Patin Masak Tempoyak

Ini kali pertama Kak J nak masak ikan patin. Entry sebelum ni kak j tunjuk cara basuh ikan patin n packing. Now nak share resipi Patin Masak Tempoyak Cik Mael. Cik Mael ni ayah Kak J (Ismail). Dia suka makan Patin Tempoyak and dia akan masak sendiri. Selalu kalau Kak J balik Selayang, dia akan masak dua tiga ketul je tuk kami berdua sebab org lain xberapa makan ikan patin ni.

Bahan2
Ikan patin 3-4 keping
Cili merah,cili padi, kunyit (blender)
Serai 1 atau 2 batang (ketuk)
Tempoyak (3sudu. Klu nak lebih pun tak per)
Asam keping
Garam/gula

Cara-cara
Panaskan bahan yang diblender. Masukkan skali serai, tempoyak dan asam keping. Kak J letak sekejap.je asam tu pastu bila kembang angkat sebab tak nak masam sangat.

Bila dah mendidih masukkan garam gula(sikit je). Kalau nak letak mak aji pun boleh. Kak J tak letak sebab cik abg xsuka.

Dah rebus mengelegak..baru masuk ikan..

Tada!! Senangkan.



Comments

Popular posts from this blog

Jamu untuk kesihatan wanita

Pelacur Remaja..

Gunung Siku (Mossy Forest), Cameron Highland