Wednesday, November 30, 2011

Wartawan masuk neraka pulak...

Arini kisah aku sama dengan entri yang aku tulis sebelum ni ( klik ini ) cuma harini apa yang aku dengar and terima lebih teruk dan menyedihkan. Kisahnya begini. Aku mendapat tugasan untuk pergi ke satu sidang media tengah hari tadi. Seperti biasa aku ngan reporter Utusan, Maisarah naik satu keta. Al maklum si Maisarah ni pregnant 8 bulan lebih dah tak larat nak bawak keta so dia tumpang aku. Sampai kat PC tu kami terlewat sikit so PR dia kata Tan Sri tunggu korang je.

Bila kami masuk Tan Sri terus tanya siapa dari Utusan and siapa dari Kosmo? Kami pun angkat la tangan sorang2. Bila duduk seperti biasa kami keluarkan la buku dan pen nak salin PC tu pasal apa. Biarlah aku tak tulis pihak mana yang buat PC tu. Lepas dari tu aku rasa selama dua jam tu adalah azab untuk kami tapi yang lebih terkena tempiasnya adalah Maisarah. Kesian dia.

Rupa-rupanya Tan Sri ni nak marah pasal satu story yang Utusan ni buat. Aku tak kisah la sebab memang la dalam story tu ada kesalahan skit tapi salah caption je, tetapi ayat-ayat yang dikeluarkan oleh Tan Sri tu sangat kesat yang buat aku menggigil. Walaupun dia marah Utusan tapi aku ni pun warga Utusan. Rasa tempiasnya. Dia dok ulang perkataan --

"Kalau buat story salah, itu menfitnah. Bila menfitnah, kamu masuk neraka. Itu tok guru (Nik Aziz) selalu cakap".

Memang betul apa yang dia kata. Tapi dia cakap pada orang yang salah. Terkebil2 Maisarah kena slam dunk dari Tan Sri tu depan reporter lain. Dia cakap buat story one side je. Tapi dia perlu tahu ingat senang ke nak dapat komen dari organisasi dia? PR dah la cam hampeh. Bukan senang nak dapat statement. Mintak ari ni esok lusa baru dapat. Jangan sebab sorang je yang salah ko hukum semua reporter yang ada kat Malaysia ni.

Masa PC tu aku cuba kumpul keberanian tuk jawab balik sebab kesian kat Maisarah. Tapi aku mampu cakap satu ayat je. " Tan Sri, story tu bukan dia yang buat".

Pastu tu tau tak apa dia jawab?.. "Saya tak kisah la siapa yang tulis tapi ni keluar kat surat khbar awak".. Terdiam terus aku.

Selain Utusan, dia marah juga kat Star. Lagi kesian minah tu kena. Tapi si polan tu tak der kat situ, so kawan dia la tukang kena maki bagi pihak. Tan Sri ni marah sebab keluar story tak berasas. Dia baru pegang jawatan berapa tahun je kenapa bawak naik cerita lama sebelum dia. Aku macam nak cakap je, macam Barack Obama la. Dia amik US dengan hutang yang terlampau banyak. Bila seseorang tu mengambil alih sesuatu jawatan dia kena la ambil kira jugak history organisasi tu.

Kesilapan dalam akhbar memang selalu berlaku. Tak kira la akhbar apa pun, sama ada Utusan ke, Kosmo ke, Berita Harian ke, Metro ke, atau apa sahaja publication, tapi sebagai satu organisasi patut tahu macam mana nak counter back the issue. Jangan la melenting macam tu sebab ia mencerminkan diri. Ayat yang nak dikeluarkan tu pun biarlah berpada.

Yang paling aku sedih, dia ingat kisah dia dengan mantan KP Utusan, iaitu Datuk Kalid. Dia boleh kata.

"Ingat saya boleh lupa and layan ko baik2? Boleh plak duduk sebelah i nak bermesra2 makan sama2, sory la...Itu la orang panggil Karma. Sekarang i dah ....... , and who are u? U are no body to me without your pangkat.." dia cakap sambil ketawa.. Dia marah sangat sebab dulu zaman Datuk Khalid Utusan pernah keluar front page pasal organisasi dia dengan tajut yang agak kasar.

Mak ai..gitu cakapnya. Aku rasa cam dia kutuk bapak aku plak..hahahaha.. Aku nak bangun pastu blah je rasa tp tak sampai ati plak..takut aku plak nanti zaman tua kena smash ngan dia. Tapi entah la. Bila aku balik citer kat member2 dorang kata dia memang gitu. Dari dulu lagi anti ngan reporter. Dia pernah cakap dalam satu majlis, buat apa panggil reporter nanti dorang bukan tulis benda betul pun..

Hish..tersepit gak jadi reporter ni..

2 comments:

Fatin Mraz said...

susah juga kan jadi reporter.. mmm.. sebut pasal utusan saya ada kawan keje kat sana.. kwn sekolah dulu..tp dia bghn grafik..

nway, nak wat camner kan..dah keje.. teruskan jua lah..

juliaismail said...

tu la..Jadi reporter ni banyak orang benci. Tp ini pilihan nak wat canno..hahahaha,,neway..kawan tu sapa nama?