Sunday, June 20, 2010

Aku Wartawan..

Pejam celik..pejam celik dah hampir lima tahun aku bergelar seorang wartawan akhbar. Bila orang tanya kerja apa, n aku jawab wartawan..mesti orang akan diam sekejap lepas tu macam2 soalan keluar kat mulut dorang. Seronok tak..mesti tak ada masa..susah..macam2 lagi la..Tapi im enjoying my job so much. Kerja aku sangat menarik dan terlalu dekat dengan jiwa aku. Tension tu biasa la..kerja mana tak tension kan. Bagi orang yang sangat aktif dan suka kerja luar..bidang kewartawanan sangat sesuai dengan aku. I luv writing..mulut bising..banyak soalan..sesuai ngan aku kerja ni..hahahaha. Bagi aku, menjadi wartawan bukan lah sukar seperti yang ramai anggap. Kerja aku tak ada punch card. Jika assignment sebelum pukul 12tgh aku boleh gerak terus dari rumah. Kalau selepas 12 tgh aku perlu masuk ofis dulu. Kemudian selepas assignmnt masuk opis taip story. Mula2 memang susah sebab rasa semua yang org cakap aku nak tulis..tapi lama kelamaan masa interview kita dah tau apa yang hendak ditulis. Dan aku bukan lah jenis wartawan yang pakai tape recoder kecuali aku interview menteri. Aku lebih biasa tulis dalam note book yang aku sendiri paham..hahahaha..maklumla tulisan buruk.. Cuma yang susah tu mungkin mencari soalan apa yang paling sesuai n brave enough tu tanya thngs yang mungkin kontroversi..yang penting PR kena bagus..hahaha..mulut kena manis..:P

Bagaimana aku boleh jadi wartawan?
Aku sejak kecik aku suka penulisan dan sastera. Cuma masa SPM aku tak berkesempatan amik kesusasteraan melayu sebab St Mary Girl School tak ada course tu sebab limited. Masa tu sekolah tu baru pindah selayang n kelas tak banyak. Aku dulu rajin tulis poem dan beberapa kali jugak aku menang pertandingan cipta sajak. Dulu keja aku tulis poem cinta tuk kengkawan..hahahaha..kiranya aku ni minah jiwang gak la. Masa amik SPM kengkawan tanya aku nak jadi apa..aku kata aku nak terlibat dalam bidang penulisan pastu dorang suggest aku jadi wartawan. Sejak tu cita2 aku memang nak jadi wartawan. Sorang kawan aku kat St Mary ni suggest aku apply for Mass Communication kat UiTM sama ngan dia. Last2 aku yang dapat Mass Com, dia plak dapat course investment kalau tak silap.hehehe..

Masa kat UiTM aku ni bukan la pandai sangat. Repeat subjek jangan cakap la. Sampai junior panggil aku kakak repeat..hahahaha. Nak jadi cerita masa aku sit for final exam part..... (hahahaha) aku apply kat Utusan. Aku hantar application last day tarikh tutup. Nasib baik bapak aku keje post ofis. Menggigil aku nak bagi tau bapak aku yang aku nak apply. Aku ingat lagi aku g opis ayah kat briekfield ngan mama. Memang kena sebakul la kan sebab bapak aku tak suka buat keje last minit. Kalau tak silap aku bapak aku upah posman RM10 tuk terus hantar kat utusan.hahahahaha.Nak jadi nasib aku..utusan panggil aku yang kerdil ni interview..Masa tu aku keje part time kat Jabatan Perangkaan. Dan nak jadi kan cerita..aku yang cerdik pandai ini..mendapat keputusan final bahawa aku gagal paper marketing En Latif..hahahaha..Tp aku insist nak pergi jugak interview tu walau aku tau yang aku kena re-sit balik paper tu. Aku kata kat parent aku nothing to lose cuma minyak ayah nak antar aku ke Chan Sow Lin.

Interview
Masa aku interview tu aku rasa nak balik je sebab kiri kanan aku semua orang hebat2. Semua bawak tesis tebal nak mampus..aku cuma bawa artikel setebal tiga helai dengan 1.5 spacing hahahaha. Tu pun aku tulis pasal AF dengan tajuk Relevankah AF?. Seblum interview utusan mintak aku bawak apa sahaja hasil penulisan. Memang aku tak ada lah kan. Yang tu pun aku tulis sehari sebelum. Masa interview tu dorang tanya aku mana transkrip sebab dalam application aku kata aku ada Diploma. Aku pun jujur kambing bagi tau yng aku gagal satu final paper n kena re-sit balik. Pastu dorang tanya aku..habis tu kenapa datang interview kalau tau aku tak layak..aku pun cakap.."Saya tau saya tak akan dapat jawatan ni tapi saya nak datang juga. Atleast saya boleh cakap dengan kengkawan utusan panggil saya interview. Bukan senang nak dapat interview Utusan. Belum tentu lepas ni utusan nak panggil saya interview lagi" hahahaha..kalau pk balik apa la bangang jawapan aku tu..Tapi aku agak terkejut dengan jawapan salah seorang panel tu "Eh kalau kami nak amik awak pakai SPM pun kami boleh amik". Mungkin sebab aku berani n tak tau malu kot..tu sebab aku dapat keje.hahahaha

I got the job..yeay!!
Tak sampai seminggu aku dapat call dari Utusan kata aku dapat jadi wartawan kadet gred 3(SPM). Aku punya menjerit sebab tak percaya sngt. Mak bapak aku dah risau macam mana diploma aku.Kalau aku terima macam mana aku nak finish study yang hanya baki satu subjek. Tapi aku nak sangat terima. Untuk pertama kali i've made the right decision for my life. hahaha..sebelum tu semua keputusan cam hampeh..eh tak kira lagi keputusan aku nak g jugak interview tu.Tu kira keputusan bijak gak tu.hahahaha..Masa aku daftar masuk Utusan aku tanya la bos mengenai keadaan aku. Alhamdullillah dorang bagi aku off tetap setiap hari Khamis tuk aku g kelas kat Puncak Perdana Shah Alam. Bos aku cakap dalam bilik meeting dengan lebih kurang 20 staf baru.."Julia awak tau tak ni lah kali pertama Utusan amik orang dengan status masih pelajar". Agak malu la aku kan time tu. Ya allah, kau membuka jalan pada aku dengan begitu mudah..Aku syukur sangat.

Gaji SPM
 Aku makan gaji SPM selama tiga tahun walaupun aku dah complete diploma aku dalam masa setengah tahun. Sebab syarat lantikan aku kena habiskan kadetship 3 tahun baru dapat naik gaji. Sebab aku consider lanjutan pelajaran. Dalam waktu tu, ramai gak tanya aku kenapa tak jump publication lain sebab dah tentu2 aku dapat gaji diploma. Jawapan aku senang saja. Tuhan buka jalan aku dengan Utusan. Dan Utusan menerima aku dalam segala kekurangan. Aku tak mahu tamak sebab dengan keadaan diri aku siapa sangka aku boleh menembusi dinding kebal Utusan Melayu. Tapi aku kat utusan sekejap aja..3 bulan je pastu dorang tukarkan aku ke Kosmo but still bawah Utusan Melayu. Aku banyak kenangan di sini. Di sini juga aku membina diri menjadi seorang insan yang berguna dan penuh ilmu. I am proud of what  i turn to be... Kiranya aku adalah insan yang paling bertuah. Berapa ramai sangat orang yang dapat memegang jawatan yang menjadi cita2 mereka dari kecik..hehehehe


Habis..

(setiap kali buat story, kami kena tulis 'habis' di bawah setiap berita atau artikel supaya bos tau kita dah habis buat)..nanti cerita sambung lagi ek..hihihihi

11 comments:

khadijah aminah md yusoff said...

kak, dija pon mase diploma kaki repeat sampai mase pt 3 pernah mng siswi paling popular.. popular sebab repeat semua junior kenal dorg vote dija wakakakakkkakakaka hina btol ahahahhaaaaaaaaaa

juliaismail said...

Masa akak keje kat utusan/kosmo..semua staff pelik kenapa setiap kali ada budak praktikal UiTM masuk mesti kenal akak..hahahahaha

AziahAzie said...

huhu...suke gler entry ni!!
give me lots of motivation!!
kak julia mmg best (-_-)d

*azie* <--- kwn sofia n dija(",)

akuzle ayu said...

ahhahaha..kalo dh rejeki..

herman anggalun said...

terharu dan sedih baca entri ni. Tp melucukan. ada mmg terbaik.

Shamim Shakir said...

Salam kak..saya insyaAllah selasa ni dipanggil utk interview sbg wartwan kosmo..akak ade x nti.?sy ckup takut n gugup la....huhu..harap dpt la kak sbb sy pun minat sgt nk jdi wartawan

Shamim Shakir said...

Salam kak..saya insyaAllah selasa ni dipanggil utk interview sbg wartwan kosmo..akak ade x nti.?sy ckup takut n gugup la....huhu..harap dpt la kak sbb sy pun minat sgt nk jdi wartawan

Shamim Shakir said...

Salam kak..saya insyaAllah selasa ni dipanggil utk interview sbg wartwan kosmo..akak ade x nti.?sy ckup takut n gugup la....huhu..harap dpt la kak sbb sy pun minat sgt nk jdi wartawan

Shamim Shakir said...

Salam kak..saya insyaAllah selasa ni dipanggil utk interview sbg wartwan kosmo..akak ade x nti.?sy ckup takut n gugup la....huhu..harap dpt la kak sbb sy pun minat sgt nk jdi wartawan

Shamim Shakir said...

Salam kak..saya insyaAllah selasa ni dipanggil utk interview sbg wartwan kosmo..akak ade x nti.?sy ckup takut n gugup la....huhu..harap dpt la kak sbb sy pun minat sgt nk jdi wartawan

juliaismail said...

Hai shamim...sory late reply..dso how bout ur interview? kak di Kelantan sekarang ni so tak tau jika ada intake baru