dah tentu2 jadi buah mulut orang. Aku pun tak paham, ramai plak yang nak jadi tukang komen. hahahaha. (termasuk aku).

Tapi bukan apa..kekadang tu kita yang tengok ni seksa benar. Tambah pulak bila perut yang semakin menonjol, pakai skirt pendek yang hanya beberapa jengkal dari pangkal peha, memang sangat tak sesuai.Baju pula yang dah tak boleh memuatkan perut tu dicuba juga sedaya upaya nak di masukkan perut tu. Tak ke seksa namanya. Satu hari ni aku terserempak dengan dipolan ni memaki jeans..memang tabik la bila dah pegnant 7-8 bulan still boleh pakai jeans low waist tu. Tapi yang mungkin menjadi buat mulut apabila baby t yang dikenakan itu kadang2 menampakkan dua inci daripada bahagian bawah perut dia. Ala2 britney spears. Jika di luar mungkin orang tidak akan memperkatakan, tetapi kat ofis sayang oi..kita ada ramai lagi makcik2 dan pakcik2 yang belum pencen. Memang ada kawan aku kata itu lah style n comel apa, tapi aku nak la nasihatkan, agak2 la nak ikut style pun. Ini pejabat persuratkhabaran melayu. 90 percent pekerja adalah melayu. Apa salahnya kita jaga pemakaian. Memang kita tak boleh tutup mulut orang tapi tak kan kita nak terus jadi mat saleh padahal muka memang telah2 melayu.

Mengenakan baju yang ketat sewaktu mengandung dah jadi trend sekarang ni tapi pastikan la ia tertutup dan tidak terlalu mendedahkan. kekadang kita rasa elok, orang yang pandang rasa tak elok.