Monday, May 16, 2011

Selamat Hari Guru

Hari ni hari guru. Aku nak ucapkan terima kasih kat cikgu cekgi yang mengajar aku kat sekolah dulu. Aku banyak tukar sekolah and aku ni ada long term memory lost so aku tak ingat nama2 cikgu aku. Sekolah rendah aku sekolah kat tiga buah sekolah. 1st aku sekolah kat SRK Selayang Utama tapi aku sekejap je kat situ sebab salah daftar. Pastu aku masuk SRK Selayang Jaya. Sempat sampai darjah tiga je aku pindah plak Methodist Primary School (MPS) kat Jalan Gasing. Sebabnya mama n ayah berniaga kat Kg Kerinchi so senang lagi kalau aku sekolah kat situ.  Masa kat MPS, ada satu cikgu bahasa Inggeris ni nama dia apa ntah, dia selalu cubit bibir aku. Cuba ko bayangkan macam mana nak cubit bibir..hahahahaha..Ye la aku kan banyak cakap so cikgu ni cubit bibir aku. Sakit tau. Aku ada geng cakap satu mamat ni, kalau tk silap shahrizat ke nama dia. Satu hari kita orang baru lepas rehat. Beratur nak masuk kelas. Aku seperti biasa la kepoci bercakap ngan dia. Dia pun banyak cakap. tetiba cikgu ni cubit bibir kawan aku yang agak besar ni cam Nabil raja lawak..hahaha. Pastu dia jerit marah2 kawan aku tu. Rupa2nya sebab kawan aku makan mee tak cuci mulut, habis penuh minyak2 kena tangan dia..HAHAHAHAHAHAHA!!!!!

Masuk sekolah menengah aku sekolah kat Sekolah Perempuan Taman Petaling kat PJ. Tp setengah tahun je parent aku decide nak balik Selayang balik sebab sayang tinggal rumah tak der orang duduk. So aku sekolah kat SMK Selayang Baru 2 yang lepas tu tukar nama SMK Darul Ehsan. Sampai form 3 je aku kat sana. Pastu aku pindah plak St Mary sebab time tu dorang baru pindah kat Selayang. Hambik ko 6 sekolah aku pernah pergi..HAHAHAHAHAH....Pandai nye tidak la plak..

Kenangan aku kat SMK Darul Ehsan tak la berapa banyak dengan cikgu2 ni bnyk ngan kengkawan je. Tapi ada sorang cikgu ni (sumpah aku lupa nama dia..hehehehe) dia punya sayang kat aku dia jadikan aku pengawas sebab nak bagi aku jadi baik. Setiap hari datang sekolah aku kena laporkan kat dia. Hmm...sbb cikgu la saya merasa jadi pengawas walaupun tak lyak..hehehehe.

Masa kat St Mary nama aku pun bukan baik sangat pun. Baru beberapa minggu aku masuk aku dh kena kelas tahanan. Sampai org pun tak kenal sapa aku tapi nama dah naik kat perhimpunan..hahahaha..Biasala sekolah pompuan banyak sangat pantang larang. Tiga kesalahan je dah kena masuk kelas tahanan termasuklah kesalahan tak pakai riben kat rambut..apa dah..ikat ngan getah sudah la..banyak plak cekadak dia..Tapi sebab sekolah St Mary ni tak banyak melayu so kami paling baik dengan Uztazah (sekali lagi aku lupa nama dia..hehehhe). Dia ni la selalu nasihat2 aku bagai. Bila tamat SPM result aku tak la seperti yang disangka oleh cikgu cekgi sebab result aku bagus..hahaha..Kalau ikut pangkat 1, 18 agreget. Kira hebatla kan (hahahaha..bangga diri skit tuk aku yang tak berapa pandai ni.). Tahun aku time tu 1st time dorang aplikasikan sijil terbuka. Ikut A aku ada satu je A..hahahaha. Itu pun BM je yang dapat A1. lain semua B3. Sebelum tu aku punya  percubaan aku dapat agreget lebih 35 kau..hahahha..sampai aku dah malas nak kira sebab banyak sangat. Tu la pasal aku dapat 18 cikgu semua terkejut.

Nak dijadikan citer, lepas bukak sekolah ustazah ni ada la bagi kata2 nasihat kat budak2 form 5 tahun berikutnya. Dia boleh cakap macam ni, " Tahun lepas ada sorang senior kamu ni. Dia ni jahat kat sekolah (ada ke patut kata aku jahat..haahahaha) tapi result dia bagus bila SPM. Terkejut saya tak sangka sungguh"..nak gelak gak aku bila member aku citer kat aku. Tapi moral of story tak la teman kata teman ni pandai tapi teman dapat gak la hasil belajor last minit. Kalau tak teman dapat SAP je la..hahahaha..

So jadinya, ramai sebenarnya cikgu yang mendidik aku tapi entah takat ni je otak aku..Sepatutnya dengan 6 sekolah aku masuk sepatutnya aku dah layak jadi PM..haahahaha..Terima kasih la kat cikgu2 yang mendidik aku dan yang paling utama cikgu pertama yang mengajar aku erti hidup adalah Nor Ani Ramlee dan juga Ismail Abd Hamid. Dorang bukan sahaja mak bapak aku tapi dorang bagi aku kehidupan dan mengajar aku apa itu erti hidup dan bagaimana nak mengharungi kedewasaan sebagai seorang manusia. Itu la cikgu yang paling berjasa sekali dalam hidup aku. Selamat Hari Guru buat Mama and Ayah. Ucapan khas juga buat keluarga cikgu cekgi Mak Ngah Norha, Arwah Pak Ngah dan sepupu Siti Irina dan Suami Radzuan serta Siti Iradah yang merupakan Pensyarah. Geng pendidik la jugak kan. Korang yang menjadikan ramai doktor2, pensyarah2, peguam2, arkitek2 dan macam2 golongan lain.

SELAMAT HARI GURU YOU OLLZ!!

No comments: