Monday, September 17, 2012

Home Made Ginger Tea

Aku memang penggemar minuman halia. Kebiasaannya aku buat teh o halia. Tapi kali ni aku nak share Ginger Tea mengikut resepi pemilik Jari Spa yang merupakan bekas housemate aku masa bujang dulu. Caranya sangat mudah dan rasanya sangat menyegarkan. Ginger tea seperti ini kebiasaannnya dia jamu ketika kita mengunjungi spa. Aroma dia membangkitkan selain khasiat halia yang boleh membuang angin dan menyegarkan bahan.

Bahan-bahan

1. Hirisan halia
2. Gula merah
3. Daun pandan

(ikut citarasa sendiri)

Adunan boleh buat dua cawan..Kalau tak suka rasa halia tebal sangat boleh banyakkan air dan tambah gula merah mengikut selera anda

Hasilnya..

Dalam gambar di atas ada dua jenis gula merah. Satu yang keras and datu yang debu..dua2 pun boleh guna ikut citarasa anda.

Selamat Mencuba!!

3 comments:

Rosmalina Abd Kadir said...

ni x payah guna teh langsung eh kak j? mmg gula merah halia pandan je ke?

juliaismail said...

a'a... sedap..cuba la..kalau nak guna teh pun boleh jugak tp akak rasa yang resepi ni lagi sedap and refreshing

Azie NZ said...

Halia, gula merah dan daun pandan tu kena rebus dulu ?