Sunday, October 28, 2012

Cara membuat Jamu sendiri

Bahan-bahannya.

1. Kunyit
2. Halia
3. Manjakani
4. Gula Merah

CARA MEMBUATNYA

1. Tumbuk kunyit dan manjakani. Halia di hiris halia dan rebus bersama.

2. Kemudian masukkan air perahan asam jawa dan juga gula merah
3. Biarkan sejuk, tapis sebelum simpan.

peringatan

*cukup sekadar meletakkan sebiji manjakani kerana rasanya pahit. Sekiranya anda boleh menelan jamu yang pahit boleh letak mengikut kehendak anda. Jika tk nak letak pun tak apa.


(boleh juga masukkan daun sireh.)








update 25 Oktober 2016

Kak J ada jual Air Jamu Homemade. Sebotol RM15 tuk 500ml. Kak J juga ada buat pakej tuk pengusaha spa yang nak beli secara pukal or yang nak jadi reseller. Boleh whataps 0192682280-Kak J or follow ig: @juliaismail83


Monday, October 22, 2012

TRW..TRW..TRW..

Piala Malaysia baru sahaja habis and guess what..kelantan won again..aku rasa tahun ni memang tahun bertuah mereka la..Aku tak nak la cerita pasal kemenangan dorang atau mengulas mengenai permainan mereka and what so ever..cumanya nak bagi tau sebab merekalah aku sibuk teramat sangat sampai tak der masa nak update blog..

Memang aku di Kelantan ni, aku jarang cover game bola atau apa2 story berkaitan bola..Cuma bila partner aku kat kosmo ni sibuk dengan urusan menyudahkan story-story bola..aku kena cover benda lain yang tetiba banyak plak berlaku.

Dalam minggu lepas ada dua kes tembak berlaku. Dan dalam masa yang sama ada dua kematian yang melibatkan peminat bola sepak The Red Warrior (TRW). Seorang meninggal sakit jantung dalam stadium shah alam masa tengok game dan sorang lagi meninggal masa dalam perjalanan ke Kuala Lumpur.

Jadinya, aku yang tinggal kat KB ni la yang kena berkejar untuk semua tu. Yang pertama, mangsa yang meninggal sakit jantung tinggal di Pasir Mas. Jauh gak dengan KB..yang kedua, mangsa kemalangan tu tinggal di K.Krai..memang jauh gila dua jam aku drive nak sampai sana..

Dengan musim hujan yang semakin memalaskan aku..haish..mengeluh pun tak guna..ini lah kerja yang aku pilih..so terima sajalah..alhamdullilah...

Apa pun, jap lagi aku fly ke KL jumpa anak2 and suami!!!..hehehehehe

Wednesday, October 10, 2012

Cara membuat tangas..

Tangas ini adalah amalan nenek moyang kita dahulu dan ramai di antara wanita moden kini sudah tidak mengamalkannya. Tapi kebelakangan ini, trend untuk bertangas sudah semakin popular dan terdapat spa-spa di kawasan bandar yang menawarkan khidmat bertangas dengan harga hampir mencecah RM100 untuk rawatan selama15-20 minit itu.

Kat sini aku nak kongsikan cara-cara membuat tangas yang aku belajar dari internet jugak. Caranya sangat mudah dan bahan-bahannya boleh di dapati di pasar raya.

Bahan-bahan rempahnya..

Sory..garam dengan asam jawa tak ada dalam gambar ni
1. Satu sudu kunyit hidup
2. Satu sudu halba
3. Satu sudu garam
4. Satu sudu jintan hitam
5. Manjakani

(semua bahan-bahan ni ditumbuk/dikisar)

6. Perahan limau nipis (sebiji atau dua biji)
7. Perahan asam jawa

Peralatan yang diperlukan

1. Periuk tanah (yang dialas dengan sireh)
2. Batu sungai ( amik yang muat dengan periuk tanah.
3. Kerusi plastik (beli yang berlubang-lubang kecil)
4. Kain batik.


Cara membuatnya..



1. Bahan-bahan kering ditumbuk sehingga halus.


2. Campurkan perahan limau nipis dan juga asam jawa..hasilnya seperti gambar di atas

3. Panaskan batu sungai di atas dapur selama lebih kurang 15 minit.

4. Alaskan periuk tanah dengan helaian daun sireh.

5. Apabila batu sudah benar2 panas, letakkan di dalam periuk tanah.



6. Kemudian curahkan rempah ke atas batu sungai yang panas

7. Letakkan di bawah kerusi plastik yang berlubang kemudian duduk. Pilih kerusi yang rendah seperti kerusi untuk membasuh pakaian.

8. Tutup badan atau paras pingggang hingga ke kaki menggunakan kain batik..Duduk sehingga wap panas berkurang.


Selamat mencuba!!!

* maaf..gambar tak menyeluruh..nanti kalau ada masa aku amik gambar lagi and isikan ruang yang kosong

Saturday, October 6, 2012

My weight loss story..

I just wanted to share few picture of me after bersalin and after yg manage to shed some kg. And pls noted that all my efforts came from natural force..healthy dieting and excercise..tapi aku startting pun tak la gemuk sangat..masa mula2 tu berat 48 kg dan tinggi aku 147 cm. Skang ni berat aku 43kg-44kg..

Gambar ni aku duduk jadi tak la berapa nampak sangat ketembaman aku

Nampak muka je la ek..time ni masa aku baru sampai Kelantan..

So..selepas berbulan2 berusaha..daripada badan yang flabby..lemak sana sini (walaupun tak la gemuk sangat tapi lemak lepas bersalin ni lain daripada orang yang gain weight naturaly) ini adalah hasil aku..


Thursday, October 4, 2012

Kenapa berhenti mengambil produk, berat badan naik?

Tidak dinafikan penggunaan pelbagai produk untuk membantu anda kurus yang berada di pasaran memberi kesan penurunan yang mendadak dan ramai telah berjaya membuktikan. Aku tak suka menggelarkan produk-produk seperti ini sebagai produk kurus kerana bagi aku ia adalah produk yang membantu anda kurus dan anda tidak akan berjaya menurunkan berat badan dengan hanya consuming the produk itself without any own effort like dieting.

Sebelum ini aku pernah cerita dalam salah satu entri aku yang most of my friend in Kelantan mengambil product Herbal Life. Ada yang seperti mengejek aku dengan kata tak perlu terkinja/bersenam macam aku untuk turunkan berat. Dengan Herbal Life pun boleh turun. Ya aku tak nafikan. Dorang boleh turun sampai 5-10 kg tapi aku ada tanya sampai bila nak ambil produk yang harga mencecah RM500 tu. Dorang kata sampai dapat ideal weight dorang stop la sebab mahal sangat.

Hmm..melalui pengalaman aku, more than 50 percent dari kawan aku yang stop makan herbal life atau any product yang berkaitan akan gain weight balik. Sebabnya?.. mereka bergantung sepenuhnya kepada produk dan tak serapkan amalan healthy diet dalam kehidupan harian mereka. Apabila mereka mengambil product2 tersebut, terutama yang merupakan jenis pengganti makanan, secara automatik mereka akan sentiasa merasa kenyang dan mengurangkan pengambilan makanan. Namun, apabila mereka berhenti mengambil produk tersebut, mereka akan makan seperti biasa mengikut kadar kelaparan yang mereka rasa. Dan akibatnya?..

Ramai yang terlalu obses untuk turun berat dengan cepat dan dengan cara mudah tanpa mengambil kira perkara-perkara yang perlu dipelajari sepanjang proses tersebut. Bagi aku, belajar cara berdiet dengan betul adalah kunci utama untuk turunkan berat badan dan mengekalkan berat sedia ada. Belajar bagaimana mengira kalori defisit dan tahu keperluan kalori badan masing-masing. Pengambilam produk hanya membantu mempercepat proses penurunan dan tidak membantu dalam mengekalkan berat yang diturunkan. Knowledge mengenai diet dan makanan adalah kunci utama dalam membantu anda mengekalkan berat badan yang telah berjaya diturunkan.

Oleh itu, tak salah anda hendak mengambil produk2 tersebut sekiranya anda benar-benar faham mengenai diet, kalori, dan defisit kalori. Ia membantu anda mengekalkan berat jadi tak la badan naik balik malah melebih berat yang berjaya diturunkan.

Nasihat aku :

1. Faham sepenuhnya mengenai produk yang anda hendak ambil. Adakah ia food replacement atau fat burner. Ambik tau fasal fungsi dan bagaimana ia boleh membantu anda menurunkan berat badan.

2. Sesetengah produk ada sales person yang guide anda mengenai diet yang perlu anda ikuti jika mahu produk itu berkesan. Sekali lagi aku nak bagi tau, tak ada produk yang boleh berfungsi sendiri tanpa anda diet atau bersenam atau mengawal pemakanan. Jadi belajar dari situ bagaimana hendak mengawal pemakanan.

3. Jika tidak ada yang guide, bukak internet. Search for information mengenai diet and how to count the calorie.Fahamkan betul2..Tak salah kalau kita membaca dan mempelajari sesuatu. Ambil masa sebab untuk menurunkan berat bukan perkara yang mudah.

3. Pilih kawan yang sama2 mahu menruunkan berat atau mereka yang prihatin dengan kesihatan dan pemakanan. Kawan adalah penting sebab dorang ni yang selalu mempengaruhi kita dalam segala hal.

4. Kalau anda banyak duit..teruskan la makan produk tu. Kalau anda yang takla berduit sangat, aku nasihatkan pilihlah cara manual dan konvensional. Dengan cara ini lebih mudah untuk anda kekalkan berat badan anda. Cari supliment atau sumber asli yang boleh membantu anda untuk mempercepatkan proses pembakaran lemak. Semua infomation tu ada dalam internet kalau cari. Macam aku pengambilan jamu kunyit aku banyak membantu.