Saturday, January 28, 2012

My days...

I hate my life here sampaikan aku hanya akan balik rumah pukul 12 malam untuk tidur yang tak pernah nyenyak.. Sebab rumah yang tak selesa yang terpaksa aku hadap sampai hujung bulan...

Sepanjang hampir 3 minggu aku di sini dah beberapa kali aku stay di hotel. Few nites stay at hotel are treats from few friends and beberapa kali on my own..Sedihkan hidup aku.. I hate the house..bed..and rooms sampai aku rela keluar n sleep at the hotels..hmm

Awal bulan depan aku akan stay at guest house for a months.. Adalah perkiraan antara aku ngan owner yang bagi great price for a month stay..kalau dapat rumah baru aku stay rumah tu kalau tak aku teruskan la kat guest house tu..

And lucky me..i have few friends yang datang melawat.. Terima kasih kepada kawan2 yang melawat aku tu such as Waha, Lily, Asron, Abg Naim, Farhana yang my bestie Ayu..At least i have a pinch of KL here with me..

2 days with Ayu


2 night stay from Ayu


Tuesday, January 24, 2012

Bosan!!!! Perlukan Peneman...

Seriously aku tersangat2 bosan duk kat Kelantan. Aku tak ada family kat sini,,tak ada kawan gak..Aku tak suka tengok TV so how aku nak hilang kan bosan huh?!! I thnnk i need to find my self a companion..hahahaha...

Nak gitar macam ni boleh tak? Anyone nak bagi i hadiah tak??

Jangan cemari bumi suci ini...

After more than a week berada di bumi yang ramai menggelarnya "suci", hati aku mula tertarik dengan kedamaian yang ditawarkan tanah jajahan PAS ini. Mungkin kerana kesunyian dan keindahan alam semula jadi yang kita tak akan jumpa di Kota Kuala lumpur yang mana aku membesar hampir 29 tahun.

Last nite i drove alone to meet a friend..Dalam perjalanan aku banyak berfikir mengenai nasib anak2 muda di negeri ini. Dari banyak2 negeri, Kelantan adalah negeri yang paling banyak kes masalah sosial seperti dadah, buang bayi, gaduh and macam2 lagi la. Kat sini tiap2 hari ada orang mati kena bunuh atau kemalangan. Dalam sehari paling kurang ada 20 orang kena tangkap pasal dadah. Mungkin sebab dorang tak ada benda lain nak buat. Tapi aku tak tahu nak salahkan siapa, kepimpinan, keluarga atau remaja itu sendiri.

Selalu kita akan menggunakan perkataan "Typical Kelantanese". Aku tak suka sebanarnya menggelar orang dengan nama2 ni. Tapi semalam ngan hari ini buat aku terfikir there is Typical Kelantanese.. Masih wujud mereka yang bersikap mencemarkan kesucian kelantan..

Pada mereka tu..jangan la mencemari kesucian penduduk kelantan yang dikenali dengan sopan santun dan budi pekerti... Setinggi mana pangkat kita, budi pekerti itu melambangkan jati diri kita sebagai seseorang manusia...

Monday, January 23, 2012

Kelantan negeri mundur?

Sepanjang hidup aku, baru sekali aku menjejakkan kaki ke Kelantan iaitu pada tahun 2007. Itu pun sebab ada program tourism. Jadi negeri ini memang teramat asing bagi aku. Sebelum sampai sini aku disuap dengan informasi stereotaip seperti Kelantan negeri mundur, tak ada apa2 hiburan, wajib menutup aurat, pulau orang luar dan sebagainya.

Sekarang, aku dapat lihat sendiri dan merasai suasa negeri yang diperintah oleh kerajaan PAS ini. Benarkah apa yang aku dengar sebelum ini? Mungkin zaman dah semakin berubah. Kelantan sekarang bukanlah seperti Kelantan dahulu yang sering diceritakan orang ramai.

Kata-kata yang memberitahu, town akan mati selepas pukul 8 tak la berapa betul sangat. Sebab masih banyak kedai2 makan terutamanya yang dibuka sehingga tengah malam. 24 jam pun ada. Cuma tak la banyak seperti di KL. Tempat untuk melepak memang limited. Tempat hiburan untuk remaja memang tak ada. Tapi kalau boling ada la. Wayang pun tak ada. Bagi aku yang sekarang ni bujang memang mati kutu jugak la. Nak jalan round sorang2 pun ada KB mall je. Lagi pun aku tak berani la jalan sorang2 sebab kebanyakkan jalan di Kelatan dah sunyi. Tak berani plak aku. Kadar jenayah kat Kelatan pun tinggi. Tak pasal2 plak aku nanti jadi bahan berita.

Kalau nak kata negeri Kelantan mundur, munkin dari segi pembangunan, aku boleh kata ia terkebelakang sikit dari negeri2 lain. Tapi kalau nak kata rakyat Kelantan mundur, aku rasa tidak. Mereka di sini sudah selesa dengan kehidupan mereka. Ini la keadaannya 20 tahun yang dulu. Cuma bila orang bandar macam aku masuk kampung memang la jadi jaki sekejap. Orang sini living in an easy life. Pagi kerja petang balik, malam duk umah. Begitu la setiap hari. Perkataan mundur sangat subjektif. Rakyat sini sudah biasa dengan kehidupan mudah. Seperti orang bandar, mereka juga celik teknologi. Tapi cara hidup mereka memperlihatkan seperti mereka mundur walhal tidak. Tak ada yang complicated di sini. Semua mudah

Nak kata sini wajib tutup aurat, entah la. Aku nampak ramai je yang tidak menutup aurat. Cuma bagi aku kita perlu hormat culture di sini. Kita masuk tempat orang kan. Cuma satu je yang menjadi kesukaran bagi aku adalah, orang sini tidak berapa menerima orang luar macam aku. Perbezaan dialek buat aku tak berapa boleh survive di sini. nak dapat story pun ada favour2. Geng media/reporter dari kelantan tak berapa nak bercampur dengan aku. Nevermind..semua tu amik masa kan..

Saturday, January 21, 2012

Senario di Kelantan

Seminggu aku ada di Kelatan macam2 aku belajar..Banyak sangat benda baru bagi aku. Mungkin sepanjang hidup aku, aku dikelilingi oleh kemodenan dan tinggal di dalam hiruk pikuk kota. Kat sini semua tenang. Jalan nak pergi kerja pun tak jem sangat. Jauh dari konteks Kelantan tak sama dengan jauh bagi konteks Kuala Lumpur. Rumah sewa yang aku tinggal, orang sini kata .." ok la tak la dekat sangat" Tapi bagi aku pergi kerja dan balik kerja macam tersangat la dekat. Maklum la dulu aku ulang alik dari damansara damai - selayang - sg besi - selayang - damansara damai, setiap hari.

Rutin

Semalam dengan hari ni adalah hari aku off tapi aku tetap datang opis. Tak buat apa pun datang surf internet je. Hidup aku di Kuala Lumpur sangat hectic. Aku tak pernah duduk diam. Dengan urusan kerja la, anak la kedai dobi la..aku tak pernah duduk diam kecuali waktu tidur yang kebiasaannya selepas pukul 12 malam. Kat sini semua rutin tu dah tak ada. Balik kerja pukul 7, 7.30 mlm aku dah tercongok kat dalam bilik tak tau buat apa. Aku bukan jenis tengok TV. Tak tau la macam mana aku nak harungi waktu2 depan ni. Nak bersukan atau lepak dengan siapa je pun.

Makanan

Semua orang tanya aku pasal makanan sama ada aku dah boleh biasakan atau tidak. Selama aku dok sini aku makan kat hotel (sebab duk hotel 4 hari) ngan kopitiam sebab senang kopitiam bawah opis je. So far ok la makanan dia cuma minuman dia terlalu manis aku tak boleh minum. So tuk selamat aku order air kosong je. Kalau aku makan makanan berlauk pun aku amik ayam goreng je atau ikan goreng so tak ada la istilah kuah kari manis..

Tugas Sbg Wartawan di Kelantan

Menjalankan tuga sebagai wartawan di State Kelantan, so far aku suka. Lain sangat jadi wartawan di KL. Walau baru seminggu aku dah suka situasi di sini. Aku g cover kes kat Balai, semua tuan2 kat balai tu beri perhatian kat aku sebab aku baru. Maknanya semua mengalu-alukan kedatangan aku. Ye la reporter kat Kelantan ni tak la ramai sangat so dorang kenal semua reporter. Bila nampak lain sikit mula la dorang bertanya.." eh siapa tu".. tang tu aku suka..hehehehe. Walau baru seminggu, HP aku selalu berdering. Seronok plak aku. Contoh macam hari tu ada kes bunuh ngan eksiden. Berdering2 phn bunyi kawan2 reporter dan fotographer tanya tau tak pasal kes tu. So tanya la siapa yang pergi..seronok plak aku rasa. Kat state sini semua reporter baik antara satu sama lain. Ye la satu publication ada dua tiga je reporter so kenal la ngan semua orang. Tambah seronok lagi, reporter BH ngan Metro tu dua2 aku kenal sebab sama2 masa join jadi reporter kat KL dulu.

Pelik

Masa sampai sini dorang pesan kat aku, kes2 kat kelantan ni pelik2 skit. Apa yang kita tak sangka terjadi akan terjadi kat Kelantan. Contoh la ari tu ada kes eksiden. Mula2 ingat dia mati kena langgar, rupanya dia mati sebab kena pukul. Pastu satu lagi kes, pakcik tua ni kurung gadis indonesia dan jadikan dia hamba seks selama 6 bulan..pastu bekas isteri kedua upah budak sekolah simbah asid kat bekas suami..scary kan...

Changes

Dan yang peling penting.. perubahan aku... hehehehehe.. Bukan terpaksa ya..tapi rela..


Friday, January 20, 2012

Blog mama pengubat Rindu..

Hari ni aku baca blog mama aku teratak-mama.blogspot.com. Dapat la tengok gambar anak2 aku and keletah dorang..

Hari ni aku tak bekerja tapi sebab bosan kat umah aku lepak je opis sebab tak tau nak buat apa. Ada few pictures aku nak kongsi kat sini.. Ada yang aku amik dari blog mama..

Gaya Addam ngan gitar barunya.. Memang minat muzik sungguh anak aku sorang ni

Sebelum ni husband aku beli gitar kat giant harga RM30. Sebab kan addam ni pemain gitak hardcore,,hahaha kejap je gitar tu patah. G cari balik dah tak der jual dah. Penat satu KL aku cari. Last2 aku jumpa kat Kelantan jual RM15 je. Separuh tu harga dia..

Addam suka semua jenis alat muzik. Kecenderungan dia meniru gaya ahli muzik mengatasi gaya2 lain. Disebabkan satu hari aku tengok dia sebut two, four, five...pastu ketuk kepala adik dia macam drum..aku pun beli set drum ni kat kedai mainan luar Giant Kelana Jaya. Harga RM79 je..kalau beli kat toy r'us mau ratus2 harga dia

Mungkin adam ni ikut aku kot suka muzik and kesenian.. Tak pe la..ni la cara adam ekspresikan diri dia. Mummy ngan babah ikutkan aja..Lepas ni ko jangan p ketuk TV mamatok ko plak ek.. Yang samsung 42 inch yang ko bagi pecah dulu pun mummy tak ganti-ganti lagi..

Gitar mummy dah beli, drum pun mummy dah beli.. tang gaya ko tiru orang main piano tu..nanti-nanti la mummy tunaikan ye..hehehe..kopak skit dah ni.. Besar nanti mummy antar g class muzik ek..

Tuesday, January 17, 2012

3rd dayyy...


Hari ni hari ketiga aku bertugas di Kelantan. Dah 5 hari aku bermalam di hotel dan malam ni aku akan masuk rumah sewa sementara aku dapat rumah sebuah tuk aku je. Husband pun dah naik bas dah tadi kul 2.. Sedey je kena tinggal sini sorang2...

So far aku ok je la..kawan2 sini pun semua sangat mengalu-alukan kedatangan aku..cuma sedih sebab tinggal anak2 n laki je la..

Keje kat sini best..tak formal..

Skang ni aku akan melalui zaman bujang balik dengan rakan2 yang bujang..hehehhe

Wednesday, January 11, 2012

Politik buat ramai hilang pertimbangan

Sebelum ni budak2 universiti terlalu taksub dengan politik sampai buat demonstrasi sana sini sampai lupa pelajaran...
Belajar tak la pandai mana tapi beria-ria nak politik sana sini.

Baru2 ni masa mahkmah putuskan Anuar tak bersalah, golongan2 wanita yang sopan2 bertudung litup menjerit2 terlolong menunjukkan tanda sokongan pada Anuar.

Bagi aku, kalau mereka mengekalkan budi pekerti dan santun yang sepatutnya ada dalam setiap wanita Islam, perjuangan mereka akan lebih dihormati tidak kira berada di parti mana sekali pun.

http://www.youtube.com/watch?v=ZJlbJwhm0dA

Sunday, January 8, 2012

Tak ada tajuk!!

Sebenarnya aku tak tau nak tulis apa.
Disebabkan its been a few days after my last entri
and aku rasa blog ni perlukan entri baru maka wujud la entri yang Tak Ada Tajuk!! ni..hehehehe..

Maybe sebab aku dok pk masa depan (di Kelantan) aku nanti macam mana kan. Berjauhan ngan keluarga..Yang penting berjauhan ngan anak2..maybe yang bujang tak paham..sebagai seorang ibu, berpisah ngan anak2 lah yang paling sukar..

Dun wory my boys.. mommy will try my best to solve this matter.. Ada siapa nak gaji kan ai jadi pembancuh kopi?!!


Abang dan Adik

Bibik baru mama tok

Adik ngan babah

Tuesday, January 3, 2012

Berangan la ko anak oi!!

Hari ni dah 3 Hb pun. Ni menjadi entri pertama aku tuk tahun baru. Maklum la aku dah start cuti panjang sebelum pindah so aku banyak habiskan masa spen ngan anak2 n husband. Hari ni aku nak cerita pasal kisah anak aku yang sulong, Si Addam ni.

Lagi 4 bulan Addam akan masuk 3 tahun tapi dia still tak boleh cakap. Perkataan yang dia boleh cakap terlalu sedikit aku rasa tak lebih 15 perkataan pun dia boleh sebut. And dia still tak boleh pronounce full sentence.

Semalam aku keluarkan beberapa keping duit kertas RM50. Aku kibarkan depan dia sambil sebut "Money"..Dengan harapan dia akan ikut apa aku cakap. Berkali2 aku tunjukkan dia, tak ada response pun. Aku dah nak naik antu dah sebab dia buat dek je.

 Pastu tiba2 dia tunjuk kat duit tuk dia cakap "Uyah"
AKu pun cakap la mana ada uyah nye..uyah kat Selayang.
Uyah tu panggilan adam tuk atuk dia. Patutnya dia sebut Tok Ayah tapi itu je yang keluar dari mulut dia.
Berkali2 dia tunjuk gambar kat duit tu dia sebut Uyah.
Baru aku paham yang dia kata gambar kat duit tu Tok Ayah dia..

Hadoi la anak ku..
Verangan la ko..
Kalau la Tok Ayah ko betul dalam gambar tu..
Mumy tak payah dah ke hulu ke hilir cari berita..