Patin Masak Tempoyak
Ini kali pertama Kak J nak masak ikan patin. Entry sebelum ni kak j tunjuk cara basuh ikan patin n packing. Now nak share resipi Patin Masak Tempoyak Cik Mael. Cik Mael ni ayah Kak J (Ismail). Dia suka makan Patin Tempoyak and dia akan masak sendiri. Selalu kalau Kak J balik Selayang, dia akan masak dua tiga ketul je tuk kami berdua sebab org lain xberapa makan ikan patin ni.
Bahan2
Ikan patin 3-4 keping
Cili merah,cili padi, kunyit (blender)
Serai 1 atau 2 batang (ketuk)
Tempoyak (3sudu. Klu nak lebih pun tak per)
Asam keping
Garam/gula
Cara-cara
Panaskan bahan yang diblender. Masukkan skali serai, tempoyak dan asam keping. Kak J letak sekejap.je asam tu pastu bila kembang angkat sebab tak nak masam sangat.
Bila dah mendidih masukkan garam gula(sikit je). Kalau nak letak mak aji pun boleh. Kak J tak letak sebab cik abg xsuka.
Dah rebus mengelegak..baru masuk ikan..
Tada!! Senangkan.
Bahan2
Ikan patin 3-4 keping
Cili merah,cili padi, kunyit (blender)
Serai 1 atau 2 batang (ketuk)
Tempoyak (3sudu. Klu nak lebih pun tak per)
Asam keping
Garam/gula
Cara-cara
Panaskan bahan yang diblender. Masukkan skali serai, tempoyak dan asam keping. Kak J letak sekejap.je asam tu pastu bila kembang angkat sebab tak nak masam sangat.
Bila dah mendidih masukkan garam gula(sikit je). Kalau nak letak mak aji pun boleh. Kak J tak letak sebab cik abg xsuka.
Dah rebus mengelegak..baru masuk ikan..
Tada!! Senangkan.
Comments