Thursday, July 15, 2010

Fasa baru dalam kehidupan sebagai usahawan...

Minggu ini adalah minggu kedua aku membuka kedai dobi aku. Memang penuh dengan cabaran. Perniagaan aku tertangguh dari bulan Mac dan akhirnya bulan Julai baru beroperasi. Memang banyak dugaan yang aku n suami terpaksa tempuhi. Tambahan pula aku sememangnya tak ada langsung pengalaman dalam perniagaan. Maklumla, aku belajar bidang komunikasi, kerja pun dalam bidang kewartawaan. Tiba-tiba tup tup aku nak bukak kedai plak. tapi aku nasib baik sebab aku ada seorang suami yang sangat supportive dan juga keluarga yang sentiasa menjadi tongkat setiap kali aku hampir tersungkur. Kalau tak ada sokongan dan nasihat daripada dorang tak tau lah aku berjaya atau tidak merealisasikan kedai ni.

Minggu pertama aku bukak dari hari Isnin sampai jumaat tak ada customer langsung. Adik aku sampai frust sebab dia yang jaga kedai dari pagi hingga petang. Yang ada cuma dua kawan aku yang hantar kat opis. Tapi bila ari sabtu first walkin customer dia hantar tuala. timbang tak sampai 1 Kg. So tak tau nak charge, bagi jer RM1. Pastu tengah hari skit baru la ada pakcik ni hantar 2 comforter. Kakak aku pun hantar jugak comforter n bed sheet. hari Ahad plak kawan husband aku hantar toto 3 helai. ok la jugakkan tuk starting. Weekend dua hari tu dapat la lebih kurang RM100.

Pada mulanya harga asal untuk cucian biasa bagi Nanowash laundry adalah RM2.50. Tapi masa nak buat promotion price bila di rekee harga kedai sebelah dia letak cuma RM1.80. Kalau kitorang kekalkan harga RM2.50 pe kg memang payah la kami nak tarik customer. So, as one of the marketing strategi aku buat baner sebenar alam letak harga promosi pembukaan RM1.70!!..hehehe..memang kedai2 sebelah tu akan marah la kan. Tp aku letak harga tu maybe tak lama. Lepas raya nanti aku naikkan la balik.

So ari ni adalah hari ketiga bagi minggu ini. Setiap hari ada org yang hantar. Alhamdulillah. Secara tak langsung ia buat aku bersemangat. Ada customer hantar 9kg. Hari ni saja dapat 4 comforter. Cuma skang aku pakai mesin biasa dengan capacity sikit. Mesin besar yang boleh buat 25 kg tu masih belum boleh beroperasi sebab power supply tak cukup. Harap2 by end off this month dah boleh jalan dah mesin besar tu.

Untuk bulan pertama beroperasi ni aku tak mintak tuhan limpahkan pendapatan seperti orang yg dah bertahun2 bukak dobi . Kalau boleh cecah RM500 aku dah happy dah..So dari situ aku akan perlahan2 bangkit dan susun strategi dalam memberi perkhidmatan yang terbaik..Aku harap tuhan menyebelahi aku..Amin..

Monday, July 5, 2010

Kisah mata lebam...

Kisah yang aku nak cerita ni memang akan menjadi sejarah dalam hidup aku, hubby n adik aku...sumpah sampai mati akan aku gelakkan..hahahahaha... Cerita dia macam ni..semalam kami bertiga on the way ke kedai dobi aku dengan membawa tangga naik wira. Memang dah macam pekerja kontrak dah sebab aku ngan ayang (adik aku) kena bersempit. Laki aku bawak keta. Nak jadikan cerita ada keta polis Evo ni lalu sebelah kitorng. Dengan peraknya aku ngan ayang memandang sampbil mengutuk.."ala bangga la tu dapat bawak evo polis2 muda ni..lama juga kami sejalan dengan keta polis tu. Agaknya sebab kami terlalu memandang tiga org polis muda ni, dorang tahan keta. Polis tu suh laki aku keluar keta. Di amiknya IC n lesen..Aku tau dah polis2 ni mesti nak poww laki aku ni. Tapi memang kami tak buat salah pun. Aku nampak la laki aku gelak2 ngan polis tu. Aku pun keluar la keta nak dengar apa yang tak kena ngan polis tu. Macam ni dialognya..

Polis: Ko nak g mana ni?
Laki aku: Nak g kedai kat damansara damai.
Polis: Tu sapa dalam keta?
Laki aku: Yang tu wife saya yang belakang tu adik ipar saya.
Polis: Ko ni amik barang ek?
Laki aku: Mana ada bang. Kalau abang nak buat urine test pun saya tak kisah.
Polis: Habis kenapa mata ko macam tu. Semacam je?
Laki aku: Mata saya memang dari kecik macam ni bang. Saya nak buat macam mana.
Polis: Ko ni dah selalu kena macam ni ke? (di tuduh amik barang)
Laki aku: Dah selalu sangat dah bang.
Polis: Ko memang tak leh buat apa ek kat mata ko tu?
Laki aku: Dah macam-macam cara n cream dah saya guna bang. Memang dah leh buat apa..(part ni yang buat aku nak tergolek kat jalan..hahahaha)
Polis: Tak pe la kalau macam tu. Ko paham-paham je la. Kami ni kalau tengok orang mata cam ni memang curiga skit.

Kemudian polis2 tu gelak2 ngan laki saku salam pastu masing2 beredar.

Kisah mata lebam laki aku ni memang dah jadi isu lama dah..Hahahahaha..Masa nak kawin dulu macam2 dia buat nak ilangkan lebam n eye bag tu. Siap mesin mengurut mata (aku dapat free masa cover assignmnt ekonomi) dia cuba. Bila dah kawin ni..macam-macam gak sampai dia naik rimas aku letak timun kat mata dia. Aku beli dia krim mata safi..skang ni dia pakai garnier eye roll on..hahahaha..kawan aku Lina sampai panggil dia panda..kahkahkah..tapi tak sangka pasal mata dia tu dia kena tahan ngan polis sebab ingat isap dahah..hahahahaha. Yang paling aku tak tahan adalah statement dia "Ni lah pertama kali dalam idup i kena tahan polis. Ada ke badan sikit punya tough macam ni dia kata mat pit!" kahkahkah..apa punya perasan laki aku..

Aku ngan adik aku si ayang (yang memang suka gelakkan orang) sampai terguling2 gelakkan dia..Aku citer kat bapak aku dia pun nampak gaya nak gelak dengan kuatnya tapi cam cover skit..Kesian laki aku..hahaha..Tak pe..i tetap syg u walau mata u cam panda...Kahkahkah (gelak sambil guling2 cam tenggiling). Raya nanti i mintak maaf ek sebab gelakkan u..hehehehe

Thursday, July 1, 2010

Menambah ahli keluarga..

Aku tak tau nak tulis pasal apa..Aku tersangat mengantuk wlau pun jam baru pukul 2 tgh. Just nak tulis pendek dan ringkas..family aku akan bertambah..Addam akan dapat kawan..Mak Long a.k.a kak yong dah pregnant 3 bulan setengah. Pastukan..Addam bukan sahaja dapat sorang kawan tau..dia kan dapat dua kawan sebab dalam peyot mummy pun ada baby!! huhuhu..aku pun pregnant sebulan setengah..hahahaha..ngada-ngadakan..kihkihkih..dah..sekian sahaja berita..kuikuikui..