Tuesday, November 27, 2012

Alpha Lipid SD II




Sebelum ni aku pernah tulis mengenai product herbalife dan sejauh mana keberkesanannya dalam membantu penggunanya dalam menurunkan berat badan. Hari ni aku nak cerita pula pasal satu lagi product iaitu Alpha Lipid SD II. Ramai sebenarnya yang taksub dengan product ini sekarang dan ramai yang membelinya terutama mereka yang berbadan besar. Product ini sama rumusannya dengan entri aku mengenai Herbalife sebelum ini. Cuma aku terpanggil untuk menyiarkan salah satu komen pembaca dalam sebuah blog yang membincangkan mengenai keberkesanan product Alpha Lipid SD II.


Wasted says:


Hi friend’s ,

Just came across your blog discussing abt this SD2 Product . Okie let me share something with you all today , Please to those ppl who wants to buy this product don’t ever get cheated ! i’ve been using this product for the past 1 month and i have control my self to a extend of a strict diet , Nothing much happen , i lost 12KG

you guys must be wondering how come im condemning a product that made me loose 12 KG , its actually not the product that helped me to archive my desirable weight, it’s actually simple . This product emphasized not to consume any product that contains carbo , without having carbo in your daily food routine you will sure loose weight drastically.

i bought the supplement for a month , but i stop consuming the product after 2 weeks and began to follow my normal diet routine without carbo and it worked . It’s actually a physiological theory of marketing , ppl will avoid all the substances that were advise by the manufacture and when they loose weight they will gain more trust on the product and eventually spend more money .They are just manipulating people over healthy diet and levels of their marketing skill to convoy the trust to ppl .

if you digest the whole concept , actually u can loose how much of weight with a healthy set of diet table and avoid eating food that contains fats or heavy carbohydrate .

Just to share , No intended of product discrimination
Peace !

Seperti yang aku beritahu sebelum2 ini, product2 seperti ini menjadikan amalan diet tanpa carbo dan gula yang sememangnya akan memberi kesan penurunan yang mendadak dalam salah satu pantang larang dalam menggunakan product tersebut. Seperti yang diperkatakan individu di atas, jika dia mengikut amalan diet yang disyorkan oleh jurujual tersebut, dia masih berjaya menurunkan berat badan dengan sendirinya tanpa perlu mengeluarkan ratusan ringgit..jadi..fikir2kanlah.

Monday, November 26, 2012

Demam Durian Crepe..



Skang ni merata-rata orang tayang gambar durian crepe..macam-macam warna. Aku punya la teringin nak makan..nak cari kat Kb tak tau siapa yang jual. Kebetulan satu hari tu kawan aku belikan sepaket untuk aku rasa..dapat la makan tiga ketul..ya allah aku rasa..sedap sungguh benda alah tu..Nak makan banyak2 susah nak beli pastu agak pricey la jugakkan. Ada yang jual satu set RM10, ada RM12..RM14 pun ada..

So untuk memenuhi tekak aku yang gila durian ni..aku mengeluarkan skill masak aku..hahahahaha..macam la terer sangat kan..sib baik aku ada mixer yang aku dapat masa kawin dulu. Aku pun cuba la buat..1st attemp memang menjadi cuma kilit dia huduh ski..kali kedua aku buat..aku bawak la opis bagi kengkawan rasa..Pastu si Timin member opis aku mntak aku buat sebab bini dia teringin nak makan..aku pun buat..pastu secara tak langsung sekarang ramai plak order..

Setakat ni aku dah jual 16 set dah durian crepe..menjadi usahawan crepe secara tak sengaja..hahahaha..so tu sebab skang ni aku busy skit..update blog pun jarang2..tapi dun wory..aku asih banyak tips n petua yang belum aku kongsikan..

Walaupun dah banyak resipi durian crepe ni dalam blog2 masakan..saja je aku nak kongsikan juga resipi yang aku adjust mengikut sedap aku je...hahahaha..resipi aku ni paling mudah n tak membebankan.tak yah nak pakai penimbang atau penyukar..cuma kena ada mixer je.


BAHAN2
2 cawan tepung gandum
2 biji telur (kalau telur kecik tambahkan sebiji lagi)
Sekotak santan (200 ml)
Secawan setengah air (ikut kepekatan yang anda mau..kalau pekat sangat tambah skit lagi air)
Setengah sudu kecil garam
1 Sudu Kecil gula
Pewarna

FILLING
Non Dairy Whipping Cream (pukul hingga kembang)
Isi durian (sebiji durian D24 cukup untuk satu batch adunan kulit)

Cara-cara
-Campurkan semua adunan untuk kulit dan blender untuk adunan lebih halus dan tak berketul. Campurkan pewarna mengikut suka nak warna apa.
-Ratakan di atas non stick pan, guna api perlahan. Bila lihat kulit dah boleh ditanggalkan terus angkat. Tak perlu terbalik kan.
-Tunggu hingga sejuk kemudian masukkan krim dan kemudian letakkan isi durian. Balut macam nasi lemak.


Saturday, November 17, 2012

Petua rawat masalah Vagina (tangas ringkas)

Masalah kegatalan vagina dan akibat keputihan menjadi masalah biasa wanita yang sudah bersalin. Ada juga yang mengalami masalah ini di usia muda, tetapi menjadi lebih teruk ketika lepas berkahwin. Ramai antara kawan-kawan aku yang mengalami masalah yang sama dan telah menggunakan pelbagai jenis cara dan membeli pencuci keintimin yang mahal-mahal harganya. Sama juga lah dengan aku.



Cara mencuci vagina dengan air rebusan sireh memang telah diturunkan oleh nenek moyang kita dan menjadi amalam tradisional..cuma aku improvise sikit jadi dan menjadikan tangas ringkas. Kalau tak ada masalah kegatalan vagina pun boleh juga buat tangas sireh ini. Tapi kalau nak cuba tangas yang menggunakan rempah boleh tengok caranya di sini Cara Membuat Tangas Rempah..Caranya Tangas Sireh ni sangat mudah. Hanya perlu merebus daun sireh. Caranya seperti gambar di bawah..




Rebus sireh dan letakkan air rebusan sireh yang
 masih panas di dalam besan seperti di atas

Letakkan besen di dalam mangkuk tandas.
(pastikan cari besen yang  muat dengan mangkuk tandas)


Tutup penutup mangkuk tandas dan duduk di atasnya.


* selepas sudah tidak ada wapnya..keluarkan besen dan ambil daun sirieh yang masih lagi suam/panas dan tekapkan di vagina. Tekan sedikit di tundun dengan tolakan ke atas (seperti memasukkan kembali ruang luaran vagina. Ulangkan beberapa kali.. Ambil air rebusan dan cuci vagina anda.

SELAMAT MENCUBA!! 

Wednesday, November 14, 2012

My diet food...

Berdiet tidak semestinya kita hilang nikmat makan. Tidak semestinya bila sebut diet kita tak boleh makan makanan yang sedap. Kita perlu variasikan kreativiti kita dalam menghasilkan setiap hidangan di atas meja.
Bagi mengelakkan aku makan nasi...aku akan menyediakan sendiri makan malam aku walaupun di KB ini aku duduk sorang dan ini adalah sebahagian daripada apa yang aku sediakan..sangat sihat dan boleh dijadikan amalan pemakanan sihat. Portion ini sangat mengenyangkan walaupun dimakan tanpa nasi.Hidangan ini sangat mudah dan menjimatkan masa. Campak je semua dalam pengukus dan tunggu sampai masak.

Steamed Chicken




Bahan-bahannya..
Ayam
Cendawan Shitake
Brokoli
Sweet Peas
Daun bawang/sup
Halia
Black Paper
Sos Tiram
Kicap masin

Cara-cara..
Masukkan ayam, sos tiram, kicap dan cendawan, daun sup, halia, black paper
(letakkan sedikit air jika mahu)

Kukus 20 minit(atau sehingga masak)
Tutup api..kemudian baru masukkan sayur dan tutup pengukus (bagi mengelakkan sayur over cook)
 

Monday, November 12, 2012

Adik nampak hantu ke?

Ari ni aku lari topik skit..aku nak bercerita pasal anak aku yang kecik tu..Si Rizqy..Sekarang ni dia dah boleh cakap dan beri banyak reaksi. Umur pun dah nak masuk dua tahun kan. Kisah ni agak mengerikan sikit la.

Mula-mula in laws aku cerita yang dia pergi hulur tangan nak salam kat penjuru rumah yang tak ada orang. Mula-mula dia salam semua yang ada kat kerusi sofa one by one..tapi bila di asampai kat penjuru tu dia hulu jugak tanga. Dia buat dua pusingan. Sebebnya si Rizqy ni dia suka orng tengok n bagi perhatian kat dia..Kalau orang gelak ke lagi la dia nak buat banyak kali..kali kedua pun dia still pergi hulur tangan kat penjuru yang tak ada orang tu.

Kejadian kedua, adik aku cerita, dorang bawak dia pergi rumah mak long aku di kepong. Dia dah mengantuk sangat time tu so dorang bawak dia masuk bilik bibik tuk tidur..Agak gelap jugak la bilik tu. Tetiba dia merengek kata takut..dia kata " akut..atu" pastu tunjuk kat atas almari...adik aku yang dah memang penakut tu terus la bawak dia keluar.

Kejadian ketiga, masa dia datang ke umah aku di kelantan, setiap kali azan subuh dia akan terjaga dan menangis sekuat ati..seperti biasa dia akan kata dia takut..punya takut sampai dia tido atas badan bapak dia..

Kejadian keempat, masa perjalanan nak balik dari Kelantan ke KL..biasa la jalan Kelantan kan sunyi n lampu jalan tak ada..Aku rasa time tu dah sampai kat K. Krai kot. Bapak dia bukak tingkat nak isap rokok. Dia yang duduk kat car seat penumpang hadapan terus merengek..tunjuk tingkap bapak dia susu tutup..dia kata " utup...akut..atu.." terus terdiam sejenak aku ngan wan..apa dia nampak aku tak tau..terus bapak dia campak rokok..tutup tingkap..letak surah yasin tepi car seat dia..

Kejadian kelima ni lagi agak scary..dalam bilik tetamu rumah mak aku..dulu sebelum aku kawin bilik tu aku ngan kakak aku duduk..memang ramai sepupu aku pernah nampak benda dalam tu. AKu tak pernah nampak maybe sebab dia takut kt aku kot..hahahaha..dalam bilik tu ada penjuru yang mak aku letak bantal2 semua..tetiba Rizqy berdiri depan penjuru tu terus mengaum..dah la time tu aku, adam ngan dia je dalam bilik. Lampu pun tutup..pasang lampu tido je. Pastu dia tunjuk kat aku ' tu..tu" seram gak aku. Bila bapak dia balik dia tunjuk plak kat bapak dia..tapi dia tak mengaum..bapak dia plak layan cakap.."adik nampak apa tu..kawan ek..kawan baik kan..tak kacau adik" si rizqy ni pun angguk kata "ha".. Aku nak la test betul ke dia nampak apa2..aku kata "dah la dik..bye kawan"..dia pun angkat tangan ngan mata-mata skali dia kata " bye..bye.."

Memang orang kata budak2 kecik boleh nampak benda yang kita tak boleh nampak. Tapi masa Adam dulu tak ada la sampai macam ni..paling2 dia menangis je. Yang ni bila dah verbal ni..seram plak aku..

Sunday, November 11, 2012

Bomoh VS Doktor

Tajuk di atas sangat subjektif..Walaupun kita hidup dalam pemodenan, masih ada segelintir daripada kita yang masih memberi kepercayaan sepenuhnya kepada khidmat bomoh dan juga pawang bagi mengubati sebarang penyakit mereka. Ada yang terlalu mempercayai bomoh sampai memudaratkan diri sendiri.

Aku terpanggil untuk berkongsi cerita dan kisah aku apabila terbaca comment seorang blogger mengenai masalahnya yang mempunyai ketumbuhan dalam payu dara dan doktor mencadangkan supaya pembedahan dilakukan. Soalannya adalah, bolehkah dia berubah kampung dan tidak menjalani pembedahan.

Aku pernah menghadapi masalah yang sama sekitar tahun 2005 ketika tu aku baru 23 tahun. Ketumbuhan dalam payudara adalah sesuatu yang biasa dah zaman kini. Tak ada apa yang hendak dimalukan dan yang penting adalah pergi mendapatkan rawatan sebelum ketumbuhan yang biasa tu berubah menjadi kanser.

Ramai yang takut sebab ia melibatkan mahkota kita sebagai wanita. Siapa nak hilang dua gunung tukan tapi daripada hilang nyawa dan terpaksa menganggung kesakitan, baik kita pergi membuat rawatan. Rawatan untuk membuang ketumbuhan tidak lah teruk mana. Tak sakit sangat pun sebenarnya.

Bila aku dapat tahu aku ada ketumbuhan, aku terus pergi check di Pusrawi. Bila dia buat mamogram dapat kesan ia adalah solid lumb dan tidak merbahaya sebab bukan kanser. Doktor cadangkan aku untuk buang tapi kalau tak nak pun ok. Tapi memikirkan dalam sejarah family bapak aku ada yang meninggal breast cancer so aku malas nak tunggu lagi dah. Aku decide untuk buang je ketumbuhan tu. Hanya minor operation yang ambik masa 45 minit je. Dalam masa seminggu luka dah sembuh. Dia potong pakai laser dan tak ada kesan jahitan.

Secara logiknya, ketumbuhan dalam badan kita yang solid perlu dikeluarkan hanya dengan cara manual iaitu menerusi pembedahan. Nak jumpa bomoh pun, bukan boleh hilangkan pun benda dalam badan kita. Aku memang tidak boleh terima mana-mana pihak yang memilih untuk bertemu dengan bomoh selepas dapat tahu mereka menghidapi penyakit kronik terutamanya breast cancer. Kalau sakit kena sampuk hantu ke..kena buatan orang ke tak apa la kan. Kalau yang macam tu datang hospital, doktor pun suh cari ustaz.

Satu ketika dahulu aku pernah menemuramah seorang doktor pakar dan bertanyakan mengenai punca kebanyakan pesakit breast cancer meninggal dunia. Adakah breast cancer tidak boleh diubati dan bagaimana mereka tidak mengesan penyakit itu diperingkat awal.

 Dia memberitahu, ramai antara pesakit menyedari mereka menghidap canser payudara seawal tahap 1 lagi. Tetapi selepas membuat pemeriksaan mereka membuat pilihan untuk berubat kampung dengan harapan cancer tersebut akan hilang dengan sendirinya. Namun, apabila keadaan tidak pulih dan semakin teruk, dia kembali ke hospital dan kebiasaannya ketika itu sudah di tahap 4. Waktu itu, segala jenis perubatan hospital sudah menjadi mustahil dan apa yang mereka boleh lakukan adalah memanjangkan jangka hayat pesakit.

Perkara seperti ini berlaku kerana mereka takut kehilangan payudara mereka dan juga melalui perubatan hospital yang dikatakan akan menambah kesakitan. Menurut doktor tersebut cancer payudara boleh diubati jika ia dikesan pada tahap 1 atau 2. Malah, rawatan untuk cancer tahap satu tidak melibatkan masektomi iaitu membuang payudara.

Aku nak kongsi dua kisah yang terjadi di sekeliling aku yang bersangkut paut dengan entri kali ini.

Kisah Pertama:

Sepasang suami isteri mempunyai seorang anak yang tiba-tiba menjadi lemah dan badan surut sedikit demi sedikit. pada mulanya dia membawa anaknya itu ke bomoh dan diberitahu bahawa ada entiti/jin yang menumpang pada badan anaknya dan memakan anaknya sedikit demi sedikit. Bila keadaan tidak bertambah baik, dia bawak anak dia pergi jumpa doktor dan doktor sahkan anaknya ada canser hati/perut (lupa dah aku pun..hehehe) dalam tahap 1 kalau tak silap. Tapi dia tak percaya cakap doktor dan bawak pulang anaknya dan teruskan dengan perubatan tradisional. Seperti biasa, bomoh kata entiti itu susah untuk dikeluarkan dan semakin kuat. Bila keadaan semakin teruk dan anak dia slealu pengsan, dia bawak kembali ke hospital dan waktu tu dah tahap empat. Buat kimoterapi, sampai gugur rambut2..kesian la bila pikir balik waktu itu. Keluarga ni aku kenal rapat jugak la. Akhirnya anak jiran tu menghembuskan nafas yang terakhir.

Kisah kedua:

Kisah yang ini boleh dijadikan pedoman kerana melibatkan seorang pensyarah bahas yang bergelar Doktor. Apabila mendapat tahu dia ada cancer payudara tahap satu dia ambik keputusan berubat di Indonesia. Dia kata bomoh/perubatan tradisional di Indonesia pakar dalam hal2 gini. Kalau tak silap aku dua tiga kali jugak la dia berulang ke Indonesia untuk berubat. Walaupun ada nampak perubahan (yang aku rasa kesan dari psikologi sahaja yang membawa ke fizikal). Seperti biasa, endingnya sama.

Kisah kedua tu patut dijadikan teladan. Walaupun dia berpendidikan tinggi tetapi masih menolak perubatan moden dan mempercayai sisi spiritual dalam hal-hal begitu. Kita mesti lebih realistik dalam hal2 seperti ini. Kalau nampak ada kelainan padpa payudara anda cepat2 la g jumpa doktor. Benda macam ni hanya doktor ada selusi nya. Bomoh atau ustaz ni hanya boleh menaikkan semangat kita sahaja untuk melawan penyakit. Ubat tetap perlu. Pembedahan juga kadang-kala menjadi jalan yang terbaik untuk selesaikan masalah ini.

Monday, November 5, 2012

Eat Your vege!!

Bercerita tentang sayur...pasti ramai yang tak sukakan..tapi itulah cara yang terbaik untuk untuk kita meningkatkan imunisasi badan kita. Sebaiknya amalam makan sayur ini patut diterapkan daripada kecil sebab kebiasaannya bila kita tak besar, memang susah untuk kita tukar habit daripada tak suka makan sayur kepada suka makan sayur.

Mengikut pengalaman aku, sejak kecil bapak aku akan paksa aku ngan adik beradik aku untuk makan sayur..Mungkin sebab kerana terpaksa, sampai besar aku boleh telan sayur..Aku mengaku aku memang suka makan sayur even kalau tak ada lauk lain pun aku boleh makan nasi kalau ada sayur saja.

Untuk menjadikan seseorang itu penggemar sayur, kita kena didik anak2 kita dari mereka kecil untuk mengenali sayur dan kebaikan memakan sayur..ajar mereka and keep saying..eat ur vege..its good for ur health..

Mulakan daripada mereka bayi..campurkan sayur-sayuran dalam makanan mereka..sama ada letak dalam bubur atau buat puree..Cari sayur2an yang pelbagai dan tukar mengikut hari..tak perlulah cari sayur2 fancy sangat..sayur tempatan pun banyak khasiatnya..ikut kesesuaian kemampuan anda..dulu aku cadangkan beri anak brocoli..ada kata susah nak cari la mahal la..kalau gitu tukarkan dengan bayam..murah je kan..tak kan korang boleh beli mcd/kfc..beli tuk anak tak boleh kan..kuar skit tenaga je, cook ur kids food..boleh pelbagai dengan labu, keledek, carot, bayam.

Bila dah besar skit..bila nak suap nasi kat anak tu buat la sup sayur..suap skali green vege..lama2 anak2 faham..mungkin kita tak suka makan sayur tapi jangan bagi anak2 jugak benci makan sayur..

Tapi tuk diri kita..tak terlambat untuk mengubah tabiat..banyakkan makan ulam. Macam kat kelantan ni..boleh kata semua kedai ada ulam..so its lain heaven to me..aku paling suka bendi, terung bakar..pucuk putat, pucuk gajus, ulam raja, jering, kerdas, petai, terung bulat..u name it..hahahaha..kekadang aku rasa cam kambing plak makan daun2 tu semua..

Alhamdullilah, aku jarang sakit..aku jarang demam..tak bleh plak aku tak aku tak sakit kan..aku pun manusia biasa..sakit demam tu perkara biasa..cuma tidak la sekerap setiap bulan..mungkin setahun hanya sekali atau dua kali aku demam.