Cheese Tart Derhaka...hahahaha
Seperti biasa Kak J suka sangat nak mereka-reka buat kuih, kek and pastri. Buat tuk makan sendiri je tak ada la niat nak menjual-jual ke apa..
Zaman sekarang ni..bila nak masak je terus bukak telefon google sana sini cari resipi. Zaman mak-mak kita dulu kumpul la resipi-resipi majalah or akhbar pastu tampal dalam buku nota.
Kali ni Kak J buat Cheese Tart hasil Gugel ke page masam manis. Banyak resipi ada dalam blog ni. Boleh klik Blog Masam Manis . Terima kasih empunya blog..mintak halal ye resipinya. Semoga anda dimurahkan rezekidi masa hadapan.
Alkisahnya..Kak J ni suka derhaka kat resipi..hahahaha.. resipi dh kata gitu..aku main campak2 bahannya. Resipi kata kuning telur..ku campur sebiji telur sebab sayang..hahaha..gula main bubuh sesuka hati. Resipi kata pukul dulu butter n gula..aku campur sekali telur gaul pakai tangan..cerdikkan..hahaha..hasilnya..keras kedekung aku nye tart shell..xpe..next time aku buat lagi...huhuhu
Ok ni Kak J tampal resipi asal dari blog Masam Manis. Boleh kita manfaatkan bersama dan berdoakan tuan punya resipi dilimpahkan rezeki yang menggunung.
Shell Tart
125 gm margerin
50 gm gula icing
1 sudu teh esen vanilla
1/2 biji kuning telur ~ gred A
250 gm tepung gandum
5 gm susu Nespray full cream
1/2 sudu besar air sejuk ~ dari peti ais
Pukul margerine dan gula icing hingga sebati
Tambahkan 1/2 biji kuning telur, esen vanilla, susu full cream, air sejuk dan tepung
Uli sebati dengan senduk kayu
Tekan doh dalam acuan tart 4.5 cm
Buang lebihan doh tepi acuan
Cucuk bahagian tengah dengan garfu
Buah hingga habis adunan dapat dalam 50 ~ 60 keping
Bakar dalam oven yang telah di panaskan 15 minit awal dengan suhu 170 C api atas dan bawah selama 20 ~ 25 minit.
Cheese
500 gm cream cheese ( cheese di keluarkan dari peti ais 15 minit awal )
30 gm butter
100 gm gula icing
1 biji telur gred A ( kocok perlahan dahulu )
20 gm non dairy Whipping Cream ~ ( optional)
Sedikit esen vanilla
Sebelum bakar..xde piping bag..letak pakai sudu je..
Zaman sekarang ni..bila nak masak je terus bukak telefon google sana sini cari resipi. Zaman mak-mak kita dulu kumpul la resipi-resipi majalah or akhbar pastu tampal dalam buku nota.
Kali ni Kak J buat Cheese Tart hasil Gugel ke page masam manis. Banyak resipi ada dalam blog ni. Boleh klik Blog Masam Manis . Terima kasih empunya blog..mintak halal ye resipinya. Semoga anda dimurahkan rezekidi masa hadapan.
Alkisahnya..Kak J ni suka derhaka kat resipi..hahahaha.. resipi dh kata gitu..aku main campak2 bahannya. Resipi kata kuning telur..ku campur sebiji telur sebab sayang..hahaha..gula main bubuh sesuka hati. Resipi kata pukul dulu butter n gula..aku campur sekali telur gaul pakai tangan..cerdikkan..hahaha..hasilnya..keras kedekung aku nye tart shell..xpe..next time aku buat lagi...huhuhu
Ok ni Kak J tampal resipi asal dari blog Masam Manis. Boleh kita manfaatkan bersama dan berdoakan tuan punya resipi dilimpahkan rezeki yang menggunung.
Shell Tart
125 gm margerin
50 gm gula icing
1 sudu teh esen vanilla
1/2 biji kuning telur ~ gred A
250 gm tepung gandum
5 gm susu Nespray full cream
1/2 sudu besar air sejuk ~ dari peti ais
Pukul margerine dan gula icing hingga sebati
Tambahkan 1/2 biji kuning telur, esen vanilla, susu full cream, air sejuk dan tepung
Uli sebati dengan senduk kayu
Tekan doh dalam acuan tart 4.5 cm
Buang lebihan doh tepi acuan
Cucuk bahagian tengah dengan garfu
Buah hingga habis adunan dapat dalam 50 ~ 60 keping
Bakar dalam oven yang telah di panaskan 15 minit awal dengan suhu 170 C api atas dan bawah selama 20 ~ 25 minit.
Cheese
500 gm cream cheese ( cheese di keluarkan dari peti ais 15 minit awal )
30 gm butter
100 gm gula icing
1 biji telur gred A ( kocok perlahan dahulu )
20 gm non dairy Whipping Cream ~ ( optional)
Sedikit esen vanilla
Sebelum bakar..xde piping bag..letak pakai sudu je..
Hasil selepas bakar.. |
Comments